Ugrás a tartalomra
x

Szex és allergia?

Már többször jártál orvosnál azért, mert szexuális aktus után kellemetlen tüneteket tapasztaltál, de a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen fertőzést? Érdemes azokra a szerekre és segédeszközökre gyanakodni, amik az ágyban előkerülhetnek!
Lehet, hogy a titkok nyitja az allergia? Gyanús allergén lehet az óvszer, a síkosító, sőt maga az ondó is. Lássuk, miért!

Óvszerérzékenység?

A latex a gumigyártás alapanyaga, és az esőköpenytől kezdve egészen az óvszerig számos hétköznapi tárgyunk készül belőle. A latexre allergiások száma világszerte növekszik (a népesség 1-6 százaléka érintett), és ez nemegyszer szexuális együttlét és óvszerhasználat után derül ki. Ilyenkor rendszerint kontakt dermatitisz (bőrrel érintkező irritatív anyagok által kiváltott bőrgyulladás) figyelmeztet a bajra: a bőr száraz lesz, és égő, viszkető érzés alakul ki az érintett bőrfelületen.

Az allergiás reakciót a latexben található fehérje váltja ki, a tünetek pedig igencsak kellemetlenek. A fentiek mellett fokozott érzékenység esetén szénanáthaszerű tünetek és kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet, ritkább esetben pedig légzési nehézség, szívritmus-emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom és anafilaxiás sokk is előfordulhat.

Amint felmerül az allergia gyanúja, mindenképpen kerüljük a latexből készült termékeket, mert az allergénnel való további érintkezés csak súlyosbítja a tüneteket. Óvszer esetén alternatív megoldást jelentenek a poliuretánból készült gumik.

 

Latexveszély!

A latex nemcsak a gumióvszer alapanyaga, azaz allergia esetén minden latexalapú tárgyat (cumi, elasztikus ruházati cikkek, esőkabát, kerekesszék-alkatrészek, gumikesztyű, léggömb, labda, sportszerek, matrac, papucs, cipő, pelenka-ragasztószalagok, ruha gumírozása, telefonzsinór stb.) igyekezzünk mással helyettesíteni! Latexallergiánkról mindig tájékoztassuk kezelőorvosunkat, hogy ne viseljen latexkesztyűt például a fogorvosi kezelés alatt!

Nonoxynol-9: a furcsa nevű spermicid

Könnyen előfordulhat az is, hogy a tüneteket nem latexallergia okozza, hanem sokkal inkább az óvszert síkosító spermicides vegyület, ami többnyire a nonoxynol-9 nevű anyag. A dobozon a "spermicidally lubricated" vagy a “spermicides” felirat árulkodhat a felületaktív hatóanyagról.

Ha úgy tűnik, hogy ez a vegyület váltja ki az allergiás reakciót, érdemes másikra váltani, több márkát kipróbálni. Vigyázat, spermicides anyagok lehetnek a síkosítókban is! Ezért mielőtt síkosítót vásárolnál, mindig olvasd el az összetételét, és használat előtt végezz bőrtesztet. Az allergiás tünetek között szerepelhet bőrégés, viszketés, irritáció és nehézlégzés is.

Érzékeny a párjára?

A természet nagy "tréfája", hogy létezik olyan allergia, ami az emberi ondóval kapcsolatos. Az emiatti allergiás reakciók (Human Seminal Plasma Hypersensitivity, HSPH) ritkák ugyan, de a statisztikák szerint a nők 5 százalékát érinti, és gyakran megesik, hogy a tünetcsoportot összekeverik a visszatérő gombás fertőzésekkel vagy a szexuális úton terjedő betegségekkel, például herpesszel. Meglepő, de az ondóallergia férfiaknál is jelentkezhet.

Az allergiát itt is az ondóban levő fehérje váltja ki, és a tünetek között szerepel az aktus utáni fájdalom, kivörösödés, égő érzés és duzzanat is, elsősorban a hüvely külső boltozatán. A nők a fájdalmat többnyire úgy írják le, mintha ezer tű szurkálná őket egyszerre. Néhány érintett arról számolt be, hogy légzési nehézséget, bőrkiütést, enyhébb szövetduzzanatot is tapasztalt, ritkább esetben azonban összeomolhat a keringés, és ájulással járó anafilaxiás állapot is felléphet.A tünetek néhány óráig, esetleg napokig tarthatnak, a leggyakoribb azonban az, hogy az aktust követő 5, esetleg 20-30 percben jelentkeznek.

Az ondóallergiával szemben a megoldás az óvszer lehet. A teherbeesés nem lehetetlen így sem, a mesterséges megtermékenyítés az érintett nőknél eddig sikeres volt. Ondóallergia esetén a férfiaknak arra kell figyelniük, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, mert dehidratált állapotban az ondó sűrűbb és savasabb is lesz, ami fokozhatja az allergiás tüneteket.

Jó tudni!

Az 1991-es öbölháborúban figyeltek fel először arra a jelenségre, hogy a katonák és feleségeik égető érzésről számoltak be szexuális aktus, illetve kifejezetten az ondóval való érintkezés után. Ezt Burning Semen Syndrome-nak (BSS, "égető ondó szindróma") nevezték el, és máig is kérdés, hogy milyen eredetű tünetcsoport.
Az ondóallergiát először 1958-ban diagnosztizálta egy nőgyógyász, de egészen 1996-ig ismeretlen allergia volt, amikor egy Jonathan A. Bernstein nevű orvos közzé tette kutatási eredményeit az ondóallergiával kapcsolatban, 1073 nő tüneteit és kórtörténetét alapul véve.

Minden mást ki kell zárni

Bármilyen irritációt, allergiás jellegű tünetet is észlelsz aktus után, ne élj szexuális életet, míg a tünetek el nem múlnak, ha pedig az otthoni megfigyelés sem jár sikerrel, és nem derül ki, mi okozza a tüneteket, mindenképpen fordulj orvoshoz! A szakember először kizár minden nemi úton terjedő betegséget és fertőzést, és ha minden lelet negatív, akkor ajánlatos az allergológus segítségét kérni.

Vizsgálatok és kezelés

A latex-allergia megállapítására alkalmazható a bőrteszt, vagy vérvizsgálat. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.) A latex-allergia kezelésének egyetlen módja, a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról.

Kapcsolat az élelmiszer- és latex allergia között

A latex allergia kapcsolódhat élelmiszerallergiához, lehet bennük néhány olyan allergén (fehérje), amely a latexben is szerepel, tehát ez voltaképpen keresztallergiának is felfogható.Az esetleges latex-gyümölcs keresztreakciók miatt érdemes kerülni az alábbi gyümölcsök fogyasztását is: banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack, citrusfélék, mogyoró, papaya, burgonya és paradicsom.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux