Ugrás a tartalomra
x

Ralf Schumacher nyomán: 7+1 élsportoló, aki a saját neméhez vonzódik

Ralf Schumacher július 15-én, a közösségi oldalán coming outolt és elmondta, hogy két éve él párkapcsolatban egy másik férfival, a francia Étienne-nel. Az autóversenyző előbújása nyomán összeszedtük azokat a sportolókat, akik szintén felvállalták a másságukat. 
Ralf Schumacher a coming out után ezzel a közös képpel tudatta a követőivel, hogy mennyire boldog a párjával. Egyúttal megköszönte a rengeteg támogatást és gratulációt. 

Carl Nassib

A 31 éves Carl Nassib volt az első amerikaifutball-játékos, aki még aktív sportolóként coming outolt 2021 júniusában az Instagramon. Az NFL korábbi védője egy videóban vallotta be, hogy meleg, és hogy 15 évig küzdött a szexuális orientáltságával. Hozzátette, hogy 100 ezer dollárt adományozott a Trevor Project nevű szervezetnek, amely az LMBTQ-fiatalok öngyilkosságának megelőzésére összpontosít.

„Úgy gondolom, hogy a reprezentáció és a láthatóság nagyon fontos. Remélem, hogy egy nap az ilyen videókra és az egész coming-out folyamatra nem lesz szükség, de addig is mindent megteszek, hogy egy elfogadó és együttérző kultúrát képviseljek” – mondta a videóban Nassib, aki 2023 szeptemberében vonult vissza a profi sporttól.

Danell Leyva

Az olimpikon tornász 2020-ban, egy Twitter-bejegyzésben bújt elő. „Már régóta tudom, hogy nem vagyok hetero, de személyes okok miatt mindig elutasítottam ezt az oldalamat. Idén év elején végre megértettem, hogy bi/pán vagyok, habár még mindig próbálom kibogozni a dolgot” – írta a Nemzeti Coming Out Napon október 11-én. A továbbiakban elmondta, hogy korábban a sztereotípiák miatt nehezen tudott nyilvánosan beszélni a szexuális orientációjáról.

„Az egyik fő oka annak, hogy soha nem álltam ki nyilvánosan az, hogy egész életem során rám erőltették mások felfogását a saját szexualitásomról, ami arra késztetett, hogy még jobban elutasítsam a való énemet. Kényelmetlenül éreztem magam tőle. Nem azért, mert melegnek lenni offenzív lenne, hanem mert nagyon bosszantó volt az egész helyzet” – írta.

Orlando Cruz

Orlando Cruz volt az első nyíltan meleg bokszoló, aki 2012-ben jelentette be nyilvánosan, hogy a saját neméhez vonzódik. „Mindig is egy büszke meleg férfi voltam és az is leszek. Nem akarom elrejteni az identitásomat. Azt akarom, hogy annak az embernek lássanak, aki vagyok. Egy profi sportolónak, aki mindig a legjobbat nyújtja a ringben. Azt szeretném, hogy továbbra is a készségeim, a karakterem és a sportszerűségem miatt figyeljenek rám, ugyanakkor azt is, hogy a zaklatásnak kitett gyerekek tudják: azok lehetnek, akik csak akarnak és hogy bármi lehetséges. Az pedig, hogy kik ők vagy kit szeretnek, nem kell, hogy akadálya legyen annak, hogy bármit is elérjenek” – mondta Cruz, aki 2016-ban a floridai Orlandóban található Pulse nevű meleg szórakozóhelyen történt lövöldözés áldozatainak szentelt egy mérkőzést.

Robbie Rogers

Robbie Rogers volt az első nyíltan meleg futballjátékos az angol profi ligában. 2013-ban jelentette be, hogy meleg, és hogy elhagyja a sportágat. Később a The Guardiannek azt mondta, azért vonult vissza a coming out után, mert nem akart média felhajtást és hogy áskálódjanak a magánéletében.

„Én csak focista akartam lenni. Nem szeretnék foglalkozni az előbújással járó cirkusszal. Amikor azért jönnek oda hozzád, mert meleg vagy, vagy hogy minden nap olyan interjúkat kell adnod, amelyekben azt kérdezgetik, hogy együtt zuhanyozok-e a fiúkkal és hogy akkor hogy is van ez?” – nyilatkozta Rogers, aki a visszavonulása ellenére néhány hónappal később mégis csatlakozott a Los Angeles Galaxy csapatához és ő lett az első nyíltan meleg férfi, aki az Egyesült Államok egyik legnagyobb profi bajnokságában játszott. 

Adam Rippon

Adam Rippon műkorcsolyázó volt az első nyíltan meleg amerikai, aki kvalifikálta magát az olimpiára. A sportoló egy 2015-ös interjúban coming outolt, majd három évvel később írt történelmet az ötkarikás téli játékokon való részvétellel.

„Amikor negyedik osztályos voltam, valaki azt mondta, hogy mert korcsolyázok, meleg vagyok. Akkor még azt sem tudtam, hogy ez mit jelent, de úgy tűnt, sértegetni akarnak. Nagyon kiszolgáltatottnak éreztem magam az osztálytársaim és a társaim előtt. Zavarban voltam, de nem tudtam, miért, hiszen nem tudtam azt sem, hogy mit jelent melegnek lenni. Rosszul érezem magam miattuk, de sajnáltam is őket, hiszen én velük ellentétben minden nap olyasmit csinálhattam, amit szeretek. Ezért nagyon hálás voltam” – mondta.

Jason Paul Collins

Collins volt az NBA első nyíltan meleg kosarasa, sőt történelmet írt azzal, amikor 2013-ban a négy nagy profi sportág bármelyikében ő vállalta fel először a másságát. A Washington Wizards játékosa volt, amikor egy interjúban előbújt. „Harmincnégy éves NBA-játékos vagyok. Fekete vagyok, és meleg vagyok. Nem azt tűztem ki célul, hogy én legyek az első nyíltan meleg sportoló, aki nagy amerikai csapatsportágban játszik, de mivel az vagyok, örülök, hogy elindíthatok erről egy beszélgetést. Bár ne én lennék az a gyerek az osztályteremben, aki felemeli a kezét és azt mondja: »Én más vagyok«. Ha rajtam múlna, valaki más már megtette volna ezt. Senki sem tette, ezért emelem fel én a kezemet” – fogalmazott Collins, aki a következő évben, 13 szezon után visszavonult az NBA-ból. 

Gus Kenworthy

Az olimpiai síelő a közösségi médiában bújt elő 2015-ben, ezzel nemcsak sokakat meglepve, de sok lány szívét összetörve. „Meleg vagyok. Hű, jó érzés leírni ezeket a szavakat. Életem nagy részében féltem elfogadni ezt az igazságot magamról. Mostanában azonban eljutottam arra a pontra, ahol a hazugság megtartásának fájdalma nagyobb, mint az elengedéstől való félelem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy végre leengedhetem a pajzsomat” – írta.

Billie Jean King

Billie Jean King az egyik legnagyobb név a profi teniszben. Pályafutása során 1966 és 1975 között 39 Gram Slam-tornagyőzelmet szerzett, valamint Bobby Riggs-t is megverte a híres Nemek csatája nevű mérkőzésen. Aztán  1981-ben kiderült róla, hogy leszbikus, mire a publicistái azt mondták neki, hogy tagadja az állítást. 

„Azt mondtam, ki fogok állni és el fogom mondani az igazságot, mert nekem ez fontos. Megteszem, nem érdekel. Édesanyám mindig azt mondta nekem, hogy mindig legyek hű önmagamhoz” – nyilatkozta King egy 44 évvel később készült interjúban.

www.velvet.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux