Ugrás a tartalomra
x

Az alacsony libidót a fájdalomcsillapító is okozhatja

A libidó nem más, mint a szexuális vágy, és ha ez tartósan alacsony, akkor az úgy nyilvánul meg, hogy semmilyen késztetést nem érzünk a szexre, nem is fantáziálunk arról, nem is kezdeményezünk. Sok oka lehet annak, ha a libidó tartósan, hónapokon át alacsony: akár testi (például hormonális betegségek vagy cukorbetegség, pajzsmirigy betegségek), akár az, hogy olyan gyógyszereket szedünk, amik erősen befolyásolják a libidónkat. Igaz ez a férfiakra is, akiknél a megváltozott, csökkent tesztoszteronszint is okozhatja azt, hogy csekély az érdeklődésük a szex iránt. Ugyan a stresszel járó kortizol hormon az, ami a leginkább befolyásolhatja a tesztoszteron hormon megfelelő működését, ebben a cikkben a stresszen kívüli okokat és a megoldásokat vizsgáljuk meg.

A környezetünkben lévő mérgek tényleg befolyásolhatják a nemi vágyat

A tesztoszteron az a hormon, ami szükséges az izmokhoz, a csontsűrűséghez, a férfi reproduktív szervek egészséges működéséhez és a szexuális vágyakozáshoz. De ne vegyük magától értetődőnek: egy tizenhárom éven át (2006-tól 2019-ig) tartó felmérésben amerikai és európai férfiak tesztoszterinszintjét vizsgálták meg és hasonlították össze – az előrejelzés szerint az rohamosan csökken, ami 2025-re a 30-as férfiak közel 40 százalékánál okozhat gondot.

A kérdés az, hogy ezt mi okozza, a válasz pedig sokrétű. A PsychologyToday szerint az okok között szerepelnek: -a környezeti hatások (mint a levegő szenyezettsége, a penészgombák és egyéb méreganyagok), illetve hogy az élelmiszerekből a tápanyagok nem elegendők a testnek, továbbá a fájdalomcsillapítók szedése (azon belül is az ibuprofené).
Nem nehéz rájönni, hogy a megfelelő anyagcseréhez jó minőségű zöldségek és gyümölcsök is kellenek, nem beszélve a kenyér- és egyéb gabonákról. A jó minőségű földben termő ételek megfelelő mennyiségű tápanyagot és vitamint biztosítanak, de ha valamiért a termőföld minősége nem elég jó, akkor a termések sem lesznek elég táplálóak. A penészes irodák, lakások, autók szintén befolyásolják a tesztoszteronszintet, mivel egyes penészfajták ösztrogénhormon hatásúak, emiatt pedig csökkentik a libidót. A környezeti hatások, mint a tesztoszteronszintet befolyásoló tényezők emiatt érdekesek, és jó figyelembe venni mindezt, főleg azoknak a pároknak, akik gyereket terveznek.

Az ibuprofen és a hozzá hasonló nem-szteroid fájdalomcsillapító szedése egyértelműen olyan ok, amit könnyedén ki tudunk zárni bármikor az életünkből és nem lesz többé gond. Azok, akik krónikus fájdalommal élnek együtt, akik rendszeresen szednek fájdalomcsillapítót, felfedezhették magukon a szexuális érdeklődés hiányát – nemcsak a fájdalmak miatt, hanem amikor elmúlik a fájdalom, akkor is jelen lehet. A rendszeresen a másnaposságra beszedett fájdalomcsillapítók is levágják a libidót, egy francia és dán kutatás szerint már a napi 2×600 mg ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítók is komoly elváltozásokat okozhatnak: zavart okoz a hormonrendszerben, befolyásolja a szaporítószervek egészséges működését és problémákat okozhat a gyerekvállalásban azzal, hogy károsítja a férfi reprodukciós szervét, a herét.

Mit tehetünk azért, hogy a tesztoszteront a megfelelő szintre állítsuk?

A véráramlás javításával sokat tehetünk a megfelelő szint helyreállításáért, a szív működésének javítása is segíthet, e kettőt a legegyszerűbben sportolással érhetjük el. A PC izmok, azaz a medencetájéki izmok megtornáztatása is hatékony lehet például Krison Andrea intimtornájával vagy Kegel-gyakorlatokkal.

Az életmód-változtatás mindenképpen fontos, kerüljük a cukros ételeket, válasszuk a minőségi ételeket a gyorsételek helyett, illetve jó minőségű zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék fogyasztása is erősen javallt – a biopiacok helyett érdemes a farmokon termő lehetőségeket is megnézni, ezek pénztárcakímélőbbek. A dohányzás és az alkohol mértékkel történő fogyasztása is sokat segíthet a tesztoszteronszint helyreállításában: a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása hatással van a szexuális válaszreakciókra (merevedés, magömlés), a dohányzás kiiktatása pedig javíthatja a nemi szervekben lévő erek működését is. A fogyás is hasznos, hiszen ha valaki túlsúlyos, érdemes tudnia, hogy a zsírpárnák ösztrogént termelnek, ami szintén hatással van a tesztoszteron hormon szintjére, nem beszélve a cukorbetegségről, ami szintén kialakulhat a túlsúly miatt.

Amennyiben a fájdalomcsillapítók szedése fejfájás miatt szükséges, mindenképpen érdemes lenne kivizsgáltatni és a neurológussal egyeztetve olyan kezelést alkalmazni a gondra, ami megfelelőbben kezeli a fájdalmat kiváltó okot. (Például okozhat rendszeres fejfájást az is, ha a nyakunkkal van valami gond, akár meszesedés, akár érpropblémák, ezeket fontos kivizsgáltatni és kezeltetni.)

Lehetséges, hogy a libidó az életmód-változtatás és a megfelelő terápiás kezelések ellenére sem változik meg, akkor érdemes lenne megkeresni egy szakembert, aki segíthet kideríteni az okokat. Ha valaki gyanakszik arra, hogy a tesztoszteronszintje alacsony, akkor se szedjen be azonnal tesztoszteronhormon tartalmú gyógyszereket, ugyanis ezek is károsak lehetnek, hosszú távon akár prosztatamegnagyobbodást, szívbetegségeket és alvási gondokat is okozhatnak. Csak és kizárólag szakorvosi vizsgálat után, szakorvos által előírt mennyiségben szedjük be!

A jó szexuális élet hatással van az immunrendszerre, az anyagcserére és csökkenti a prosztatarák, a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ha valakinek kiegyensúlyozott a szexuális élete, az kihat az élete minden területére, így érdemes odafigyelni mindarra, ami hatással lehet a libidónkra. Mi magunk is tehetünk azért, hogy egy kicsit meglegyen a hétköznapokban a vágy a testünkben: esténként elalvás előtt az erotikus novellák olvasása akár szépirodalom formában akár másmilyen műfajban, de sokat tehet azért, hogy ott legyen a testünkben a vágyakozás.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux