Ugrás a tartalomra
x

Csirke jambalaya

A jambalaya az amerikai dél egyik legelhíresültebb étele. Mind a kreol, mind a cajun konyha készíti, melyek fellegvárai New Orleans és Louisiana.

A jamabalya-ra nézvést nincs fix recept, mert ahány ház, annyi jambalaya. Állítólag mindenkinek megvan a maga titkos receptje. Egy bizonyos. Hogy rizst mindenképpen tartalmaz és vélhetően a spanyol hódítás nyomán a paellából kezdett átalakulni az amerikai dél ízlés- és alapanyagvilága szerint. Még fontos tényező, hogy többféle hús kerül bele. Füstölt sonka, kolbász nélkül nem készíthető. Kerülhet bele emellett bármilyen hús - csirke, disznó, marha. Sőt. Az ottani feketék, a szegény réteg tipikus étele volt, ezért mindenféle állatból készítették amit csak elejtettek vagy amihez hozzájutottak. Került bele aligátor, teknős, vaddisznó, kacsa, őz, stb. Jellemzője még ennek az ételnek, hogy valamilyen rák vagy kagylóféle is kerül bele általában.
A kreol változat az úgynevezett piros jambalaya, mert paradicsomot is tartalmaz. A cajun változat világos, vagyis nincs benne paradicsom, csak sokféle zöldség. Ami még meghatározó és elengedhetetlen ennél az ételnél, az az alap-hármasság: vöröshagyma, szárzeller és paprika alapon készül. Valamint kellően csípősnek és fűszeresnek kell lennie, hiszen mind a kreol, mind a cajun konyha híres fűszerességéről.
Otthon egyébként mindenki kikísérletezheti a maga kreol vagy cajun fűszerkeverékét. Szárított fűszereket használnak inkább és amit biztosan tartalmaz mindegyik keverék: fokhagymapor, vöröshagymagranulátum, feketebors, cayenne bors, köménymag, esetleg koriandermag és valamelyik vagy többféle zöldfűszer: kakukkfű, oregano, bazsalikom, tárkony.

Hozzávalók:

2 ek olaj
só, bors
6 db csontozott csirke felsőcomb darabolva
2 ek apróra vágott oregánó
2 tk cayenne bors
1 fej lilahagyma aprítva
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 hegyes erős paprika darabolva
1 kápia paprika darabolva
20 dkg főtt, füstölt sonka kockázva
1 l csirkealaplé
20 dkg rizs
15 dkg zöldborsó

Elkészítése:

A húshoz hozzáadjuk a cayenne borsot és az oregánót, majd összekeverjük. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olajat, majd megsütjük a húsdarabokat kb 10 perc alatt.

A húst kiszedjük az edényből és félretesszük.

Kevés olajat öntünk az edénybe, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, paprikákat és kevergetve kb 8-10 perc alatt megfonnyasztjuk.

Ezután hozzáadjuk a csirkét, sonkát és felöntjük az alaplé kb felével. Kb 30 percig főzzük lefedve. Közben ha elfőné a levét, akkor öntünk még alá alaplevet.

Hozzáadjuk a rizst és a borsót, majd készre főzzük az ételt. Ha fagyasztott borsót használunk, az elég később is hozzáadni.

Közben ha szükséges, akkor pótoljuk alatta az alaplevet, hogy ne legyen száraz az ételünk.

 

www.receptneked.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux