ESTE CSAK ÖSSZERAKOD, ÉS REGGELRE KÉSZ: EGYÉJSZAKÁS ZABKÁSA 5 ISTENI VÁLTOZATBAN
A téli hónapokban felhalmozott felesleges kilókra és lecsökkent energiaszintre a leghatékonyabb megoldás a tavaszi diéta. Mivel tudjuk, hogy tartós fogyás és egészséges étrend elképzelhetetlen rendszeres reggelizés nélkül, hiába a reggeli rohanás ezt muszáj lesz mindenkinek beiktatnia. Az időhiányt kiküszöbölendő készíts egyéjszakás zabkását: este egy üvegben összerakod, és reggel,akár útközben vagy a munkahelyedre beérve is elkanalazhatod!
Az alapok:
A zabpehelyről régóta tudjuk, hogy mennyire egészséges: nagyon jó szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és magas a rosttartalma is. Ráadásul diétás alapanyagaként is szolgálhat. Igazi csoda: akik zabpelyhet reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.
A chia mag , magyar nevén aztékzsályamag az újhullámos gasztronómia megkerülhetetlen szuperétele. A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag esszenciális zsírsavakban, közülük is az igen egészséges Omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma miatt azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért 15 grammnál több nem javasolt belőle, és a legtöbb bio boltból már beszerezhető.
A joghurt könnyen emészthető állapotban tartalmazza bizonyos létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi és bioaktív anyagokat, fehérjét, valamint zsírt. 100 g joghurtban például 150 mg kálium, 115 mg kalcium és 11 mg magnézium található.
A kalcium védi a csontokat és a fogakat, ráadásul a joghurtban lévő tejsavval együtt a szervezetünk különösen jól tudja hasznosítani. A magnézium és a kálium az izmoknak és az idegeknek segít, különösen a stresszes időszakokban, ugyanakkor a rendszeresen sportolók számára is fontosak.
A mandulatej is tele van kalciummal, ami segít abban, hogy több zsírt égessen el a szervezet. Emellett magnézium is található benne, ez pedig az izmok, az idegrendszer és a fehérjeszintézis megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
Nézzük, ezek keverékéből hogyan állítható elő a tökéletes reggeli!
Hozzávalók az egyéjszakás zabkásához:
1/3 befőttesüveg zabpehely
1 evőkanál chia mag
100 g mandulatej
100 g görög joghurt - ebben a sorrendben egymásra rétegezve.
Variációk ízlés szerint
Aki szerint a fenti recept önmagában nem kifejezetten ínycsiklandó, annak javasoljuk, hogy a rétegek közé iktasson be még valamit: gyümölcsöket, zöldséget, csokoládét, fűszereket - amit ízlése diktál. Mutatunk néhány izgalmas variációt!
Répás-fahéjas zabkása
1-2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál reszelt répa
pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)
Áfonyás-citromos zabkása
2 evőkanál áfonyalekvár
1 maréknyi áfonya
reszelt citromhéj
Barackos-csokoládés zabkása
1 evőkanál méz
1 teáskanál kakaópor
3 sárgabarack, héj nélkül
reszelt étcsokoládé
Banános-diós zabkása
1-2 evőkanál méz
egy marék tört dió
egy maréknyi szeletelt banán
Piña Colada zabkása
1 teáskanál méz
1 maréknyi szeletelt mandula
1 maréknyi szeletelt ananász
kókuszreszelék
Az ízlés szerint elkészített zabkásákat egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, és miután megpuhultak benne a hozzávalók, másnap reggel fogyasztható is a finom reggeli!