Ugrás a tartalomra
x

A Heartstopper című könyv is a listán van

Egy friss vizsgálat szerint az Egyesült Királyság iskolai könyvtárosainak több mint felét arra kérték, hogy vegyenek le bizonyos könyveket a polcról,és ezek a kérések a LMBTQ+ irodalmat célozzták meg.

Az Index on Censorship által végzett, és a The Independent-el megosztott, hat hónapig tartó tanulmánya szerint a megkérdezett brit iskolai könyvtárosok 53%-a számolt be arról, hogy bizonyos könyvek eltávolítására irányuló kéréseket kapott, és ezeknek az eseteknek több mint fele a könyvek polcról való eltávolítását eredményezte.

Az iskolai könyvtárakból eltávolított konkrét címek között szerepelt Juno Dawson "This Book Is Gay" című könyve , amely egy fiatalról írt emlékirat, aki felfedezte a saját szexuális identitását. Dawson, aki 2023-ban azt mondta az Indexnek, hogy „fogalma sincs arról, hogy a könyveit cenzúrázzák-e az Egyesült Királyságban”, jelenleg a harmadik legtöbbet cenzúrázott fiatal író.

További célkönyvek közé tartozik Jessica Love "Julián a sellő" című képeskönyve, valamint Louie Stowell, Elly Barnes és Amy Phelps "ABC Pride" című könyve, amely az ábécé segítségével ismerteti meg a fiatal olvasókkal az LMBTQ+ témákat.

 

 

„Félelmet és megfélemlítést érzek” 

Egy névtelen könyvtáros, aki Emma álnéven nyilatkozott, elmondta, hogyan utasították őt, hogy távolítsa el az összes LMBTQ+ témájú könyvet, miután egy szülő panaszkodott egy könyvvel kapcsolatban. Emma hozzátette, még attól is fél, hogy a legújabb Heartstopper -könyv egy példányát a polcokra tegye, és azt mondta: „megfélemlítve érzem magam.”

A vizsgálat a könyvtárosok öncenzúrájának más eseteit is feltárta, néhányan haboztak LMBTQ+ könyveket vásárolni vagy bemutatni, mert féltek az esetleges visszajelzésektől. Néhányan arról számoltak be, hogy dacoltak a tilalmakkal azzal, hogy továbbra is ilyen témájú könyveket tartottak a polcokon,és kölcsönöztek ki.

Az LMBTQ+ jótékonysági szervezetek és politikusok aggodalmukat fejezték ki ezek miatt az eredmények miatt. Elliot Colburn volt parlamenti képviselő azt mondta a The Independentnek, hogy ha megakadályozzák a gyerekeket abban, hogy hozzáférjenek az ilyen témájú könyvekhez,az  veszélyt jelent a fiatal LMBT+ emberekre.

„Ha megakadályozzuk, hogy az LMBTQ+ fiatalok képviselve legyenek a könyvekben az iskolában, gyakran szégyellnivalónak érezhetik magukat a szexuális identitásuk miatt…” – a Stonewall szóvivője.

Simon James Green, az Egyesült Királyság vezető LMBTQ+ tinédzser szépirodalmi írója megjegyezte, hogy nőtt az LMBTQ+ könyvtári könyvekkel szembeni visszaszorítás „A betiltás nyilvánossága azt jelenti, hogy a könyvtárosok gyakran akarnak velem beszélni a cenzúrázás problémáiról, és sokan közülük minden korábbinál nagyobb visszautasítást kaptak az LMBTQ+ könyvtári könyvekkel kapcsolatban.”

Stonewall a  The Independentnek azt mondta: „Aggasztó látni, hogy az LMBTQ+ könyveket eltávolítják az iskolai könyvtárakból, mivel tudjuk, hogy sok diák számára nagyon fontos és megnyugtató látni, hogy a könyvekben olyan szereplők vannak,akikkel azonosulni tudnak. Ha ezt megakadályozzuk, az LMBTQ+ fiatalok gyakran szégyellhetik magukat, és úgy érzik, el kell rejteniük, kik is ők.”

Az American Library Association legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államokban tavaly 4240 különböző könyvet jelöltek ki cenzúrázásra.

www.attitude.com
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux