Ugrás a tartalomra
x

Nem csak idősebb korban okozhat gondot: ezért nem szabad elhanyagolni a prosztatát

Apró, rejtőzködő szerv a prosztata: amíg rendben „teszi a dolgát”, az ember észre sem veszi, jó, ha egyáltalán tud a létezéséről. Az átlagférfi meg van győződve róla, hogy ez így van a legnagyobb rendben, ráér majd idősebb korában foglalkozni a prosztatájával, hiszen gondjai legfeljebb csak akkor lehetnek miatta. Nem is tévedhetne nagyobbat.

Az iskolában megtanítják, hogyan működnek a nemi szervek, hogyan fogan a magzat, hogyan zajlik a menstruáció, mi az erekció vagy hogy mi a herék szerepe. Itt lehetne tanulni a prosztatáról is, ám jó, ha legalább említésszinten elhangzik a neve, pedig nem lenne sem túl bonyolult, sem túl hosszú téma, viszont annál fontosabb.

A prosztata, más néven dülmirigy a húgycsövet körülvevő, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye alakú szerv, amely az ondóhólyaggal együtt váladékot termel. Sajátos összetétele révén ez a váladék biztosítja a spermiumok életképességét.

Ejakulációkor a prosztata összehúzódik, ezzel elzárja egyrészt a húgycsövet a húgyhólyagtól, másrészt segíti az ondó kilövellését. A herékben termelődő spermához a prosztata hozzáadja a saját váladékát, ami az ondó nagyjából harminc százalékát adja. A prosztataváladék áttetsző és enyhén lúgos kémhatású, ami segít a hüvely savas közegének semlegesítésében.

A prosztata növekedése szakaszos: a serdülőkor után jó ideig szünetel, majd nagyjából ötvenen túl újabb lendületet vesz. Idősebb korban emiatt alakul ki sokaknál a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, orvosi nevén benignus prosztata hiperplázia (BPH). A húgycsövet körülölelő szerv ilyenkor megduzzad, a húgycső emiatt összenyomódik, beszűkül, ami vizelési és egyéb problémákat okoz. Ez az 50 év feletti férfiak felét, a 80 évnél idősebbek közül pedig négyből három férfit érint.

A BPH elterjedtsége miatt a húszas-harmincas éveikben járó férfiak hajlamosak azt gondolni, hogy még bőven ráérnek foglalkozni a prosztatájukkal – már ha ilyesmi egyáltalán az eszükbe jut. A férfiak egyébként is kevésbé hajlandóak orvoshoz fordulni, és ez különösen igaz a nemi szervekkel kapcsolatos panaszok esetén. Pedig a prosztatának az idősebb kori BPH-n kívül számos egyéb, az életkortól független problémája is lehet.

A prosztata gyulladásos megbetegedését, a prosztatitiszt okozhatja baktériumfertőzés, de kialakulhat allergiától, gyógyszerektől vagy valamilyen fizikai behatástól is, és nagy valószínűséggel a tartós stressz és a depresszió is ugyanúgy kiválthatja. A pontos kiváltó okot nem mindig lehet megállapítani. Ha hirtelen és erőteljesen jelentkeznek a tünetek, valószínűleg fertőzés áll a háttérben, amely antibiotikummal jól kezelhető, a diagnosztizált esetek 90 százaléka azonban nem ilyen.

A nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás esetén a panaszok sokkal lassabban, alattomosabban fejlődnek ki, és hol tartósan fennállnak, hol meg időnként elmúlnak, majd megint visszatérnek. Mivel sokszor nem könnyű felismerni a fájdalom kiváltó okát, a tünetegyüttest összefoglaló néven krónikus kismedencei fájdalom szindrómaként (CPPS) tartják számon.

Bármi is okozza, a prosztatagyulladás meglehetősen kellemetlen tüneteket tud produkálni. Vizelési zavarokat, erős, az alhasból a derék felé sugárzó fájdalmat okoz, ami bizonyos esetekben lázzal is együtt jár. Az állandó stressz miatt szexuális gondok adódhatnak, és a hosszan elhúzódó krónikus fájdalom miatt depresszió is kialakulhat. A beteg így ördögi körbe kerülhet, hiszen a depresszió és a stressz visszahathat a gyulladásra, ami így nehezebben lohad, illetve gyakrabban fellángolhat.

A fent említett tüntetek esetén tehát nem érdemes a csodára várni, jobb mielőbb orvoshoz fordulni. Amilyen kis szerv a prosztata, olyan komoly gondokat tud okozni, ha elhanyagolják! 

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux