Ugrás a tartalomra
x

Hamiltonra és Vettelre nem tud 18-as karikát tenni a kormány

Mi van, ha nem a politikusok mondják meg, hogy mit gondoljanak a sportolók és a szurkolók? A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szivárványán nem fog a brüsszelezés, és ezt a kormány is tudja.

A Forma–1 híresen zárt buborékként működött fennállása túlnyomó részében, a sebesség hajszolása mellett nem tudott és nem akart tudomást venni arról, hogy mi zajlik a világban, és ez a hozzáállás kifejezetten hasznos volt, amikor olyan piacokat kellett meghódítani, amelyek például emberi jogilag finoman szólva is kifogásolhatóak.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton hétvégi kiállása a melegjogok mellett – a magyar kormány ellenében – ezért is hatott olyan átütő erővel. Meg persze a fideszesek túlreagálása miatt. Varga Judittól Kovács Zoltánon át Deutsch Tamásig mindenki igyekezett valami nagyot mondani, de csak sorosozás, fakenewsozás és brüsszelezés lett belőle. (Deutschtól még egy nácizásra is futotta.) Messziről is jól látszódott, hogy a megszólalók nincsenek egy súlycsoportban, és a mondanivalójuk sem. (Csak jelzésértéknek álljon itt: Lewis Hamiltonnak két és fél magyarországnyi követője van az Instagramon.)

Amíg magával a melegellenes törvénnyel Orbán Viktor kormánya Európában vállalhatatlanná vált, addig az F1-es világbajnokok elleni összehangolt ellentámadással csak nevetségessé tette magát. Ezek a riposztok legalább annyira méltatlanok voltak, mint annak idején Varga Judit George Clooney-nak címzett sorai a jogállamiság helyzetéről és a kávézásról.

Hogy a Forma–1 világra és közéletre ráébredésének vagyunk-e tanúi, azt még korai lenne kijelenteni, de hogy valami nyitás zajlik, az mind inkább egyértelmű. És jelzésértékű az is, hogy ennek két sokszoros világbajnok volt a mozgatórugója a Magyar Nagydíj hétvégéjén. A világbajnoki címek – Hamiltonnak hét, Vettelnek négy – extra súlyt adnak minden megszólalásnak.

A Forma–1 tavaly indította útjára a We Race As One nevű platformját, amely olyan elveket tűzött a zászlójára, mint a sokszínűség, a befogadás és a fenntarthatóság. És persze fontosnak tartja mindennek a láthatóvá tételét is: a versenyzők szabadon viselhetnek magukon bármilyen üzenetet, amely ezekkel az elvekkel összhangban van – márpedig a Same Love Vettel pólóján, vagy korábban a Black Lives Matter Hamilton felsőjén épp ezeket az elveket jeleníti meg. (Vettelt nem azért figyelmeztették a magyar futam után, mert a pólót viselte, hanem azért, mert a himnusz alatt nem vette le.)

Úgy áll tehát, hogy a magyar kormány egy olyan versenysorozattal áll szoros és egyre szorosabb kapcsolatban, amely szívügyének igyekszik tekinteni azokat az elveket, amelyeket a kormánypárti politikusok szitokszóként használnak.

Azon már rég túl vagyunk, hogy a sportnak semmi köze nincs a politikához, és fordítva – illusztrációnak rögtön ott van Budai Gyula színvonalas Facebook-posztja, aki egyenesen a p.csába küldte el Fekete-Győr Andrást és a Momentumot, amiért gratulálni mert az úszó Milák Kristóf aranyérméhez. A magyar politikusok parazitákat megszégyenítve lépten-nyomon rákapaszkodnak a sportra és a sportolókba, ha az érdekeik úgy kívánják. Orbán Viktor szlogenjét hallva – Hajrá, magyarok! – pedig azt gondolhatjuk, hogy az egész ország egy nagy stadion.  

De mi van, ha nem a politikusok mondják meg, hogy mit gondoljanak a sportolók és a szurkolók? Mi van, ha a sport nem a politikusok eszköze a saját hasznuk maximalizálására, hanem mondjuk, a társadalmi fejlődés és felelősségvállalás egyik mozgatórugója? Hamilton és Vettel, Simone Biles és Tom Daley megnyilvánulásai abba az irányba mutatnak, hogy ezt így is lehet.

Egy olyan országban, ahol Orbán Viktor jelöli ki, hogy mi számít győzelemnek, mi számít társadalmi fejlődésnek, és ki az ellenség, ez nehezen felfoghatónak tűnik.

A Forma–1 imádja Magyarországot, az ide látogató pilóták minden egyes alkalommal szétdicsérik Budapestet, a Hungaroringet, és az sem véletlen, hogy 2037-ig már biztosan ott lesz a versenynaptárban a magyar futam. Eddig viszont ahhoz szokhattunk hozzá, hogy csak a gulyást meg a tokajit méltatják, sokan nem nézték ki belőlük, hogy a paneleken túl is van véleményük. Miközben hosszú időn át azt vetették a szemükre, hogy miért panelekben beszélnek, és miért nincs véleményük. Hát, van.

Számíthatunk rá, hogy a jövőben is lesznek dolgok, ügyek és problémák, amelyeket nem hagynak majd szó nélkül. Kíváncsian várjuk például, milyen pólóban érkeznek majd az idén debütáló Szaúd-arábiai Nagydíjra.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux