Ugrás a tartalomra
x

Elküldték a 15 éves gyereket a szépirodalmi könyvektől a gyermekvédelmi törvény miatt

Hadházy Ákos osztotta meg a történetet egy felháborodott szülő levele alapján. Az Alexandra szerint nem egyértelmű a szabályozás.

Kitessékeltek egy kiskorú gyermeket egy könyvesboltból, mert a felnőtt irodalmi könyveket is meg akartak nézni - írta a Facebook-oldalán Hadházy Ákos egy szülő levele alapján.

Az apuka elmondása szerint szeptember 2-án az Alexandra Ázsia centerben lévő üzletében a kötelező olvasmányokat nézegette a 15 éves gyereke. Amikor azonban a szépirodalmi művek felé fordult, akkor az üzlet munkatársa „udvariasan, de egyértelműen felhívta a figyelmet, hogy kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda”.
Az apuka kiadónak írt levelében azt kérdezte, hogy valóban ez a cég álláspontja, vagy csak egy alkalmazott magánakciója volt?

Hadházy közzétette a cég válaszlevelét is, amelyben azt írták, sajnálják a helyzetet.

Azonban azt is kifejtették a gyermekvédelmi törvényre utalva, hogy „nem egyértelmű szabályozás miatt kénytelenek voltunk olyan intézkedéseket bevezetni, melyeket értelmezésünk szerint a jogszabályok betartása feltétlenül szükségessé tesz”.

„A jogszabályok egyértelműen előírják azt, hogy a 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos. Úgyszintén előírják, hogy az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásba forgalmazhatók” - írta az Alexandra. Hozzátették, hogy a boltjaikban fóliázva, elkülönítve, és jelöléssel ellátva helyeztük el azon könyveket, melyek a gyermekek számára készültek, és a jogszabály által tiltott tartalmakat hordoznak.

Feliratozva jelölik „azon könyveket, melyek nem a gyermekek számára készültek, de tartalmuk miatt azokat kiskorúak számára nem szabad elérhetővé tenni”.

Az Alexandra azt írta, hogy a „levelében foglaltakat átgondolva munkatársukkal ismételten egyeztették a követendő helyes eljárást.

 

www.szeretlekmagyarorszag.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux