Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló: Hős Gábor - Vidra Szabó Ferenc: Újjászületők Nemváltoztató élettörténetek

350 oldal                   Aposztróf Kiadó 2021

Alig ​találunk olyan rétegét a mai magyar társadalomnak, amelyről olyan kevés és hiteles információval rendelkeznénk, és amellyel kapcsolatban annyira mély előítélettel és téveszmékkel találkoznánk, mint a transzszexuálisok köre, akik a születésükkor rájuk osztott biológiai nemet nem érzik önazonosnak, és akik ezáltal frusztrációt, testi diszfóriát élnek meg. Akik úgy érzik, hogy „rossz testbe születtek”.

Huszonhárom érintett élettörténetét ismerhetjük meg, a legfiatalabb tizenhat, a legidősebb ötvenegy éves. Többségük a fővárosban él, vagy a nemváltoztatás sikere érdekében oda költözött, de találunk közöttük vidéki városban és községben élőket is. Az egymást követő történetek során megismerjük a nemváltoztatás folyamatát, végigkövetjük az orvosi és hivatali lépéseket, találkozunk a folyamatban anyagi, pszichés vagy bürokratikus okok miatt megrekedtekkel.

Az interjúalanyok között van, aki kamaszként még saját bizonytalanságával harcol. Van, aki kiskora óta magabiztosan a másik nemhez tartozónak érzi magát, de találunk olyan személyt is, aki többgyermekes családapaként lépett a nemváltoztatás útjára. Megismerhetünk drogfogyasztó prostituáltat, jól kereső menedzsert, transznemű aktivistát, állami gondozottat, hívő keresztényt, vagy a legszűkebb környezete előtt is rejtőzködő személyeket. A kötet magját a társadalomban csendesen elvegyülők adják, akik mindenki számára elfogadható, átlagosnak mondható életre vágynak, és sokan közülük már így is élnek, múltjukat – többnyire önvédelemből – elfedve a többi ember elől. Lehetnek épp a szomszédunk, a kollégánk, egy többször látott idegen az utcán, vagy egy ügyünket intéző, minket szolgáló személy. Akiről soha nem gondolnánk, hogy nem fiúként vagy lányként született, mert erről mára nem árulkodik szinte semmi.

Molyos értékelések

A könyv elérhetőségei:

Líra könyvesboltok   Kartonált változat 3391 Ft   pk: személyes átvétel - 969 Ft
Numero7 könyvesbolt  Kartonált változat 3090 Ft pk: 1090 Ft
Aposztróf Kiadó     Kartonált változat 3000 Ft   pk:személyes átvétel - 1600 Ft
Könyvmarket könyvesbolt   Kartonált változat 2993 Ft   pk: 1090 Ft - 1390 Ft

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux