Ugrás a tartalomra
x

Timothée és Nick

 

Timothée Chalamet és Nick Robinson – Hollywood új generációjának két legismertebb neve. Közös bennük, hogy rendkívül tehetségesek, s hogy az átütő sikert egy-egy meleg karakter megformálása hozta meg a számukra. Timothée a Szólíts a neveden Elio-ját személyesítette meg, Nick pedig a Love, Simon (magyar cím: Kszi, Simon) címszereplőjét. A film fővárosa sokáig idegenkedett a meleg témájú filmektől, de az elmúlt pár évben azt tapasztalhattuk, hogy a közönség egyre befogadóbb, így a filmstúdiók is megnyíltak a téma irányába. A siker pedig nem maradt el, elég csak a Túl a barátságon, vagy a Holdfény című filmekre gondolni. A Szólíts a neveden máris kultuszfilm, s jó úton halad a siker felé, a Love, Simon is. Szereplői pedig jó úton haladnak, hogy a XXI. század első felének meghatározó nevei legyenek Hollywoodban.

Timothée Chalamet Oscar-jelölt (2018) amerikai színész. Hell's Kitchenben született, Manhattanben (New York) 1995. december 27-én. A Homeland című tv-sorozatban vált ismertté mint Finn Walden. 2014-ben szerepelt a Csillagok között és a Férfiak, nők és gyerekek című filmekben. Szerepe volt még televíziós sorozatokban, mint az Esküdt ellenségek és a Luxusdoki, valamint szerepelt A bátyám cipőjében című filmben. A világsikert azonban egyértelműen a Szólíts a neveden meleg karaktere hozta el a számára.

Nem akármilyen színészi teljesítményt követelt meg ez szerep Timothée Chalamet-tól, aki alig húszévesen forgatta a filmet.  Szerencse, hogy filmes tapasztalata legalább bőven volt, sőt, ez talán elengedhetetlen is volt ehhez a szerephez. Nehéz elképzelni, hogy kis híján ő lett a legújabb Pókember, az utolsó körben bukta el a szuperhős szerepét Tom Hollanddal szemben – de nem tudjuk azt mondani, hogy kár, amikor egy ilyen filmet forgathatott helyette – írja az Origo.

A film igazi fölfedezése az Elio-t megformáló Timothée Chalamet, akinek intelligenciájába és ettől fakadó személyes bájába garantáltan sokan beleszeretnek, férfiak és nők egyaránt (abszolút jogos volt az az Oscar-jelölés). Ő az a fiatal, aki hozzánk hasonlóan rövid nadrágban végigteker a kietlen országúton, csakhogy a nyári hőséget csillapítsa egy kiadós pancsolással. Ő az, aki maga sem tudja, hogy hogyan kezelje, ha valaki bele van zúgva és ő az, aki még nem tudja, hogy mennyire tud fájni, ha valakit túlontúl közel engedünk magunkhoz – lelkendezett a Puliwood kritikusa.

Luca Guadagnino, a film rendezője arra bíztatta a szereplőket, hogy improvizáljanak – írja a phenomenon.hu. „Tim csodálatosan kiszámíthatatlan volt – meséli Michael Stuhlbarg, aki Elio apját játssza a filmben. – Minden egyes alkalommal másképp csinálta a jeleneteket, mindig meg tudott lepni. Ez pedig minket, többieket is feldobott, inspirált. Remekül szórakoztunk.” Jó példa erre a film meglepő befejező snittje. „Három felvétel készült, és mind teljesen más volt – meséli Chalamet. – Nagyon boldog vagyok Luca választásával, mert szerintem is az tükrözi legjobban, mi játszódott le akkor Elióban.”

Az már nemcsak a rendező, hanem az Eliót alakító Timothée Chalamet érdeme is, hogy a film és a főszereplő fel tudja idézni bennünk az első szerelem tényleg mindent elsöprő érzését. Azt, amikor a fejünket körbeölelő lila köd minden mást elborít, és hirtelen minden más a jelentőségét veszti a világon. Csak ő van – értékel a nlcafe.hu.

Timothée Chalamet-vel nagyon beindult a szekér. A Szólíts a neveden után összesen 7 produkció stáblistáján szerepel a neve 2017-ben és 2018-ban, de már 2019-re is van filmszerződése.

Reméljük, hasonló siker vár Nick Robinsonra, aki a Love, Simon című filmben alakított nagyot. Karaktere hasonló, mint Timothée esetében volt.

Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier (Nick Robinson) számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító. És Nick bravúrosan oldotta meg a színész feladatot. Igaz, neki is van már bőven tapasztalata a kamerák előtt. A Kszi, Simon előtt összesen 14 produkcióban vett részt. Nálunk legismertebb a Melissa és Joey című sorozata, amelyet 2010 és 2015 között forgattak. Nick ebben egy képviselőnő unokaöccsét játssza összesen 103 epizódban.

Nick Robinson 1995. március 22-én született Seattle-ben, Washington-ban. A hét testvér közül ő a legidősebb, s habár ő heteroszexuális, az egyik öccse meleg, így lehetősége volt, hogy beszélgessen vele az előbújás nehézségeiről, miközben a karakter megformálásán dolgozott.

A kritika szerint a Kszi, Simon viszont egyértelműen Nick Robinson filmje, aki ezzel a szereppel most nyert felvételt Hollywoodba. Már - a szintén zseniális, szintén coming of age zsánerű - A nyár királyaiban is rettentő ügyes volt ez a réveteg tekintetű, jó vágású fiú, de ott a showt akkor Biaggio karaktere és az őt megformáló Moises Arias lopta el mindenki elől. Azóta az Álomgyár Robinsont belekényszerítette a tipikus poszterfiú kategóriába, amelyek közül a Jurassic World már-már a raptorok elé vetni kívánt bunkó tinije, vagy a tavalyi semmiség Minden, minden hősszerelmese még a jobbak közül való volt és alapvetően bármennyire is igyekezett ezekben a filmekben, nehezen volt hihető, hogy ebből a skatulyából képes lesz kitörni.

Azonban az, hogy Simon ennyire szerethető, azonosulható figura és hogy ennek a filmnek akkora szíve van, hogy átüti a vásznat, egyértelműen ennek a fiatal Matthew Broderickre hajazó srácnak az érdeme, utóbbival is csak még jobban aláhúzva a Hughes-filmekkel való párhuzamot. Robinson még sosem volt ennyire természetes és sokrétű egyszerre, akinek egy-egy pillantásában benne van a karaktere minden félelme, vágyódása és lemondása egyaránt. Haragja, kétségbeesése, vagy éppenséggel a humora éppen annyira átérezhető akárki számára, mint a benne kavargó, majd szétrobbanó feszültség. Mert Simon semmilyen értelemben sem egy kívülálló, hanem igazi "Everyman", akivel nemtől, kortól, orientációtól függetlenül bárki képes azonosulni.

A főszereplő, Nick Robinson igazából nagyon laza figura, hitelesen adja elő a kisvárosi srác gyötrelmeit, de ez javarészt a forgatókönyvnek köszönhető – olvasható egy másik értékelésben. A mellékszereplők sztereotip gimis karakterek, akik Simon döntéseinek indukátorai és egyben áldozatai is. A felnőttek nagyon kevés szerepet kapnak, de akkor idealisztikusan vannak ábrázolva. Ahogy az elején Simon is elmeséli, kb. egy jelzős szerkezettel le tudja írni, hogy milyenek a szülei: apa a jóképű csapatkapitány, aki elvette anyát, az akkori osztályelsőt.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=142&v=CWftz168LE4

A Love/Kszi Simon június közepén érkezik Magyarországra, picit tehát még várni kell rá, de addig nézzétek meg újra a Szólíts a nevedent, Oliver és Elio történetét!

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux