Ugrás a tartalomra
x

Szereti a magyar kritika a Kszi, Simon-t

 

Elismerően írnak a magyar filmes magazinok a Love, Simonról.

Az „első mainstream meleg tinifilmként” reklámozott Kszi, Simon azért tekinthető sikeres vállalkozásnak, mert a címszereplő homoszexualitását leszámítva tökéletesen átlagos darabja műfajának: alkotói pont annyi ironikus kikacsintást és popkulturális utalást engednek meg maguknak, amennyi John Hughes óta kötelező, a főhős baráti társasága megfelelően sokszínű abban az évben, amikor a Fekete párduc minden idők bevételi rekordjait dönti meg Amerikában,  a titokzatos levelezőpartner utáni nyomozás pedig azt a plusz krimiszálat csempészi a történetbe, amely nélkül egy egyszerű gimnáziumi tinifilmet már ingerszegénynek találnánk – írja Kránicz Bence a Filmvilágban megjelent értékelésében. (Filmvilág, 2018/06. szám – 59. oldal)

A Cinemámia Mozimánia a kritika mellett érdekességeket is közöl a film kapcsán. Az alkotás filmtörténeti érdekessége, hogy ez az első olyan produkció, amit nagy stúdió mutatott be, s meleg főszereplője van. A történetnek hatása volt az egyik fontos szereplőre is: a Bramert alakító Keiynan Lonsdale ugyanis a filmet látva döntött úgy, hogy maga is felvállalja homoszexualitását.

Greg Berlanti rendező nagyon szerette volna, ha filmje valósághűen adja vissza a mai tinédzserek világát, s ennek érdekében mindent meg is tett. Egy interjúban például elárulta, hogy a filmbeli baráti társaságot sokszor a színészek tudta nélkül kamerázta. Ezt úgy tudta megtenni, hogy a felvett jelenet végén közölte. „Ennyi!”, majd tovább forgatott, így egészen életszerű pillanatokat tudott elkapni, amelyek túlmutattak a betanult szövegek egyszerű visszaadásán. Számos ilyen interakció került a végleges vágott anyagba, ilyen volt például az autóban táncolás jelenete – jegyzi meg Szajki-Vörös Adél a filmről szóló cikkében. (Cinemánia Mozimánia, 2018/6. szám – 21. oldal)

A Vox Mozimagazin 85 pontra értékeli a Love, Simont, ami kimagaslónak számít, és a film június 21-i magyarországi bemutatója kapcsán több cikket is közöl: interjút Becky Albertalli-val, a könyv szerzőjével, egy kritikát, valamint egy négyoldalas összeállítást a Hollywoodi melegfilmekről. A kritikában Kovács Gellért azt írja: „A bájos alakításoknak, finom poénoknak és az ízléses rendezésnek köszönhetően a Kszi, Simonnak sikerült a csoda: hazudós giccs helyett példamutató, nagybetű mozi lesz belőle, s ezt azzal éri el, hogy nem „nagyítja fel” alapkonfliktusát, hanem gyengéden betessékeli a többi tiniprobléma közé.”

Tóth Csaba a film alapjául szolgáló könyv szerzőnőjével készített háromoldalas interjút, aki azt mondta, a coming outra nincs szabálykönyv. Feltétlenül érdemes elolvasni a magazinban a már említett meleg filmtörténeti visszatekintést, amelynek az a címe, hogy: Még Ben-Hur is, csak Heston meg ne tudja! Hogy mire gondolt Soós Tamás, az összefoglaló készítője, azt olvassátok el a lap legújabb számában. (Vox Mozimagazin, 2018/6. szám - 8., 52-55., 56-58. és 69. oldal)

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux