Ugrás a tartalomra
x

Programajánló: ÁLMOK ÁLMODÓI - VILÁGRASZÓLÓ MAGYAR TALÁLMÁNYOK

"Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni,
amire még senki." 

Szent-Györgyi Albert

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás azoknak szól, akik kíváncsian vizsgálják a világot, és akik egyszer maguk is alakítani szeretnék. A kis felfedezőknek, a jövő nagy tudósainak, és a felnőtteknek, akik örömmel merülnek bele a komoly, világformáló tudományos eredményekbe és a vidám, játékos tudományba is.

A kiállítás összetett tartalma és sokszínű látványa élményalapú, interaktívan tanít és szórakoztat minden korosztályt.

A kiállítótérben található rövid, lényegre törő, sokszor meghökkentő információkat részletes háttéranyag, a Tudástár egészíti ki. A hatalmas kiállításanyagot rövid tudományos érdekességek, Tudáscseppek és csattanós Tudósmesék színesítik, sőt a látogatók egy applikáción keresztül játszható kvízzel még teljesebbé tehetik az élményt.

Az Álmok Álmodói 20 kiállításon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutatunk be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges.

A tudomány az ember nélkül csak rejtély. A tudomány hatalmas és apró, titokzatos és sokszor egész hétköznapi. Körülvesz minket, alakítja világunkat, az emberiség különböző népeinek fantasztikus közös nevezője. 2022. február 15-től egy élményalapú, interaktív kiállítás vár a Millenárison. Itt te is felfedezhetsz, megismerhetsz, kipróbálhatsz olyan magyar találmányokat, amelyek a tudomány jelenbe vezető kanyargós útján igazi mérföldkövek voltak.

Mobilitás

Válogatás a magyar mérnökök és formatervezők szenzációs eredményeinek kincsestárából. A gyalogos közlekedéstől az önvezető autókig évszázados hosszú út vezetett, az utóbbi évtizedekben pedig őrületes sebességre gyorsuló fejlődés történt. A Mobilitás csomópont autószalonjába lépve négy- és kétkerekű klasszikus járműveket csodálhatsz meg. Műhelytitkok tárulnak fel előtted, bepillanthatsz a dizájnerek munkájába, és megismerheted a világhírű magyar mérnököket, tervezőket, akik e találmányok mögött állnak. 

Orvoslás

A gyógyítás, az életminőség-javítás elkötelezett magyar tudósai, kutatói és életmentő találmányaik. Az Orvoslás csomópont laboratóriumában elkötelezett gyógyítók világába érkezel. Életmentő találmányok, világhírű gyógyszerek,
orvostechnikai fejlesztések közé. Magyar orvosok régmúlt évszázadaiba és a jelenkori gyógyítás szenzációs megoldásaiba pillanthatsz be. A betegségek gyógyításától a kiemelkedő sebészeti eredményeken és az agykutatáson át egészen a pszichológia világáig kalauzolunk el.

Energia, ipar

Természeti erőkből kovácsolt, embertömegeket ellátó ipari innovációk, magyar feltalálóktól. A népesség növekedése miatt egyre több eszközre és energiára lett szükség. Magyar kutatók kincseket, láthatatlan erőket találtak természeti képződményekben, vizekben, a föld mélyén és parányi atomokban. Leleményükkel az emberiség javára fordították ezeket az erőket, és találmányaikkal új korszakokat nyitottak. Az Energia, ipar csomópontban olyan magyar feltalálókat ismerhetsz meg, akik munkájukkal nemzedékek kényelméhez járultak hozzá.

Infokommunikáció

A kommunikáció mérföldkövei, magyar találmányok, amelyek áttörést hoztak életünkbe. Ma már szinte semmi nem szab határt annak, hogy kapcsolatba léphessünk egymással. Ismereteink átadása és rögzítése mellett a megismerés izgalma, a szórakozás és a kapcsolattartás is velünk született, örömteli igényünk. Az Infokommunikáció
csomópont stúdióiban világhírű magyar találmányokon keresztül ismerheted meg a nyomtatás, a képrögzítés, a telekommunikáció és a modern informatika vívmányait.

A hely szelleme

Széchenyitől napjainkig – a tudomány és fejlődés motorjai. A magyar tudósok és feltalálók mellett a kiállításon helyet kapnak az „innováció motorjai” is, a tudományok, a fejlődés elkötelezett hívei. A hely szelleme részen bemutatjuk továbbá a Millenáris helyszínéül szolgáló néhai Ganz-gyárak történetét és korszakos gyártmányait, valamint egykori tulajdonosát, a legendás feltalálót, Ganz Ábrahámot. Megismerheted az innovációmenedzsment jelenkori hazai intézményeit is, és megtudhatod, hogyan valósulnak meg napjainkban a magyar tudósok és másként gondolkodók álmai, és hogyan lesz ezekből az ötletekből közös kincs

Ganz Ábrahám

Agrár

Korszakalkotó magyar mezőgazdasági találmányok a növekvő élelmiszerigények biztosítására. Az élelmiszer megtermelése mindig komoly kihívások elé állította az embert, a mezőgazdaság fejlesztésén munkálkodó tudósok pedig már évszázadokkal ezelőtt elképesztő bravúrokat vittek véghez. Az Agrár csomópont látványos és tanulságos
utazásra hív: világhírű magyar találmányokat ismerhetsz meg, amelyek hozzájárultak, hogy a hatalmasra növekedett
népességet elegendő élelmiszerrel láthassuk el.

A tér tudománya

A matematika csavaros megoldásaitól a fizikai törvényein át a hatalmas űr rejtélyei felé. A tér tudománya csomópont a matematika világot és teret átformáló, lenyűgöző eredményeit, új földek felfedezését, a térből „elemelkedés”, a repülés, az űrkutatás és az űr végtelen csodáit ünnepli. Egyben „játszótér” is, ahol csavaros feladványok, bűvös játékok, optikai érdekességek várnak, és ahol zseniális magyar csillagászok, matematikusok, fizikusok, biológusok között ismerkedhetsz a „térrel”.

A kiállítás  az érvényes járványügyi szabályozásoknak megfelelően látogatható: a kiállítás látogatásához védettségi igazolvány nem szükséges.
A jelenlegi múzeumi szabályozásnak megfelelően,
a kiállítás teljes területén kötelező a száj és orr maszkkal történő eltakarása
(kivéve a büfében fogyasztás közben).

Helyszín: Millenáris B csarnok 1024 Budapest Kis Rókus utca 16-20.(bejárat a C aulából)

A kiállítás nyitvatartása:

Hétfő-csütörtök: 08:30-17:30
Péntek: 08:30-19:00
Szombat: 10:00-20:00
Vasárnap: 10:00-18:00

Online jegyvásárlás,időpontfoglalás, jegyinformációk itt.

Az Álmok Álmodói 20 kiállításra 6 éves korig ingyenes a belépés;  16 év alatti kiskorúaknak kötelező a felnőtt felügyelet!
Pénztárak zárása 1 órával a nyitvatartási idő vége előtt. 
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux