Ugrás a tartalomra
x

Hűsítő ételek a legforróbb napokra

Nyáron, amikor a legforróbb kánikula tombol, mindannyian igyekszünk valahogy frissen tartani magunkat, hűsölni, ahogy csak tudunk. Akár egy-egy étel is segíthet a hőség elviselésében. Frissek, finomak, könnyűek, és segítenek elviselni a tomboló hőséget. Ezekkel a hűsítő ételekkel könnyedén átvészelheti a nagy meleget, hidratáló hatásuknak hála, igazi természetes légkondicionálóként funkcionálnak.

A nyári napok egyre hosszabbak, és melegebbek, időnként szinte lehetetlen elviselni a fullasztó forróságot. Hűsölni azonban nem csak a légkondival, meg a tóparton lehet, számos frissítő, és lédús gyümölcs van ugyanis, melyek hatékonyan csökkentik a testhőmérsékletet, így felfrissítenek, és enyhítik a meleg okozta feszültséget.

Hűsítő gyümölcsök
A magas víz és gazdag tápanyag tartalom tesz néhány gyümölcsöt kiváló hűsítő csodaszerekké, melyek antioxidáns hatásuknak hála igazi egészséges csemegék. Ezek közé tartozik a szőlő, az alma, a körte, az őszibarack, a különböző bogyók, és persze főként a sárgadinnye, a görögdinnye, valamint a citrusfélék. A gyümölcsöket könnyedén beépítheti a diétájába, hiszen egy könnyű nyári saláta, vagy egy finom turmix tökéletes nassolnivaló.

Görögdinnye
Semmi sem jellemzi annyira a nyarat, mint egy nagy szelet görögdinnye, ez a lédús gyümölcs a szezon kedvence. A görögdinnye 90%-a víz, emiatt segít a hosszan tartó hidratálásban. Gazdag forrása a C-vitaminnak, likopinnak, és antioxidáns anyagoknak, melyek csökkentik a szív és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Egy tuti recept: Vágja kockákra a görögdinnyét, tegyen mellé morzsolt feta sajtot, egy kevés olívaolajat, valamint balzsamecetet, végül pedig tegyen hozzá néhány friss bazsalikom levelet!

Sárgadinnye
A dinnye család másik tagja szintén nagy mennyiségű vizet tartalmaz, így segít, hogy hidratáltak maradjunk a 40 fokban is. A sárgadinnye és a mézharmat dinnye egyaránt alacsony kalória és magas kálium tartalommal rendelkezik. Alacsony fehérje, zsír, és szénhidrát tartalma ideális tápanyaggá teszi fogyókúrázóknak, emellett cukorbetegeknek, valamint azoknak, akik szív és érrendszeri betegségekkel küzdenek. Vízhajtó hatása segít megszabadulni a testünkben felgyülemlett méreganyagoktól.

Egy tuti recept: Pürésítse a sárgadinnyét, és készítsen belőle jéghideg levest. Díszítse néhány mentalevéllel az optimális hűtő hatásért.

Citrusfélék
A narancs, a grapefruit, a citrom és a lime egyike a legjobb testhőmérséklet csökkentő gyümölcsöknek. Amellett, hogy finomak, megőrizheti velük egészségét, emellett lassítják az öregedést. Fitonutriens tartalmának hála biztosítják az egészséges bőrt, valamint segítik az emésztést.

Egy tuti recept: Kezdje a napot egy nagy pohár hűtött citromos vízzel! Ez az enyhén savas ital segít megtisztítani a szervezetét, és energiával tölti fel.

Menta
Mind a mentának, mind a borsmentának elképesztően erős hűtő, és nyugtató hatása van, élénk aromájával elűzheti a forróságot. Régóta használják gyógynövényként teába, balzsamokba, és kenőcsökbe, mivel megnyugtatják az elmét és a testet. A menta enyhíti a gyulladást, valamint a meleggel járó kellemetlen tüneteket.

Egy tuti recept: Készítsen saját jeges borsmentateát, áztasson zöld tea filtereket forró vízbe, majd hűtse le, végül pedig adjon hozzá egy kevés cukrot, citromszeleteket, és borsmentát!

Retek
A retek szomorú mennyire alul értékelt. Pedig hihetetlenül magas víztartalma, C-vitamin, antioxidáns tulajdonsága és gyulladáscsökkentő hatása igazi, egészséges nyári csemegévé teszi ezt a zöldséget. Gazdag káliumforrás, így csökkenti a vesekő és a stroke kialakulásának esélyét.

Egy tuti recept: Szeletelje vékonyra, majd tegyen hozzá néhány levél zöld jégsalátát, vagy fogyassza hideg tésztasalátával.

A zöldségek és gyümölcsök tehát amellett, hogy egészségesek, még a forróságot is segítenek elviselni, egy-egy nyári napon.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux