Ugrás a tartalomra
x
Ferzan Özpetek

Filmpédia: Ferzan Özpetek

Ferzan Özpetek (1959. február 3., Isztambul) nyíltan meleg, Olaszországban dolgozó, nemzetközileg elismert török származású forgatókönyvíró és filmrendező. Már első játékfilmjével nagy nemzetközi sikert aratott.

Özpetek 17 éves korában hagyta el hazáját, hogy a római La Sapienza Egyetemen tanuljon. Később a híres Silvio D’Amico Színházművészeti Akadémián rendezést tanult, ugyancsak Rómában. Szakmai pályafutását rendezőasszisztensként kezdte olyan alkotók mellett, mint Massimo Troisi, Maurizio Ponzi, Lamberto Bava, Ricky Tognazzi és Marco Risi.

Műveinek visszatérő alaphelyzete, hogy érzelmi válságban lévő hősei találkoznak egy számukra új, ismeretlen életformával vagy kultúrával, s ez megváltoztatja addigi életüket. A homoszexualitás mint téma gyakori motívum Özpetek munkáiban, hiszen maga a rendező is meleg. Valamennyi saját filmje esetében a forgatókönyv megírásában is részt vett. Hazánkban bemutatott alkotásainak szűk, de lelkes rajongótábora van.

1997-ben forgatta első saját filmjét, a nagy nemzetközi sikert aratott Törökfürdőt. A két főszereplő, Francesco (Alessandro Gassman) és Marta (Francesca d’Aloja) válságba került kapcsolatán keresztül Özpetek valójában a túl gyakorlatias, a mindennapi lét taposómalmába fásult nyugati világot állítja szembe a Kelet hangulatokra, illatokra, ízekre, finom érzékiségre épülő légies világával, ahol az idő múlása is egészen más értelmet nyer. Francesco, a magabiztos és független fiatal építész Rómában dolgozik, ám egy nap levelet kap a Török Nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Felesége sürgetésére odautazik, és kiderül, hogy öröksége egy törökfürdő. A kezdeti idegenkedés után egyszerre csak magával ragadja ez a világ, amely teljesen más, mint az addig megszokott életstílusa. Úgy dönt, hogy marad. A film Golden Orange díjat kapott az Antalya-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezés és film kategóriában.

Ugyancsak két világ, a végnapjait élő Oszmán Birodalom és az európai kultúra drámai találkozását idézi fel Az utolsó hárem (1999).

A Tudatlan tündérek (2001) hősnője férje halála után véletlenül szerez tudomást az elhunyt titkos életéről, s fokozatosan megismerkedik egy kis homoszexuális közösség kezdetben szokatlan, ám szereteten, megbecsülésen és egymásra való odafigyelésen alapuló világával.  Innentől kezdve kettejük között egyre érdekesebb és szorosabb kapcsolat alakul ki. Az alkotás megkapta a legjobb film díját az Austin-i és a New York-i Gay & Lesbian International Film Festival-on is, továbbá Arany Medve díjra jelölték a Berlini Filmfesztiválon.

A szemközti ablak (2003) című alkotásában a főszereplők sorsa összekapcsolódik a múlt szomorú emlékeivel: Giovanna (Giovanna Mezzogiorno) életét megváltoztatja az amnéziában szenvedő idős Simonéhez (Massimo Girotti) fűződő baráti kapcsolata. A film szintén Özpetek nemzetközileg elismert alkotásai közé tartozik. Crystal Globe díjat kapott a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, díjazták Seattle-ben és Bangkokban, továbbá megkapta a David di Donatello díját is.

A Szent szív (2005) hősnője, Irene ugyancsak élete átgondolására kényszerül, miután két barátja is öngyilkosságot követett el.

A 2007-ben bemutatott A Szaturnusz gyűrűjében negyvenéves szereplői életük sorsfordító éveiben idézik fel a közös múltat, hogy kendőzetlen őszinteségük segítségével megtalálják a megoldást a jelen és a jövő problémáira. A filmet a XII. budapesti LMBT-fesztiválon is vetítették. A film négy Ciak d'oro, öt Globo d'oro és négy Nastro d'Argento díjat nyert.  Ambra Angiolini ebben a filmben debütált és megnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó David di Donatello díjat. Özpetek ugyanebben az évben tagja volt a 64. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének.

2008-ban elkezd dolgozni az első olyan filmjén, amely nem saját történetein alapul. Az Egy tökéletes nap című filmjében Melania Gaia Mazzucco azonos című regényét dolgozza fel,  Isabella Ferrari és Valerio Mastandrea színészek főszereplésével. A 65. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be és 3 millió eurós bevételt hozott.

Özpetek-et 2008-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeuma is kitüntette elismerésével, így azon kevés olasz rendezők közé tartozhat, akiket ez a megtiszteltetés ért.

A Nonostante tutto è Pasqua (Despite Everything it's Easter) című rövid filmjét a L'Aquila földrengés áldozatainak emlékére létrehozott L'Aquila 2009 program részeként alkotta meg, melyben több rendező is részt vett. Özpetek rövid történetét Alessandra Cora  énekesnő emlékének szentelte, aki saját házának romjai között halt meg a földrengés következtében.

A Szerelem, pasta, tenger című vígjátéka 2010-ben készült el, melyet együtt írt Ivan Cotroneo-val. A komikus történet Lecce-ben játszódik és egy tésztagyáros család életébe nyújt betekintést. Ez egyike azon kevés filmjeinek, amelyeket Rómán kívüli helyszínen forgatott. Lecce városa nagyon közel áll a szívéhez, ennek is köszönhető, hogy 2010. május 22-én tiszteletbeli állampolgárrá fogadták. A film a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 70. évfordulóján, valamint a Tribeca Filmfesztiválon került bemutatásra, ahol a zsűri különleges elismerésben részesítette.

Özpetek a játékfilm-rendezésen kívül időnként mással is foglalkozik, így pl. 2002-ben rendezett egy videoklipet a szintén meleg Tarkan Hüp című számához, illetve kereskedelmi célú reklámokat is készít.

2011-ben pedig felkérték, hogy rendezze meg Giuseppe Verdi "La Traviata"-ját a a San Carló-i operaházban, amit 2012 decemberében mutattak be Carmen Giannattasio és Saimir Pirgu főszereplésével. A darabot 2015-ben TV-s és DVD-s változatban is elkészítettek.

Fontosabb díjak és jelölések:

  • Arany Medve díj
    • 2001 jelölés Tudatlan tündérek
  • David di Donatello-díj
    • 2003 díj A szemközti ablak, legjobb film (megosztva Tilde Corsival és Gianni Romolival), Scholars Jury David
    • 2003 jelölés A szemközti ablak, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
    • 2005 jelölés Szent szív, legjobb film, legjobb rendező (megosztva Tilde Corsival és Gianni Romolival), legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
  • Ezüst Szalag díj
    • 2001 jelölés Tudatlan tündérek, legjobb rendező, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival), legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
    • 2003 díj A szemközti ablak, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival)
    • 2003 jelölés A szemközti ablak, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv (megosztva Gianni Romolival)
    • 2006 jelölés Szent szív, legjobb eredeti történet (megosztva Gianni Romolival)
  • Karlovy Vary-i filmfesztivál
    • 2003 díj A szemközti ablak, legjobb rendező, legjobb film

Filmjei:

Videoklip:

  • 2002 Hüp – Tarkan

Producer:

  • Cebimdeki Yabancı (2018)

Rendező asszisztens:

  • Il tenente dei carabinieri (1986)
  • Il maestro del terrore (The Prince of Terror- 1988, TV)
  • La Scorta (The Bodyguards, 1993)
  • Anche i commercialisti hanno un'anima (1994)
  • Il Branco (1994)

Regényei:

  • Rosso Istanbul (2013) - Mondadori kiadó - ISBN 978-88-04-63346-4
  • Sei la mia vita (2015) - Mondadori kiasó - ISBN 978-88-04-65301-1
Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux