Ugrás a tartalomra
x
""

A kicsi is lehet óriási (élmény) – Kolodko-miniszobrok nyomában

Bár az idei ősz eddig túlnyomóan esősre sikerült, a hosszú hétvégére újból napsütéses időt jósolnak. Érdemes kihasználni,például egy rövid „kincsvadászatra”.

Az utóbbi években egyre több helyen bukkanhatunk Budapest utcáin és közterein Kolodko Mihály különleges bronz miniszobraira. Az alig 15 centiméteres alkotások növekvő népszerűségét mutatja, hogy a művész által titokban kirakott apró gerillaszobrok híre futótűzként terjed a közösségi oldalakon. Ahogy egy-egy újabb „Kolodko-mini” kikerül a Facebookra vagy az Instára, a rajongók szinte elkezdenek versenyezni egymással, hogy ki lesz az első, aki megtalálja, és ki azonosítja be először a helyszínt, illetve posztokban találgatják, mit is jelenthet a legújabb mű.

A Duna-partra telepített Főkukac, az 56-os szovjet megszállásra emlékeztető, apró Szomorú tank, vagy a Széll Kálmán téren várakozó Mekk Elek és a budai várból Pest felé néző Kockásfülű nyúl sem véletlenül lopta be magát a városlakók és a turisták szívébe. Amilyen kicsik, olyan szerethetők. Lássuk a listát:

 

A kockásfülű nyúl

Gyermekkorunk egyik kedvenc mesehőse a Sándor palota közelében, a Budavári Sikló végállomása mellett kémleli távcsövével a pesti oldalt.

Helyszín: Budapest 1. kerület, a Sándor palota közelében, a Budavári Sikló végállomása mellett


Mekk Elek

A kétbalkezes "ezermester" kecske a Széll Kálmán téren található. De ha közelebbről megnézitek, láthatjátok, hogy a kezében lévő táblát is elrontotta, a Moszkva tér felirat, a hely régi neve szerepel rajta.

Helyszín: Budapest II. kerület, Széll Kálmán tér, a 17-es villamos megállójánál a Várfok utcára felvezető lépcső alján


Főkukac

Ez volt Kolodko Mihály első budapesti gerillaszobra, a gyerekeivel együtt kereste a helyet a Főkukacnak. Az egyik kedvenc meséje volt ugyanis A nagy ho-ho-horgász. A rajzfilmből ismert mókás kukac a Bem rakparton, a Halász utcától nem messze mosolyog.

Helyszín: Budapest II. kerület, Bem rakpart


A bűvös kocka

Rubik Ernő zseniális találmányának emléket állító miniszobor is a Bem rakparton található. 

Helyszín: Budapest II. kerület, Bem rakpart


A tank

A "Ruszkik haza!" feliratú harckocsi 2017 áprilisa óta állt a Kossuth hídnak emléket állító kő közelében, és egyszer már ellopták (csakúgy, mint a Mekk Elek szobrot), így amit most láttok, az a második példánya. 

Helyszín: Batthyány tér, a Kossuth hídnak emléket állító kő közelében


Az öngyilkos mókus

Az 'Ars longa vita brevis' vagyis 'A művészet örök, de az élet rövid' témájú alkotás Maurizio Cattelan olasz művész 1996-os Bidibidobidiboo című installációjára utal. Cattelanra jellemző, hogy meghökkentő, szatirikus műveivel provokálni akar, pl. kitömött állatokat emberi érzelmekkel ruház fel. Ennél a művénél egy szerényen berendezett konyhában egy mókus végső kétségbeesésében a konyhaasztalnál ülve öngyilkosságot követ el. A szobor a külföldiek számára meghökkentő Columbo szobor mögött található, a Falk Miksa utca elején, így plusz poén, hogy a tévés nyomozó ezen a rejtélyen is törheti a fejét.

Helyszín: Jászai Mari tér, Columbo szobra mellett


Breki

A Szabadság tér közepén, a díszkorláton üldögél Breki – az ő hasonmását is megtaláljátok Kárpátalján. (Azt a szobrot Mihajlo Barnik, Vaszil Krivanics Kovács és Fegyir Sándor turisztikai szakember kezdeményezésére készítették, annak emlékére, hogy a XIX. század második felétől a környéken a békacomb felkerült az étlapra.)

 Helyszín: Budapest V. kerület, Szabadság tér 10.


Libidó

Kolodko Mihály erősen korhatáros műve egy amerikai botrányhős és kortárs művész, Jeff Koons egyik munkájára, vagy inkább gegjére utal. Rohovics Ignác szobrának közelében találjátok, a Duna korzó Lánchíd felőli végén.

Helyszín: a Duna korzó Lánchíd felőli végén


Herzl Tivadar

A Budapesten született író és politikus, a zsidó állam, a későbbi Izrael megálmodója,a biciklijére támaszkodó Herzl Tivadar szobra egykori szülőháza, a Dohány utcai zsinagóga közelében található.

Helyszín: Dohány utcai zsinagóga közelében


A búvár a New York Kávéház kulcsával

Rögtön szeretnénk eloszlatni egy tévhitet: bár a legenda szerint Molnár Ferenc a Dunába hajította a frissen megnyitott kávéház kulcsát, hogy az többé be se zárhasson, ez csak mese. Ennek ellenére annyira elterjedt a történet, hogy ha valaki meghallja a New York Kávéház nevét, szinte az első, ami beugrik neki róla, ez a kulcsos sztori... Nos, poénnak emiatt tökéletes Kolodko Mihály egyik új szobra. 

Helyszín: New York Kávéház mögött, az Osvát és a Dohány utca sarkán


A 14 karátos autó

Rejtő Jenő szülőháza közelében állít emléket az írónak, az Erzsébetvárosi Önkormányzat megrendelésére készült.

Helyszín: Hevesi Sándor tér, a Rejtő Jenő utcánál, a Pesti Magyar Színház előtt


Szobrok a Dreher Sörgyárban

Kőbányán most először tűnnek fel a jellegzetes Kolodko-figurák. „A különleges szobrokat a Dreher Sörgyárak története inspirálta és azok szorosan kapcsolódnak a sörgyártáshoz is. A miniszobrok a sörtúráink keretén belül kerülnek bemutatásra, a megújuló és a hamarosan újra megnyitó sörmúzeumunkkal együtt mutatjuk be őket a nagyközönségnek” - mondta Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. A két miniszobor két ikonikus jelenetet mutat be. Ezekből az egyik a gyár udvarán egy valódi, korabeli söröshordón álló, Dreher Antalt ábrázoló szobor, kezében a jellegzetes sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható. A gyár előtt áll a másik szobor, amely egy valódi mészkőhídon álló olyan söröskocsit ábrázol, amelyet két dreheres ló húz.

Helyszín: Dreher Sörmúzeum


Noé bárkája

A sokszínűséget hirdeti. Ha bekukucskálsz, a szivárványt is láthatod a bárka icipici színes ablakai révén. A színes üvegablakokról egyébként nem is olyan nehéz Róth Miksára asszociáliálni, akinek a közelben áll az emlékháza.

Helyszín: Bethlen Gábor tér


Piszoár

Marcel Duchampnak állít emléket a tavaly kikerült gerillaszobor. Egy 1917-es művészeti akcióra utal.

Helyszín: Városliget, a csónakázó tó mellett, Vajdahunyad várától nem messze


Liszt Ferenc

Hát hol is lehetne máshol, mint a róla elnevezett repülőtéren! Egyébként is rengeteget utazott.

Helyszín: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, érkezési szint


Süsü, a sárkány

A Szabadság tér másik, sorozatból származó figurája egyszerre tiszteleg a Csukás István által írt Süsü, és a híres egyfejűt hangját kölcsönző Bodrogi Gyula előtt.

Helyszín: Szabadság tér


Seress Rezső

A zongoristát nem épp természetes környezetében, egy pipában ábrázoló mini szobor egy étterem falán. Az idén hatvanöt éve alapított Kispipa Vendéglőben zongorázott ugyanis a közeli Dob utca 46/B. jelű házában élő Seress Rezső, a világszerte feldolgozott, sokszor egyszerűen csak az öngyilkosok himnuszaként emlegetett Szomorú vasárnap írója.

Helyszín: Kispipa Vendéglő

 

 

Kolodko Mihály mini szobrai Tihanyban, és Veszprémben is megtalálhatóak.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux