Ugrás a tartalomra
x

5 könyv, amely a szerelem egyetemességéről szól

A Pride kapcsán összeszedtünk olyan könyveket, amelyek természetesen és érthetően ábrázolják, hogy a melegség nem egzotikum, hanem a hétköznapi élet része.
Egy ideális világban már nem kellene arról beszélnünk, hogy mennyire nehéz lehet homoszexuálisként felvállalni magunkat a többségi, heteroszexuális társadalomban, de amíg sokan devianciának, kinevelhető lelki deformitásnak tartják az azonos neműek vonzódását, addig érdemes olyan könyveket is ajánlani, amelyek érthetően és átélhetően mutatják be, hogy melegnek lenni nem extrém dolog. Fontos meleg-témájú könyveket gyűjtöttünk össze.

André Aciman: Szólíts a neveden

A regény 2019 nagy durranása volt. Olvasók millióinak szívét lágyította meg, a belőle készült filmet a kritikusok imádták, sőt, Oscar-díjra is jelölték a szerelmi történetet, amelyet André Aciman írt meg azonos című regényében. Ki gondolta volna, hogy a provokatívnak tűnő sztori ekkora sikert arat, hiszen benne volt a pakliban, hogy a szélesebb közönség nem fogja jól fogadni.  A történet fő problematikáját nem is a meleg szerelem jelentette, hanem a főhős kora, aki 17 éves, amikor homoszexuális kapcsolatba keveredik egy 24 éves férfival a 80-as évek elején, valahol Észak-Olaszországban. De Aciman könyve érzékenyítésre is tökéletes, hiszen a sorait olvasva egyértelművé válik, hogy a szerelem érzése nemtől függetlenül mindenkinél ugyanazt jelenti.
Mindegy, hogy a vágyott személy nő vagy férfi, az érzések hasonlók: sóvárgunk,  szenvedünk a másik hiányától, és nem tudunk betelni a másikkal, amikor együtt vagyunk.  Bár  a történet egy homoszexuális párról szól, a könyvben mégis inkább azon van a hangsúly, hogy milyen az, amikor két emberi lény egymás között fellángol a szexuális vonzalom, milyen az az időszak, amikor még csak ismerkedünk a testiséggel, amikor elemi erővel csap le ránk az első szerelem. Az érzések univerzalitásáról szól a Szólíts a neveden, a kezdődő szerelmet meghatározó erős testi vágyról, a megmagyarázhatatlan lelki vonzódásról. André Aciman úgy beszél a meleg-szerelemről, ahogy arról beszélni kéne: természetesen. 

Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza – Írások melegekről, melegségről

Nádasdy Ádám nem az önfelfedezés vagy az előbújás oldaláról mutatja be a melegek világát. A kötet – ahogy a szerző fogalmaz – ismeretterjesztő etológia-könyv, ami a heteroknak mutatja be, hogy amit a többségük másságnak, különbözőségnek gondol, az a valóságban nem is olyan más és nem is olyan különböző. A könyv főszereplői még csak nem is hús-vér emberek, hanem alig észrevehető kedvességek, apró rezdülések, amik beláttatják velünk, hogy a homoszexualitás nem csak a szexualitás egy formája, hanem a szereteté is. Esterházy így írt Nádasdy könyvéről: „Nádasdy írásai nem egy részhalmazról szólnak, mondjuk, bátran, ez sem volna kevés, ez az emancipációs harc, de nem okvetlenül az irodalomra tartozó ügy (megjegyezvén, hogy nem tudom pontosan, és azt hiszem, nem is tudható, mi tartozik oda, mi nem), hanem rólunk, mindenkiről szólnak. És valóban bátran, de ez a bátorság nem az ő-ből következik, hanem részint a szerző nagyságából, részint a… hát azt hiszem, a szerelemből. Hová máshová, mint egy fülszövegbe írhatnám: Nagy szerző nagy szerelmes könyve. Róla meg még azt: A lélek, a test, a nyelv mérnöke.” 

 

Alice Walker: Kedves Jóisten

A színes bőrű Celie-t az apja rendszeresen megerőszakolja, majd egy hasonlóan agresszív férfihez kerül, aki cselédnek használja, és apjához hasonlóan sorozatosan megalázza és csalja egy biszexuális énekesnővel, Shug Averyvel. A szerető lesz aztán az a nő, aki megmutatja Celie-nek, milyen az igazi, gyengéd szerelem, és az ő hatására végül szembeszáll az abuzív férjével. A Pulitzer-díjas könyvből sikeres filmadaptáció is készült, a Bíborszín, amelyet 11 Oscar-díjra jelöltek.  A főhős öntudatra ébredését feldolgozó írás fontos és egyben megrázó olvasmány. Celie története, sorsa példaértékű nemcsak fekete nőtársai számára, hanem minden embernek, akit elnyomnak, bántanak, megaláznak. 

Radclyffe Hall: A magány kútja

Radclyffe Hall 1928-as regénye a mai napig az egyik legfontosabb alkotás a leszbikus irodalomban. A történet szerint Stephen Gordon kislány korában is érezte, hogy ő más, gyűlölte a lányruhákat, visszatérő momentum az életében, hogy nem tartották ifjú hölgyhöz illőnek a Viktória korabeli felső osztályban. Igazán akkor válik megvetendőnek a felső körökben, amikor beleszeret egy másik nőbe. Stephen Párizsba költözik, népszerű író lesz, háborús hős, mégis boldogtalan. Fűti a becsvágy, de a társadalmi elvárások sarokba szorítják, és Stephen elkeseredett lépésekre kényszerül. Hall már bestseller író volt, amikor elérkezettnek látta az időt arra, hogy akár karrierjét is kockára téve hozzálásson régi terve megvalósításához: „könyvet írni a nemi inverzióról, regényt, amelyet azok is megérthetnek, akik számára a szakmunkák nem hozzáférhetők… amely szót emel egy félreértett és félreismert kisebbségért”. Így jelent meg 1928-ban A magány kútja, amelynek célja, hogy megtörje a homoszexualitás tabuját a közbeszédben. A történet főhősének, Stephen Gordonnak szexuális önfelfedezése heves politikai és jogi vitát generált Angliában. James Douglas, a Sunday Express nevű napilap szerkesztője obszcenitásra hivatkozva a könyv betiltását követelte, annak ellenére, hogy a történetben semmiféle szexuális jellegű utalás nem olvasható. A követelésből bírósági ügy kerekedett, ami végül azt eredményezte, hogy szinte mindenki elolvasta a mű sokszor Franciaországból becsempészett példányait. A regény betiltása után Virginia Woolf és Ernest Hemingway egyaránt kiállt a szerző mellett.

Jandy Nelson – Neked adom a napot

Szerethető, sallangmentes, meleg témájú kortárs regény, amely egy testvérpárról szól, akik közül az egyikük rájön, hogy ő a saját neméhez vonzódik. Noah életútja nem egyszerű, ahogy homoszexualitásának felfedezése és felvállalása is  tele van akadályokkal, fájdalmakkal, de szerelemmel is. A könyvben nem egy idealizált testvérpárt látunk,  Noah és Jude ikrek, és ugyan kötődnek egymáshoz, de nem a legkiegyensúlyozottabb a kapcsolatuk. Féltékenyek, kamaszok, akik keresik önmagukat, ismerkednek a világgal, és olykor a felismerés nem könnyű. Ráadásul viszonyukat egy családi tragédia is beárnyékolja, és egyben kimozdítja őket a komfortzónájukból. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné. Mindeközben arra is rájönnek, hogy a szüleik nem tökéletesek, ők is küzdenek, vannak hibáik, és számukra sem könnyű megbirkózni a kamasz gyerekeik reakcióival, vagy azzal, hogy már nem gyerekek többé.

 

www.noklapja.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux