Ugrás a tartalomra
x

49 éve tört ki a Stonewall lázadás

1969 június 28-án New York Greenwich Village negyedében tört ki több száz homoszexuális lázadása az őket zaklató rendőrök ellen. Egy homoszexuális szórakozóhely, a Stonewall Inn bár vendégeit és személyzetét megalázó rendőri razzia napokig tartó erőszakos összecsapáshoz vezetett a városrészben. A “Stonewall lázadást” világszerte a homoszexuálisok jogegyenlőségéért küzdő mozgalom kezdőpontjának tekintik. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor homoszexuális polgárok jelentős csoportja szembeszállt a rendőri elnyomással.

Stonewall előtt az Egyesült Államok városaiban teljesen normális jelenségnek számítottak a homoszexuális bárok és klubok elleni razziák. A kivonuló rendőrség általában minden helyszínen talált személyt igazoltatott, és a névsort közzétették a lapokban. A homoszexuálisokat rabomobilba zsúfolva, megalázó körülmények között szállították el. A letartóztatáshoz elég volt, ha azonos neműek megfogták egymás kezét, megcsókolták egymást, vagy egyszerűen csak a razzia idején egy homoszexuális bárban tartózkodtak.

A Stonewall razzia 1969 nyarán éppen úgy kezdődött, ahogy a “szokásos” razziák. Hét civil ruhás rendőr hatolt be a szórakozóhelyre, hivatalosan azzal az indokkal, hogy a Stonewall Inn nem rendelkezik alkoholárusítási engedéllyel – ekkor a bár már két éve működött.

 

A detektívek kiürítették a bárt. A vendégek azonban nem széledtek szét, hanem a báron kívül gyülekeztek. Néhányan aprópénzzel kezdték dobálni a rendőröket, mivel a razziákról közismert volt, hogy a rendőrök gyakran kenőpénzt követeltek, hogy felhagyjanak a bártulajdonosok zaklatásával. A bárból kizavart vendégek gúnyolódásának céltáblája az az általánosan elterjedt rendszer volt, amelyben a homoszexuális bárokat a maffia működtette, kenőpénzzel megvásárolva a helyi rendőrség jóindulatát.

Az utcán rövidesen már több száz ember álldogált. Minden alkalommal hatalmas ovációval fogadták sorstársaikat – a Stonewall személyzetét és táncosait – akiket a bárból egyenként engedtek ki a rendőrök. Általános vélekedés szerint az eseményeknek a szokásostól eltérő fordulata összefüggött azzal, hogy mindössze öt nappal korábban halt meg az ünnepelt sztár, Judy Garland. A razzia elrendelői nem voltak tekintettel a gyászos hangulatra. Az amúgy is feszült emberek ez alkalommal nem tűrték el a megalázást ugyanúgy, ahogy máskor. Akiket kiengedtek a bárból, nem tűntek el a környékről, hanem csatlakoztak az egyre dagadó tömeghez.

tovább olvasom

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux