Ugrás a tartalomra
x

Filmajánló: ausztrál filmek

Az ausztrál hét alkalmából ismét körbenéztünk a PinkFilms.hu filmjei között és összegyűjtöttünk nektek néhány remekművet:

The Adventures of Priscilla: Queen of the Desert / Priscilla - A sivatag királynőjének kalandjai - színes, szinkronos, ausztrál vígjáték, 104 perc, 1994 
Felicia, Mici és Bernadette, az extravagáns produkcióikról ismert nőimitátor előadóművészek, a "pucckirálynők", meghívást kapnak egy négyhetes turnéra, Ausztrália vörös sivatagának kellős közepébe. Priscilla névre keresztelt lerobbant buszukat egy nap levendulaszínűre festik, majd nekivágnak a sivatagnak. Rádiójukból bömböl a zene, a busz zsúfolva női ruhák, tűsarkú cipők és "alkalmilag" bérelt melltartók tarkabarka gyűjteményével. Az út során majdnem mindenkivel összebalhéznak, valószínűtlen helyeken beöltöznek és előadást tartanak: Felicia és Mici női ruhát viselő imitátorként, Bernadette pedig transzszexuálisként mindenhol nagyot alakít.

 

2:37 - színes, feliratos, ausztrál dráma, 100 perc, 2006
2:37-kor tragédia történik egy középiskolában. Az egyik diák öngyilkos lesz. A film többi részében egy csoport problémás tinédzsert ismerhetünk meg. Egy véletlenül teherbe esett lányt, egy túlhajszolt focistát, egy testi fogyatékkal élő srácot, egy eminens tanulót, aki nem tud megfelelni a szülői elvárásoknak, egy bulimiás lányt és egy drogokba menekülő homoszexuális fiút. Vajon hatuk közül melyikük vetett véget az életének 2 óra 37 perckor?

 

Newcastle - színes, feliratos, ausztrál dráma, 107 perc, 2008 
A testvéri rivalizálás áll a film középpontjában. Jesse (Lachlan Buchanan) 17 éves és nem érdekli más csak a szörfözés. Bátyja, Viktor (Reshad Strik) árnyékában él, aki valamikor szörfbajnok volt, de ma már segédmunkából tengeti életét aki féltékeny öccse sikereire. Egy hétvégén Jesse, barátaival és homoszexuális öccsével (Xavier Samuel) elindul egy szörfparadicsomba, ahol felbukkannak Viktor és haverjai is. A rivalizálás tragédiába fordul. Nincs viszont sok idő Jesse számára, hogy összeszedje magát, mert  pár nap múlva bizonyítani a kell a tudását egy versenyen...

 

Monster Pies / Csodálatos szerelem - színes, feliratos, ausztrál dráma, 85 perc, 2013 
Mikor William megismerkedik a vele egyidős Mike-kal, a két tizenéves fiú között felgyullad egy szikra, mely a végtelen lehetőségek határait vázolja fel kettejük között. A hihetetlenül szép melodráma az első szerelem szépségeit, nehézségeit és végtelen hatalmát tárja a néző elé. A film Ausztráliában meghódította a közönséget ártatlanságával, őszinteségével, és rendkívül megható sztorijával.

 

Cut Snake / Veszett kígyó - színes, feliratos, ausztrál thriller, 94 perc, 2014 
Melbourne, az 1970-es évek közepén. Sparra Farrel élete egy részét a rácsok mögött töltötte. Szabadulása után a volt fegyenc megpróbál új életet kezdeni egy új városban. Becsületesen dolgozik, és eljegyzi a gyönyörű Paulát. A múlt árnyai azonban visszatérnek. Feltűnik ugyanis a színen Pommie, a karizmatikus és vészjósló egykori cellatársa, aki a kiengedése után kinyomozza Farrel új címét. A férfi váratlanul egy olyan világban találja magát, amit örökre maga mögött szeretett volna tudni.

 

Downriver - színes, feliratos, ausztrál dráma, 95 perc, 2015
A 18 éves James kiszabadul a fiatalkorúak börtönéből. Úgy tartják, hogy 9 évvel korábban egy kisfiút belefojtott a folyóba, de a holttestet nem találták meg. Amit senki nem tud, az az, hogy James nem volt egyedül azon a bizonyos napon, barátja, Anthony volt vele. James visszatér gyermekkorának színhelyére, hogy szembenézzen a démonjaival, de minél mélyebben túr bele emlékeibe, annál szörnyűbb felfedezést tesz. Leginkább Anthony tesz meg mindent azért, hogy akadályozza James-t a teljes igazság megismerésében...

 

Drown / Megfullad - színes, feliratos, ausztrál dráma, 93 perc, 2015 
Egy népszerű ausztráliai életmentőt, afféle igazi hőst, megfoszt eddigi trónjától egy fiatal, homoszexuális vetélytárs. A férfi erős kampányba kezd riválisával szemben, s közben halálra rémül a saját magában felfedezendő homoerotikus vágyaktól. A féltékenységtől és viszonzatlan érzésektől összezavarodott férfi tragikus lépés megtételére szánja el magát.

 

The Dream Children - színes, feliratos, ausztrál dráma, 102 perc, 2015
Stevan Evans egy televíziós társaságnál dolgozik, és a boldogság beteljesülését keresi életében. De a mesterséges világ és felületes társadalom, mely körülveszi, ezt mind nem adja meg neki. Szexuális kalandokba menekül, érzelmektől mentesen, de ez idővel mind csak lejjebb sodorja önmaga előtt. Amikor régi partnere egy gyermekkel jelenik meg, minden megfordul körülötte, végre örömet lel életében, s egyben ráeszmél arra is, mi a legnagyobb kihívás, mellyel szembe kell néznie, s lassan megajándékozza a sors azzal az ajándékkal, melyet úgy hívnak... boldogság.

 

Deep Water / Mély Víz S01 - színes, feliratos, ausztrál bűnügyi minisorozat, 2016 
Egy megcsonkított fiatal homoszexuális férfi holttestét találják meg egy tengerparti apartmanban. Az ügyet Bondi, Tori Lustigman és Nick Manning kapja. A nyomozók hamar rájönnek, hogy - mint más korábbi esetekben - az áldozat a THRUSTR alkalmazást használta halála előtt. Ráadásul az ügy mintha összefüggne régi, 80-as és 90-es évekbeli gyilkosságokkal is, ahol szintén meleg férfiak voltak az áldozatok. Tehát egy sorozatgyilkossal van dolguk, így kénytelenek versenyt futni az idővel, mielőtt még a tettes újra lecsap.

 

Boy Erased / Eltörölt fiú - színes, feliratos, amerikai-ausztrál életrajzi dráma, 115 perc, 2018
Az Eltörölt fiú igaz történet, amely Garrard Conley 2016-ban publikált, azonos című regényén alapszik. Jared egy Istennel meghitt kapcsolatot ápoló, konzervatív baptista lelkipásztor és egy kevésbé vakhitű, sokkal rugalmasabb asszony, Nancy egy szem gyermeke. Arkansasban élnek. Szerető szülei egyenességre, őszinteségre nevelték, így amikor bevallja nekik gondolatait, nem kertel. Az apja, "bölcsebb" emberekre hallgatva átnevelő táborba küldi fiát, amely voltaképp egy elzárt, börtönszerű közeg, ahol "terápia" és mindenféle vallási maszlag címszó alatt átmossák az emberek agyát. Vezetője is valós személy, bizonyos Victor Sykes, aki  maga is tele van ellentmondásokkal. Jared "kezelt" társai is sokfélék. Vannak köztük, akik komolyan gondolják, fel tudják adni, igazi énjüket, és meg tudnak változni. A legtöbben viszont csendes belenyugvással tűrnek. Egy ponton Jared-nél betelik a pohár, és édesanyjával - a családi "békét" is kockáztatva - istenhozzádot mondanak a helynek.
A főbb szerepekben Lucas Hedges-t, Nicole Kidmant, Russel Crowe-t láthatod, valamint azt a Troye Sivan-t, kinek a filmhez írt betétdalát Golden Globe-ra jelölték. Sykes-ot maga a rendező, Joel Edgerton formálja meg.

 

A Place to Call Home / A hosszú út hazáig S01-S06 - színes, szinkronos, ausztrál drámasorozat, 2013-2018
A sorozat a háború utáni időkben játszódik, a történet középpontjában az előkelő Bligh család áll. A nagymama rájön, hogy az unokája homoszexuális, hogy mindezt titokban tartsa belekényszeríti egy házasságba. A fiú vajon meddig képes elmenni, hogy megfeleljen másoknak? És meddig lehet egy ilyen dolgot titokban tartani? A sorozatból kiderül.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux