Tejallergia
Fontos leszögezni, hogy a tejallergia és a tejcukor érzékenység, vagy laktóz intolerancia nem ugyanaz a betegség. Tejallergia akkor áll fenn, mikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli és ellene kóros immunválaszt ad.
Előfordulása, kialakulásának okai
A tejallergia kialakulásában az örökletes tényezők fontos szerepet játszanak, a kórkép ezért családi halmozódást mutathat: akiknek mindkét szülője atópiás (allergia kialakulására hajlamos), és azonos típusú allergiában szenved, azok 60-80%-ban maguk is allergiásak lesznek. Akiknek szülei eltérő allergiában szenvednek, 40-60%-ban, akiknél pedig csak az egyik szülő allergiás, azok 20-40%-ban válnak allergiássá. Az ételallergia kisgyermekek 6%-ában, felnőttekben már csak 1-2%-ban fordul elő.
Más okozza a tüneteket
Míg laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, és a szervezet maradék laktáz aktivitása képes a kis mennyiségű tej bevitele esetén történő bontásra, így kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak. A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz során IgE antitest termelődik a szervezetben.
Tejfehérje allergia a felnőttek 1-2 %, a gyermekek 6%-ánál jelentkezik. A gyerekek többsége, - 90%ban - 3 éves kor körül kinövi. Tejallergia esetén a tejfehérje miatt jelentkeznek a tünetek. A tej kazein és laktalbumin alkotórészeire adott azonnali allergiás válasz, ami IgE antitest termelődésével jár. Ez tehát egy valódi allergia, ami az immunrendszer működésének zavarából ered.
A tejcukor-érzékenység, vagy másnéven laktóz intolerancia azonban nem allergia, kialakulásában az immunrendszer nem érintett, tüneteit egy enzim, a szervezetben a tejcukort lebontó laktáz enzim hiánya okozza. Ha a laktáz enzim nincs, vagy csökkent mennyiségben van csak jelen a szervezetben, akkor a tejcukor lebontása a vékonybélben nem tud tökéletesen végbemenni. Ez pedig kellemetlen tünetek megjelenését eredményezi.
A tejallergia és a laktózintolerancia tünetei
A tejallergia diagnózisára leggyakrabban csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerül sor, amikor a baba először fogyaszt tejterméket. Akár az anyatejjel átjutó tejfehérjék is kiválthatják az első panaszokat, de a tejtartalmú ételek fogyasztása után is megjelenhetnek az első tünetek. Allergiát jelezhetnek a tejfogyasztás után fellépő tünetek: csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, puffadás, fulladás, asztma és nyelvduzzanat, gégevizenyő nagyon súlyos esetben. Nehéz légzés, tartós rekedtség. A tejfogyasztástól időben elváló későbbi jelek lehetnek, a gyakori hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütések, étvágytalanság, lassuló gyarapodás, vagy súlyvesztés, székrekedés.
Laktózintolerancia tünete lehet a gyakori hasfájás, puffadás.Laktóz intolerancia előfordulhat gyerekek körében is, általában 5 éves kor felett kezdődik, tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz mennyiségétől is függ.
Felnőttek körében inkább a tejcukor-érzékenység által okozott panaszokkal találkozunk.Nagyon sokan fordulnak orvoshoz gyakori puffadás miatt, de a tejet, tejcukrot tartalmazó étkezések után fél-egy órával jelentkező intenzív bélhangok, hasmenés is jellegzetes tünet. A laktóz intolerancia megjelenésének oka lehet, hogy a termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezen kívül öröklött enzimhiány, vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat.
A kivizsgálás módja is eltérő
Tehéntej allergia gyanúja esetén fontos a tüneti napló vezetése, amiben feljegyezzük, hogy milyen ételek fogyasztása után jelentkeztek a tünetek. A diagnózishoz allergia vérvizsgálatra is szükség van, a vérben megemelkedett ellenanyag (IgE) szint igazolja az allergiát.
Laktóz intolerancia gyanúja kapcsánhidrogén kilégzéses tesztetvégeznek. Adott mennyiségű vízben oldott tejcukor fogyasztása után, megadott időközönként, több alkalommal egy készülékbe kell lélegezni. A bélben nem megfelelően lebomlott tejcukrot, az erjedési folyamatot emelkedett hidrogén-gáz koncentráció jelzi, ez mutatható ki a készülékkel.
A diéta is különböző
A tej fogyasztása miatt jelentkező panaszok lehetnek tejintolerancia, tejallergia és laktózintolerancia tünetei.Tejallergia esetén érdemes komponens alapú vizsgálattal ellenőrizni, hogy a tejfehérje allergén melyik összetevője okozza az allergiát, ugyanis bizonyos komponensek esetén sütve, főzve, tehát hőkezelés után fogyaszthatók a tejtermékek. Más esetben viszont a tejtermékeket, akár még a nyomokban tartalmazó élelmiszereket is teljesen kerülni kell, ami egy elég szigorú diétát jelent. Ez esetben szigorúan kerülni kell a tejfehérje fogyasztását nyomokban is!
Laktóz intolerancia esetén a diéta megengedőbb, laktózmentes tejtermékek fogyaszthatók. Egyéni érzékenységtől is függ a diéta súlyossága, érdemes mindenkinek kitapasztalni, hogy mi az amennyiség, amit adott tejtartalmú élelmiszerből el tud fogyasztani. Ha csak kismértékben csökkent a laktáz enzim mennyisége a szervezetében, akkor akár enyhébb panaszok nélkül is tud kisebb mennyiséget fogyasztani.Szükség esetén pedig étkezések előtt laktáz tablettát bevéve meg lehet előzni a kellemetlen tünetek kialakulását.
A tejfehérje allergia és a tejcukor-érzékenység mellett létezik még egy harmadik állapot, amikor szintén panaszokat okoz a tejtartalmú ételek fogyasztása. A tejfehérje intolerancia nem allergia, hanem egy késői reakció, melynek során IgG típusú ellenanyag termelődik a tejfehérjék hatására az immunrendszerben, általában mennyiség függően okoz panaszt. A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, széklet változásai (hasmenés, székrekedés). A tejintolerancia igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30%-át érinti.
Tejallergia vizsgálata
A tejallergia – tejfehérje allergia vizsgálata bőrpróbával és vérvizsgálattal lehetséges. A tejallergia gyanúja esetén hasznos a táplálkozási napló vezetése, ami a szakorvos részére további információt jelent a diagnózis felállításához. Az átfogó allergia vizsgálattal (multiplex allergia teszt) kideríthető, hogy a hőkezelésre bomló fehérjék állnak-e az allergia hátterében, vagy esetleg a hőnek ellenálló, stabilabb molekulák.
Tejallergia rizikó tényezői
Bizonyos tényezők növelik a tejfehérje allergiára való hajlamot:
- más allergiák. Sok gyermeknél a tejallergián kívül egyéb allergiák is jelen vannak.
- atópiás dermatitis. Atópiás dermatitisben szenvedő gyermekeknél nagyobb az esély, hogy egyéb ételallergia is kialakul.
- családi anamnézis. Ha az egyik vagy mindkét szülőnek allergiás panaszai vannak akkor a gyermeknél is sokkal nagyobb a valószínűség, hogy allergiás jellegű megbetegedés jelentkezik életében.
- kor. A tejallergia elsősorban gyermekkori sajátosság. Később érettebbé válik a bélrendszer és a szervezet kevésbé hevesen reagál a tejfehérjére.
A tejallergia megelőzése
Mai ismereteink szerint nincs lehetőség az ételallergia kialakulásának megelőzésére, de a tünetek és panaszok enyhítésére az allergiát kiváltó tényező kiiktatásával, teljes elkerülésével azonban igen. Amennyiben ismert a tejfehérje allergia, akkor minden tejfehérjét tartalmazó ételt és italt el kell kerülni. Mindig figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek összetevőit.
Vannak olyan élelmiszerek, melyekben nyilvánvalóan van tejfehérje:
- teljes tej, alacsony zsírtartalmú tej, stb.
- vaj, margarin
- joghurt
- jégkrém
- sajtok és minden sajtot tartalmazó étel
A tej sokkal nehezebben azonosítható a következőkben:
- tejsavó
- alapanyag, mely “lakt”-al kezdődik (laktóz, laktát, stb.)
- cukrok, csokoládé, nugátok, karamel
- fehérje porok
- mesterséges vaj aromák
- mesterséges sajt aromák
- hydrosolate
Még ha a termékre az is van írva, hogy “tejmentes” akkor is tartalmazhat tejfehérjéket. Ha kétség merül fel a termék tejfehérjementességét illetően, akkor fel kell venni a kapcsolatot az illető gyártóval.