Ugrás a tartalomra
x

Ezeken a szakaszokon megy át általában minden meleg fiatal

Időpont: 2024. szeptember 20.
Helyszín: Budapest, UP Rendezvénytér

Természetesen a környezettől, a társadalomtól is függ, hogy mennyire könnyen megy az önelfogadás, majd az önfelvállalás.

A melegidentitás kialakulása mindenkinél másképp alakul – olvasható Ritter Andrea klinikai szakpszichológus El(ő)bújás – Egy meleg férfi útja az önelfogadásig című, 2020-ban megjelent könyvében.

Többnyire azonban a következő szakaszok írhatók le:

Szenzitizáció: amikor a legtöbb esetben még nem tudatosulnak a homoszexuális vágyak, csupán a másság érzése. Ezen a szakaszon minden érintett keresztülmegy, csak legfeljebb más-más életszakaszban. Lányoknál ez nagy eltéréseket mutathat, fiúknál tipikusan 12–14 éves kor körül jelentkezik.

Identitáskonfúzió: az egyénben felmerül, hogy ő esetleg homoszexuális. Az erre adott gyakori reakció az elszigetelődés, a társas kapcsolatok megváltozása, elkerülési stratégiák kifejlesztése, „nehogy kiderüljön, mit érzek és gondolok magamban”; vagy a homoszexualitás tagadása.  A keletkező szorongás és bűntudat miatt ilyenkor erős érzés lehet a szexuális orientáció megváltoztatásának igénye is, amit sokszor énidegen homoszexualitásként definiálnak azok, akik úgy vélik, hogy a melegség betegség, amelyet a már emlegetett „helyreállító”, „reparatív” terápiával meg tudnak gyógyítani. Mivel azonban ez csak a kialakulóban lévő homoszexuális személyiségfejlődés egyik szakasza, a terápia legfeljebb erősíti a bűntudatot és az elfojtást, de nem szünteti meg az ösztönvágyat.

Az identitás tolerálása, majd elfogadása: a személy már próbálkozik konkrét szerelmi kapcsolatok kialakításával, miközben folyamatosan küzd saját elfogadásával. Az internalizált homofóbia, vagyis saját maga el nem fogadása egyre kevésbé érezteti hatását. Bár a melegidentitás már kialakult, nagyon sok esetben fordul elő double life, azaz a személy külön kezeli melegéletét annak többi részétől. Sok esetben ekkor történik a coming out, vagyis az illető egyre több helyen vállalja fel nyíltan homoszexualitását, folyamatosan szüntetve meg ezt a kettős életet.

Identitáselköteleződés: a személy már nyíltan vállalja homoszexualitását, és ennek megfelelő életformát alakít ki; vagy egy kialakult, gyakorló melegszexualitást, vagy elérkezik ahhoz, hogy azonos nemű partnerrel lép elkötelezett partnerkapcsolatba.

Identitásszintézis: végül jó esetben teljesen kialakul a melegidentitás. A személy kialakítja és felvállalja életformáját; azonos nemű családmodellben él, gyermeket vállal, teljes nyitottsággal él élete minden színterén. Szexuális orientációja többé nem központi jelentőségű, csupán egyik tulajdonsága összetett identitásának.

2024 szeptember 20-án a PszichoFeszt-en  több előadás és beszélgetés is foglalkozik a meleg fiatalok mentális egészségével. A részletes programot itt találjátok, jegyvásárlás ezen a linken.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux