Ugrás a tartalomra
x

5 érdekes tény az izzadásgátlókról

Az izzadás egy természetes dolog, ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mennyire fontos folyamatról van szó. Ennek ellenére több mint 13 billió eurót, (vagyis majdnem 4 trillió forintot) költünk arra évente, hogy elfedjük az izzadságunkat.

Olyan termékeket használunk erre nap, mint nap, amelyekről még mindig nem tudunk mindent...

1. A testszag elleni küzdelem nem egy modern dolog. A New York Times szerint már az ókori egyiptomiak elkezdték, illatosították a fürdőjüket, és parfümös vizekkel próbálták meg leplezni a kellemetlen szagokat. Az első dezodor, ami kereskedelembe került, 1888-ban, a Mum nevet viselte, és 15 évvel később már az első izzadásgátló is megjelent.

2. A dezodor baktériumokat öl. Az izzadás maga nem feltétlenül bűzlik, sőt, alig van szaga. A baktériumokat viszont, amik a kellemetlen illatokat okozzák, a dezodorban lévő antibakteriális anyagok képesek elpusztítani, de az izzadást önmagában nem akadályozzák.

3. Az izzadásgátló szerek nem megakadályozzák magát az izzadást, hanem eltömítik a verejtékmirigyeket. A termékekről viszont tudni kell, hogy általában ezeknek a mirigyeknek csak 20%-át zárják el, az extra erős védelmet ígérők pedig maximum 30%-ot. Egészségügyileg tiltott az ennél erősebb szerek gyártása.

4. Immunissá válhatsz az izzadásgátlódra. A test vagy elkezd több izzadságot termelni, vagy talál más módot arra, hogy kiizzadja, amit ki kell. Félévente ajánlott az izzadásgátlók cseréje a hatékonyságuk megtartása érdekében.

5. A nőknek több izzadságmirigyük van, mégis a férfiak termelnek több izzadságot. Ezeknek a különbözőségeknek ellenére teljesen mindegy, hogy ki milyen terméket használ. A külön női és férfi dezodorok, illetve izzadásgátlók csupán a marketingről és a nagyobb eladásokról szólnak. Ami különbözhet az maximum a hozzáadott illatanyag, a többi összetevő ugyanaz.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux