Ugrás a tartalomra
x

HOGYAN VÁLASSZUNK AFFIRMATÍV (LMBTQ-BARÁT) SEGÍTŐT?

Mindenki megérdemli, hogy szabad és önazonos életet élhessen - szexuális és nemi kisebbségi csoport tagjaiként viszont olyan nehézségekkel is szembe kell néznünk, amelyeket a többségi társadalomhoz tartozó emberek nem tapasztalnak meg. A cisz- és heteronormativitás, a gyűlöletbeszéd és bántalmazás, illetve a rendszerszintű hátrányos megkülönböztetés az élet számos területén mind-mind hatalmas terhet rónak az LMBTQ emberek mentális egészségére.

A közösség tagjaként ránk nehezedő problémák kezelése, megoldása céljából mindenképpen fontos, hogy megfelelő segítőt válasszunk, akár az identitásunkkal kapcsolatosak a gondjaink, akár nem.

Mi az az affirmatív szemlélet?

Az affirmativitás nem egy külön pszichoterápiás módszer, hanem sokkal inkább a szakember szemléleti keretére és speciális tudására vonatkozik, amely lehetővé teszi az olyan biztonságos terápiás tér, légkör megteremtését, amelyben a kliens teljesen önmaga lehet, nyíltan beszélhet. Ebben a szemléletben a homo- és transzfóbiát tekintjük a kliens mentális egészségére károsnak, és nem magát az LMBTQ identitást. A szexuális és nemi kisebbséghez tartozó személyekkel folytatott munka során a szakember elfogadja a kliens egyedi nézőpontját, elismeri nemi identitását, szexuális orientációját és nemi önkifejezését, és támogatja az önelfogadását.

Milyen egy affirmatív segítő? 

Nagyon fontos, hogy a segítő megértse, hogy a cisztől eltérő nemi identitások és a heteroszexuálistól eltérő orientációk az emberi szexualitás normál variánsai, nem pedig patológiák, valamint különválassza a szexuális irányultság és a nemi identitás kérdéseit. Elengedhetetlen, hogy megértse, hogy a nemi identitások sokfélesége túlmutat a bináris felosztáson, és hogy egy személy nemi identitása nem feltétlenül illeszkedik a születéskor kijelölt neméhez. Fontos, hogy megértse és tisztelje a leszbikus, meleg és biszexuális kapcsolatok fontosságát, megértse az LMBTQ közösség tagjainak a származási családjukkal kapcsolatos esetleges nehézségeit és a szülői mivoltukban átélt tapasztalataikat és kihívásokat lelki, jogi és szociális aspektusból egyaránt.

Ha egy segítő szeretne támogató szemlélettel dolgozni LMBTQ kliensekkel, akkor a saját felelőssége, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzen, folyamatosan tájékozódjon és képezze magát a témában - nem a kliens felelőssége oktatni a szakembert annak érdekében, hogy szabadon beszélhessen a megéléseiről. A segítőnek szükséges megértenie a megbélyegzett lét hatásait, tudatosnak kell lennie a saját világképét illetően és pozitívan kell hozzáállnia a saját kultúrájától eltérőekhez, illetve lényeges, hogy az utóbbiakról szerezzen elegendő tudást és fejlessze a kultúraközi kommunikációs és interakciós készségeit.

A legfontosabb elvek tehát egy affirmatív segítővel kapcsolatban a feltétel nélküli elfogadás, empátia és a hitelesség. 

Elengedhetetlen, hogy a szakember figyelembe vegye a társadalmi jelenségeket, tudatosítsa ezeket és informálódjon, illetve beleengedje magát a számára ismeretlen helyzetben lévő kliens élményvilágába. Ha a segítő felismeri a saját határait és megállapítja, hogy erre nem képes, és LMBTQ kliensekkel nem tud együtt dolgozni, akkor szintén az ő felelőssége, hogy továbbirányítsa azokat a személyeket, akiknek affirmatív terápiás térre van szüksége.

Affrmatív segítőt találtál, ha…

- a segítőd ismeri a nemi identitások és szexuális orientációk sokszínűségét,

- úgy látod, hogy képzett, olvasott LMBTQ témákban (de nem kell, hogy a közösség tagja legyen)

- nem tekinti betegségnek az identitásod/orientációd (pl. nem állítja, hogy egy gyermekkori trauma következménye) és nem akarja megváltoztatni

- elfogad és támogat téged

- kerüli a szexista, homo- és transzfób szóhasználatot - és bár elképzelhető, hogy (nem szándékosan) mond kirekesztő/bántó dolgot (pl. “Nem mondanám meg magáról, hogy meleg”), fogadja a visszajelzésedet és bocsánatot kér

- (el)ismeri a téged ért előítéleteket, az elutasítást, a megélt kihívásaidat a kapcsolataidban vagy a munkahelyeden

- az egyéni tapasztalataidból és igényeidből kiindulva segít neked megküzdeni, fejlődni, megélni az identitásodat, és elfogadja, hogyan viszonyulsz ahhoz (még akkor is, ha te is ambivalens vagy)

- nem sietteti, hogy coming outolj, a saját tempódat támogatja

- figyelembe veszi a vallási, ideológiai, társadalmi, életkori, faji és etnikai sokszínűségedet és az egyéb, speciális szükségleteidet

Fontos: amennyiben a segítőd burkoltan azt sugallja vagy akár nyíltan hangoztatja, hogy ki lehet gyógyulni az LMBTQ identitásból, azonnal hagyd ott! A reparatív - vagyis közismertebb nevén “meleggyógyító” (de transzneműeket is érintő) vagy “átnevelő” - terápia betegségként tekint a cisztől eltérő nemi identitásokra, valamint a heteroszexuálistól eltérő orientációkra. Hatása kifejezetten káros és traumatikus, és arra, hogy a nemi identitás vagy szexuális orientáció sikeresen megváltoztatható, semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre. 

Ha nem magán-, hanem állami ellátásban kerülsz szakemberhez, kevesebb esélyed van megválogatni, kihez kerülsz, és sajnos elképzelhető, hogy egy nem affirmatív pszichológust fogsz ki - ám ebben az esetben is van lehetőséged nemet mondani és otthagyni őt. A jó segítő elfogad és támogatóan kíséri a saját önelfogadásodat, bármi is legyen a nemi identitásod, szexuális orientációd és/vagy nemi önkifejezésed!

 

www.budapestpride.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux