Ugrás a tartalomra
x

AMIT TUDNI KELL A 29. BUDAPEST PRIDE FELVONULÁSRÓL

Minden, de tényleg minden, amit érdemes és fontos tudni, az itt van. Készüljetek fel a 29. Budapest Pride Felvonulásra!

Általános információk:

Megvan az időpont, megvan a helyszín: Budapest csodás belvárosa, és a Városliget puha gyepe is vár minket idén! 

Ha részt szeretnétek venni a felvonuláson, jegyezzétek meg jól, hogy június 22-én (szombaton) várunk titeket. A gyülekezés 14.00 órakor kezdődik, a Podmaniczky utcában, amit a Nyugati felől közelíthettek meg legkönnyebben, és a program Vajdahunyad vára előtti zöldterületen ér véget 20.00-kor. A gyülekezésnél segítsétek a munkánkat, és a Pride kamionja mögött sorakozzatok – majd ez vezeti fel a tömeget, miután 14.45-kor szervezőink, Hegedűs Máté és Tóth Laura nyitják meg az eseményt, indítanak minket útnak a Városliget felé. Út és tánc közben is figyeljetek, hogy megtartsátok a biztonságos távolságot! A menet tehát 15.00 körül indul el a szabadság útján, és terveink szerint 17.00 körül érkezünk a Városligetbe. 

A beszédek 17.00-tól kezdődnek, lesz ének-zene és drag show is, a Civil Faluba kitelepül a magyarországi civil szervezetek színe-java. A hangulat pedig egészen 20.00 óráig fokozódhat a lombos fák alatt és a puha gyep felett, ekkor zárjuk a mókatárunk.

A felvonuláshoz bárhol be lehet csatlakozni az útvonal mentén: kezdetektől fogva a Podmaniczky utcánál, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton. A Bajcsyról az Andrássy útra fordulunk, így akár ott is, vagy később, az Oktogonnál, vagy a Kodály Köröndnél. Nyitva állnak a kapuk, gyertek! 

Az Andrássyról a Hősök tere megkerülésével végül megérkezünk Vajdahunyad vára elé, ahol megpihenhetünk. Menetkísérőink gondoskodnak biztonságunkról a felvonulás teljes időtartama és hossza alatt! Remélhetőleg velünk tartotok végig, és nem mentek haza 20.00 előtt, de ha szeretnétek, bármikor megtehetitek. 

A tisztánlátás kedvéért készítettünk nektek egy térképet is – az út közben található és használható közkutakkal kiegészítve!

Programok

Megállíthatatlanok leszünk egészen a végéig, mert számos kamionról különféle műfaji kategóriákba sorolható zenék mozgatnak át minket. Elfogadták a felkérésünket, így a Budapest Pride kamionján a világhírű és tapasztalt páros, Dj Spoti és DJ Fy pörgeti a legnépszerűbb számokat – remélhetőleg nem hasítjátok fel az aszfaltot szeletelés közben! Ha még sosem táncoltatok, itt az esély!

Az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) egy teherbiciklivel érkezik, olyan zenével, ami mindenkit garantáltan kikapcsol és felszabadít a gondok alól!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ismét velünk tart a felvonuláson, és szokás szerint hoznak magukkal zenét is. A Paramount Channel (MTV) sem marad ki a jóból, hallgassátok bele az ő szettjeikbe is! Nem sokkal tőlük lemaradva akár a Momentum Mozgalom járművénél is táncolhattok, szorosan követi majd őket a Ministry of Freedom csapata. A menetet a Techno műhely zárja.

Az élet nem áll meg azzal, hogy 17.00 után megérkezünk a Vajdahunyad vára elé, sőt az est még csak akkor kezdődik! Házigazdánk Karafiáth Orsolya, író, költő lesz. Fellép Tinez Doll, és Katherine Taylor,  drag queenek, és Szekér Gergő és Palócz Gergő is játszik nekünk! 

A Budapest Pride Felvonulás tüntetés és kiállás az alapvető emberi jogokért, az LMBTQ emberekért. A szórakoztató, kulturális elemek mellett aktivistákra is számíthattok: Erdős Erik Robin a Prizma Transznemű Közösség képviseletében szólal fel. A Háttér-díjjal frissen kitüntetett szervezőnk, Filó Manyi, és Balogh Fruzsina, a Civil Kollégium Alapítvány aktivistája is beszédet mond. Az esti kikapcsolódásotokról is gondoskodunk egy dj személyében!

A Civil Faluban számos rendkívül fontos és komoly munkát végző hazai civil szervezettel találkozhattok. Megismerkedhettek a Háttér Társasággal, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciójával, az UNHCR ENSZ Menekültügyi Fôbiztosságával, és a Szexpozitív Egyesülettel is beszélgethettek. Az LMBTQI Támogató szülők csoportja, LMBTQI Személyek szülei, hozzátartozói is nagy szeretettel várnak mindenkit, karöltve a Magyar LMBT Szövetséggel, a Könyvtári LMBTQ Munkacsoporttal és a Stop STD csapatával. A Színfogó Egyesületet (Élő Könyvtár az Emberi Jogokért), a Társaság a Szabadságjogokért, és a Bálint Zsidó Közösségi Ház Alapítványt is megtaláljátok majd a Vajdahunyad vára előtt. Velünk tart a Közélet Iskolája Alapítvány, a Transvanilla Egyesület, és az Amnesty International Magyarország is. Kitelepül a Marom Klub Egyesület (Auróra, Bánkitó Fesztivál, Szabad Terek hálózat), az AltAlap- Alternatíva Alapítvány/ Drog Stop Egyesület, és a Pécs Pride is.

Ha szeretnétek támogatni a Budapest Pride-ot, akkor az új kollekciónk minden darabját be tudjátok szerezni a helyszínen, pólótól a táskáig. Keressétek az adománysátrat, ne maradjatok le! És akár már most, pár kattintással is utalhattok – a felvonulást és a fesztivált sem hozhatnánk létre az adományaitok nélkül. Nem csak a Civil Falut építjük együtt, veletek, de a missziónkat is! Adjuk össze a következő felvonulást és fesztivált!

És az éjjel, mint tudjuk, soha nem érhet véget, tartjuk is magunkat ehhez – bár a vár előtt 20.00 órakor zárul a mókatár, de este 10-től a Budapest Parkban folytatjuk az elmaradhatatlan Rainbow Partyval, az ország legnagyobb LMBTQ bulijával! Találkozzunk ott is, és vezessük le ezt a mozgalmas napot hajnalig tartó tánccal!

Szabályok

A Budapest Pride szervezőinek legfőbb célja, hogy az eseményeink mindenki számára biztonságosak legyenek és kellemes kikapcsolódást nyújtsanak. Ehhez azonban az együttműködésetekre is szükség van. Fontos, hogy mindannyian betartsuk a Budapest Pride Házirendjét. A felvonuláshoz csatlakozhat bárki, aki egyetért a Budapest Pride céljával és eszmeiségével, valamint minden helyzetben erőszakmentesen és békésen viselkedik. Arra kérünk, hogy ne ülj fel semmilyen provokációnak, ha bármi ilyennel találkozol, szólj egy menetkísérőnek.

Fontos tudnotok, hogy a szervezők és menetkísérők a rendezvényen való részvételt belépéskor megtagadhatják, vagy a felvonulás folyamán bármikor kizárhatnak egy felvonulót, ha úgy látják, hogy az adott személy részvétele veszélyeztetné a rendezvény célját vagy békés lebonyolítását. 

Hogyan érkezz a helyszínre?

Ha kerékpárral érkeznél, készülj arra, hogy nem leszel egyedül, így lehet, nehezen találsz majd helyet, ahova lekötheted a járműved. Hozd magaddal nyugodtan, de figyelj, a tömegben csak tolhatod, nem ülhetsz fel rá!

Konzultálj a BKK útvonaltervezőjével! A Podmaniczky utcához a 4-6-os villamossal és az M3-as metróval is eljuthatsz, ha leszállsz a Nyugati Pályaudvarnál.  Érkezhetsz még a Parlament felől is, az M2-es metróval, a Kossuth Lajos térről. A 2-es villamos és variánsai szintén megállnak a közelben, az Országház látogatóközpontnál, és 70-es, 72-es, és a 78-as trolival is érkezhetsz. A világjáró 9-es busz is megáll a Bajcsy-Zsilinszky úton! 

Természetesen bármikor elterelhetnek egy-egy járatot, az események miatt át is irányíthatják őket, ezért még péntek este, de legkésőbb szombat reggel nézzetek rá a BKK oldalára!

“Ellentüntetők?”

Egyes szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő csoportok évről-évre próbálják megzavarni az eseményeinket. 15-20 fős “tömegeik” próbálják túlkiabálni a jókedvű, nyitott, barátságos 35.000 fős felvonulásunkat, mindannyiszor sikertelenül. Szorosan együttműködünk a rendőrséggel, akik gondoskodnak a tömegtől való elkülönítésükről, illetve a felvonulás biztosító önkéntesei már a belépésnél megszűrik ezeket az elemeket. A Budapest Pride Felvonulása tehát sokkal biztonságosabb, mint akár egy átlagos szombat délután a városban. Ha bármikor veszélyben érzed magad, vagy mégis találkoznál egy provokáló csoporttal, ne avatkozz be, ne ülj fel a provokációnak, hanem értesítsd a rendezőket, akiket a mellényükről ismersz meg.

Találkozzunk június 22-én immár 29. alkalommal, mutassuk meg, mekkora tömeg áll ki a jogegyenlőség mellett évről évre! A Facebook eseményt folyamatosan frissítjük, jelezd a részvételed és kövesd a híreket itt!

www.budapestpride.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux