Ugrás a tartalomra
x

Minden, amit tudnod kell a férfihormonról

A túl sok pasihormontól tényleg nagyobb a szerszáma? Vagy pont, hogy agresszívebb lesz tőle? Utánajártunk a legrégebbi legendáknak!

 

Vigyázz, kész, állj!
Gigakamu: A magas tesztoszteronszint miatt a srác akár órákig is bírja az ágyban, ha viszont takarékon áll a hormonháztartása, akkor képtelen felállítani a cerkát.

A valóság: A magasabb férfihormonszint csak rásegít az erekcióra, de semmilyen hatása nincs arra, meddig harcol tőle a katonája. Az elnyújtott menetet az adott helyzet, a pasid lelkiállapota, az életmódja és az egészsége befolyásolja. És persze az sem igaz, hogy a férfihormon alacsony szintje impotenciát okozna.

Méretes kérdés
Gigakamu: Ha egy pasiban túlteng a tesztoszteron, az azt jelenti, hogy odalent is sokkal fickósabb. Az ilyen srácok jóval túlszárnyalják a 9,16 centis átlagos péniszméretet.

A valóság: Felejtős tévhit, ugyanis a férfiak szerszámának méretét nem befolyásolja a hormonszint. Valójában a genetika felelős azért, hogy mekkora a kisfickója. A libidójára viszont igenis hatással van a tesztoszteron, ami ha lecsökken, feltűnően kevesebb hancúrért lelkesedik majd – ez persze fordítva is igaz.

Angry birds
Gigakamu: Ha egy férfi erőszakosabban/idegesebben viselkedik, a magas tesztoszteron lehet a hibás!

A valóság: Kapaszkodj, de a furcsa elméletet 2009-ben megcáfolta egy svácji-brit kutatócsoport. Sőt a 121 önkéntes pasi viselkedéséből azt is leszűrték, hogy a megnövelt tesztoszteron igazságosabb viselkedéshez vezet. Ez elég megnyugtató, bár egy 2019-es kutatás mindehhez azt is hozzátette, hogy a maszkulinabb pasik hűtlenebbek…

Hé, Kojak!
Gigakamu: Hiába próbálta Caesar babérkoszorúval takargatni a kopaszságát, azóta kiderült: a hajnélküliség valójában az extraférfias pasik jellemzője.

A valóság: Az európai fiúk 60 százalékának idővel megritkul a sörénye, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy több tesztoszteron tombolna bennük. A kopaszodásnak ugyanis sokkal inkább az örökletes hajlamhoz van köze, mint a férfihormonhoz. Ha a tincseket nem is, a pattik kialakulását viszont nagyban befolyásolja a tesztoszteron.

Be my Beckham
Gigakamu: A magas tesztoszteronszint miatt lesz a pasikból szuper sportember.

A valóság: Egy 2004-es spanyol kutatás csekkolta a mítoszt, és kiderítette, hogy az állóképesség nem függ össze a férfi nemi hormon szintjével. A fiúd a topon lehet a kedvenc sportágában anélkül is, hogy szétpattanna a tesztoszterontól.

Bajos csomag
Gigakamu: Ha egy srác tesztoszteronszintje alacsony és hormonpótlást javasolnak neki, kockáztatja a prosztatarák kialakulását.

A valóság: Bár erről évek óta vitáznak a szakemberek, egy 2018-as kutatás 150 ezer férfi bevonásával bebizonyította, hogy a félelem alaptalan. Az viszont tényleg igaz, hogy a túl nagy dózisú férfihormontól zsugorodhatnak a herék. Upsz!

Duplán kemény
Gigakamu: Minél többet edz egy férfi, annál több tesztoszteront termel a szervezete.

A valóság: Csak a normál sportmennyiség hat pozitívan a hormonokra, míg a túledzés ellenkező hatást fejt ki. De képzeld, már az is dob a pasid férfiasságán, ha a kedvenc focicsapata meccsét nézheti a tévében. Sőt akkor is extra hormonlöketet kap, ha pluszfizu érkezik a bankszámlájára.

Para adag
Gigakamu: A tesztoszteron-fokozó készítmények szedése szívbetegségeket okozhat a srácoknál.

A valóság: Bár erről is megoszlanak a vélemények, a legfrissebb infók szerint a hormonkezelésnek nincs ilyen mellékhatása. Ráadásul az utóbbi években több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a terápiában részt vevőknél csökkent a stroke és a szívroham kialakulásának a kockázata.

www.cosmopolitan.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux