Fogyni akarok - diétás tippek
Ha már volt szó az életmódváltásról,jöjjön néhány diétába is beilleszthető recept.
DIÉTÁS RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók
25dkg karfiol
2dl joghurt
20dkg pulykahús
6ek bulgur
1fej vöröshagyma
2ek olívaolaj
2gerezd fokhagyma
só
őrölt fehérbors
fűszerpaprika
Elkészítés
1. A karfiolt rózsáira szedjük, megsózzuk, és forró vízben, 5 perc alatt roppanósra főzzük.
2. Közben az olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát és zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált pulykahúst. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük pirospaprikával. Fél dl vizet aláöntünk, és folyamatosan kevergetve kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
3. A bulgurt egy tálba tesszük, megsózzuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, majd lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk.
4. A bulgurt összekeverjük a pulykahússal, majd egy olívaolajjal kikent tepsiben elkezdjük a rétegezést. Alulra karfiolt teszünk, majd a húsos keveréket. Így folytatjuk a rétegezést,amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megkenjük joghurttal, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, és végén, 220 fokon, pár percig rápirítunk, hogy a sajt szép aranybarna legyen!
PROVENCE-I CUKKINIS CSIRKEMELL
Hozzávalók
50dkg csirkemell
35dkg cukkini
1ek ételízesítő
0.5tk só
0.5tk őrölt fekete bors
1tk kakukkfű
1tk rozmaring
1tk zsálya
1tk bazsalikom
2db babérlevél
1ek olívaolaj
2dl víz
Elkészítés:
1. A cukkinit és a csirkét vágjuk kis kockákra. Tegyük egy nagy tálba, és szórjuk rá az összes fűszert. Alaposan keverjük össze.
2. Egy teflon serpenyőben az olajon, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg a cukkinis húst (maximális hőmérsékleten). Amikor elkezd levet engedni 5-10 perc múlva, akkor öntsük alá a vizet.
3. Addig főzzük, amíg teljesen el nem tűnik alóla a sok víz, és a hús is megpuhul.
RUKKOLÁS-PARADICSOMOS CSIRKEMELLSALÁTA
Hozzávalók
30dkg sült csirkemell
10db koktélparadicsom
2marék rukkola
só
bors
olívaolaj
balzsamecet
parmezánforgács
Elkészítés
1. A sült csirkemellet felcsíkozzuk, a rukkolát és a paradicsomot megmossuk. A paradicsomokat félbe vágjuk.
2. Egy tálba szórjuk a rukkolát, rá a koktélparadicsomokat, végül a felcsíkozott csirkemellet. Meglocsoljuk olívolajjal és balzsamecettel, és megszórjuk parmezánfogáccsal. Sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk.
Parmezánnal megszórjuk. Pirítóssal, vagy házi croutonnal tálaljuk
TEPSIS CSIRKEMELL ZÖLDSÉGÁGYON SÜTVE
Hozzávalók
60dkg csirkemell
só
majoránna
borsikafű
2db sárgarépa
2db burgonya
1db hagyma
1db karalábé
1db zellergumó
8levél friss bazsalikom
olaj
1dl bor
csirkemell
6db sárgarépa
2db karalábé
4db burgonya
só
borsikafű
bors
Elkészítés
1. A csirkemellet megmossuk, besózzuk és megszórjuk majoránnával és borsikafűvel.
2. Megpucoljuk és 1 cm-es darabokra vágjuk a sárgarépát, a burgonyát, a hagymát, a karalábét és a zellergumót. A zöldségeket egy tepsibe szórjuk, meghintjük sóval és borsikafűvel, rátépkedjük a bazsalikomleveleket, meglocsoljuk egy kevés olajjal, ráhelyezzük a csirkemellet és lefedjük alufóliával.
3. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 15 percig pirítjuk.
És hogy az édesség se maradjon ki:
MEGGYES-KAKAÓS ZABPUDING
Hozzávalók
5dl tej
10dkg zabpehely
4dkg cukrozatlan kakaópor
5g rumaroma
5g vanília aroma
édesítőszer
meggy
Elkészítés
1. Egy magasfalú műanyag dobozban összekeverjük a zabot a kakaóporral és az édesítőszerrel. Ráöntjük az aromákat és a tejet. Alaposan összekeverjük.
2. Mikróban kb. 5-10 perc alatt megfőzzük (2 percenként érdemes megkeverni). A plusz 1 evőkanál kakaóport még hozzákeverjük.
3. Pohárba rétegezzük a meggyet és a zabpudingot. Hidegen és melegen is tálalhatjuk
Gyümölcsös-túrós joghurttorta
Hozzávalók
50 dkg túró
30 dkg gyümölcs
15 dkg diétás zabpelyhes keksz
15 dkg joghurt
12 dkg vaj
8 dkg xilit
6 lap zselatin
1 rúd vanília
1 citrom
1 csomag tortazselé
Elkészítés
1. A kekszet törd össze nagyon apróra, de akár le is darálhatod. A vajat olvaszd meg, majd keverd a kekszhez, hogy tésztaszerű masszát kapj. Egyengesd egy vajjal kikent tortaforma aljába.
2. A túrót villával jól nyomkodd össze, majd keverd hozzá a citrom reszelt héját és a levét, a vaníliarúd kikapart magját, valamint a xilitet. Forgasd hozzá a joghurtot is. A lapzselatint tedd egy deci vízbe, és kezdd langyosítani. Oldd fel, de arra figyelj, hogy ne forrjon. Keverd a túrós-joghurtos masszához, majd oszlasd el a kekszes alapon. Tedd egy órára a hűtőbe.
3. Ha a krém megdermed, rakd rá a megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt. Végül készítsd el a zselét a zacskón lévő leírás szerint, és öntsd langyosan a tetejére. Rakd vissza a tortát a hűtőbe, és hagyd legalább négy órát dermedni.