Ugrás a tartalomra
x

A Lírának adott igazat a bíróság a könyvfóliázós bírság ügyében

Ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék a Líra könyvesboltokat sújtó rekordbüntetés ügyében, amiért nem különítettek el és nem fóliáztak le egy homoszexualitást tartalmazó képregényt. A jogszabály vesszőhibájára hivatkozva a bíróságnál nem is volt kérdés a döntés.
Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Líra Könyvkiadó 12 millió forintos rekordbírságot kapott, mert nem fóliázta le a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) példányait a boltjaiban, ráadásul ezek a könyvek az ifjúsági kötetek között szerepeltek, noha homoszexuális tartalommal bírnak. A Líra fellebbezett a büntetés ellen, hiszen a jogszabály azt mondja ki, hogy 

a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Itt pedig hiányzik egy vessző az „elkülönítve” szó után, amitől már megváltozik a jelentése. Így annyit tesz a mondat, hogy ha a többi terméktől elkülönítve helyezik ki a könyveket akkor azt csak zárt csomagolásban tehetik meg. Ha viszont nincs elkülönítve, akkor nem kell fóliázni, tehát minden rendben volt a Líra polcain.

"Ennek alapján pedig nem is volt kérdés a bíróság döntése, amely a Lírának ad igazat, miszerint a vessző az vessző. A magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok. Nem volt a bíróságnak kétsége, hogy mit jelent a mondat, alternatív értelmezés nem merült fel" – mondta a Fővárosi Törvényszék a hvg-nek.

Éppen emiatt nincs is szükség arra, hogy mérlegeljék, népszerűsíti-e a homoszexualitást a könyv, vagy csak megjeleníti azt.

A Líra egyébként azt is hangsúlyozta, hogy a jogszabályban egyáltalán nincs konkretizálva, mi számít csak megjelenítésnek, és mi az, ami már a homoszexualitás népszerűsítésének minősül, így elég nehéz helyzetben vannak. 

Nyáry Krisztián elmondta a hvg-nek, örül, hogy visszaigazolást kapott a bíróságtól arra, hogy a jogszabály szövege majdhogynem értelmezhetetlen. 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux