Ugrás a tartalomra
x

MELENGETŐ FINOMSÁG: FŰSZERES ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS KRÉMLEVES

A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves. A sütőtök jelentős karotin- és C-vitamin tartalma, antioxidáns hatása folytán kedvelt téli csemege. Emellett kitűnő rostforrás, tápértéke és energiatartalma igen magas. Emellett magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma - káliumtartalma miatt pedig vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. 

Az almás-sütőtökös krémleves egy valódi comfort food a mostani időszakban. Illatos, tele az évszakra jellemző fűszerekkel, laktató, krémes, energiát adó, amivel jó bekuckózni az őszi estéken. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Almás-sütőtökös krémleves

Hozzávalók (4-6 személyre):

egy kb. 1,8 kg-os sütőtök

4 ek olívaolaj

1 fej főzőhagyma

2 db nagyobb édes alma

4 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt szerecsendió

1 tk őrölt szegfűszeg

csipetnyi Cayenne-bors

1 l zöldségleves alaplé

1-2 evőkanál méz

1 csésze tejszín

frissen őrölt fekete bors

 

ELKÉSZÍTÉSE:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütőtököt daraboljuk fel, csepegtessük meg 2 ek olívaolajjal, majd süssük kb. 35 percig. Utána hagyjuk kicsit kihűlni.

2. A maradék olívaolajat hevítsük fel egy lábosban, adjuk hozzá a felaprított hagymát, a meghámozott, kis darabokra vágott almát, az átnyomott fokhagymát, ízesítsük 1 tk sóval, és gyakran megkevergetve pároljuk 8 percig.

3. A sütőtök megpuhult húsát kaparjuk ki, majd adjuk az almához a fahéjjal, a szerecsendióval, a szegfűszeggel és a Cayenne-borssal együtt. Öntsük hozzá a zöldségleves alaplét, forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőmérsékletet. Fedjük le, és pároljuk 25 percig. Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd öntsük át a turmixgépbe (ha szükséges, kisebb adagonként). Dolgozzuk simára, krémesre.

4. Öntsük vissza a krémlevest a lábosba. Adjuk hozzá a mézet és a tejszínt, majd melegítsük össze. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy kevés alaplét. Ízlés szerint ízesítsük utána sóval, borssal.

Tálald pirított tökmaggal, sült almadarabkákkal megszórva!

www.dietaesfitnesz.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux