Ugrás a tartalomra
x

Férfias sportok - nőies sportok 2. rész

Ahogy az előző cikkünkban már írtuk, a sportok terén elég erősek a sztereotípiák: mi számít kimondottan nőies illetve férfias sportágnak. Az előző részben a kötélugrásról írtunk, most pedig egy olyan sportágról, amiről talán tényleg az az utolsó gondolat, hogy ebben a számban férfiak is indulnak.

A szinkronúszás

A szinkronúszás a múlt század fordulóján

A szinkronúszás kialakulásának kezdetén, a múlt század fordulóján az első versenyeket még férfiak részére tartották: 1891-ben Berlinben, majd 1892-ben Londonban. A sport kezdeti technikája az életmentő mozgásformákból és az úszástechnikákból alakult ki. A brit Royal Life Saving Society 1891-ben kiadott kézikönyvében már szerepelnek szinkronúszó elemek, bátorítva az úszókat azok használatára. A művészi vagy „díszes” úszás, illetve vízi balett, ahogy akkoriban nevezték, azonban hamarosan női versennyé vált.

2014-ben a FINA (mai nevén World Aquatics) engedélyezte férfiak indulását is a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon megrendezték a vegyes párosok versenyét, a 2024-es párizsi olimpián pedig már férfiak is versenyezhetnek külön csapatban mint szinkronúszók. “Ez tulajdonképpen nem más, mint tánc a vízben. Talán már hozzászoktunk, hogy ezt a szakágat a nők uralják, de miként a klasszikus táncban, úgy a szinkronúszásban is mindig ott voltak a férfiak” – mutatott rá Nicolò Ogliari olasz szinkronúszó.
A férfi szonkronúszásnak kimondva-kimondatlanul azzal a sztereotíp véleménnyel kell megküzdei, hogy az valami homoerotikus dolog. Még ha így is lenne, ezt sportszakmai vagy bármilyen érvként felhozni óriási butaság volna. 
A nézők egy részére azonban hatással lehet, és elutasíthatják, de nem véletlen, hogy a FINA nyitott, és kereslet is van az új számra. Hivatkozási alap a balett vagy a műkorcsolya, hogy az is erősen kötődik az esztétikus mozgáshoz, és mégis vannak ezt művelő férfiak, de a vegyes szinkronúszás nemcsak a nézőket osztja meg, hanem a szakmát is. A szinkronúszás mozgásanyaga nőkre lett kitalálva, egy férfiből meg minek csinálna nőt egy sportág, szól a leggyakrabban hangoztatott vélemény. De van más ellenérv is. A kűrök nagy részében az úszók fejjel lefelé, spárga pozícióban vannak. Sokak még barátkoznak a látvánnyal, hogy egy vízből kikandikáló lábat és fecskealsót figyeljenek. 

A World Aquatics honlapján olvasható közlemény szerint a férfiak a csapatok küzdelmeiben kaphatnak szerepet, válogatottanként ketten szerepelhetnek a nyolcfős együttesekben. Nemrég a szakágban új pontozási rendszert fogadtak el, a férfiak bekerülésével több és nehezebb akrobatikus elem bemutatását teszik lehetővé.  A vizes világszövetség reményei szerint legalább tíz ország válogatottja él majd a lehetőséggel, írta az MTI.

A 2015-ös világbajnokságon 6 vegyespáros állt rajthoz. 

Az első helyezett (aranyérmes) páros férfi tagja Bill May Christina Jones-al állt rajthoz, az USA színeiben.

May 20 évvel ezelőtt a medence széléről nézte végig, ahogy az Egyesült Államok csapata bronzérmet nyer Athénban. Ezt követően egy időre elfordult a szakágtól, majd a világhírű szórakoztatóipari vállalat, a Cirque du Soleil cirkuszi produkcióiban szerepelt. Egy évtizednek kellett eltelnie, míg úgy érezte, újra érdemes a szinkronúszással foglalkoznia. A 2015-ös vizes világbajnokságon, Kazanyban a férfi szinkronúszók a vegyes párosok küzdelmeiben debütálhattak. A versenysorozaton May is részt vett, sőt ő lett az első férfi szinkronúszó, aki aranyérmet hódított el egy globális jelentőségű sportrendezvényen. A szinkronúszás 45 esztendős veteránja hatalmas lelkesedéssel készül az idei párizsi olimpiára.

Korábban azért nem vehetett részt az ötkarikás játékokon, mert – a szabályok értelmében – a férfiak ebben a szakágban nem mérethették meg magukat. “Az egész világ gyönyörű, csodálatos, fantasztikus. Ott leszünk az olimpián” – idézte May-t a CNN Sport. Kevés olyan sportoló van, aki nála jobban megérdemelné, hogy részt vegyen a versenysorozaton.

A 2015-ös világbajnokságon indultak:  

Ezüstérmes: Darina Valitova - Alekszandr Malcev  Oroszország
Bronzérmes: Manila Flamini - Giorgio Minisini   Olaszország
4. helyezett: Olekszandra Szabada - Anton Timofejev  Ukrajna
5. helyezett: Adachi Jumi - Abe Atsushi  Japán 
6. helyzett: Yağmur Demircan - Gökçe Akgün  Törökország

A 2017-es Budapesten megrendezett vizes világbajnokság után megrendezésre kerülő  mastersvébén egy szem magyarként indult a férfi szinkronúszók között Goschy Miklós Radványi Dórával párban, illetve Hevesi Réka mint tartalék állt készen a megmérettetésre vegyes párosban. Gyerekkorában úszóként versenyzett - 1998-ban 100 mellen ifjúsági országos harmadik lett -, utána az Eurogames nevű nemzetközi versenyeken szerepelt A 25-29 évesek korcsoportjában a 3. helyet sikerült elérniük.

A 2023-as fukuokai vizes világbajnokságon viszont már a férfi szinkronúszók egyéni technikai versenyét is láthattuk, amit a spanyol Fernando Diaz Del Rio Soto nyert meg. A második helyen az amerikai Kenneth Gaudet végzett, míg a harmadik – mindössze nyolc tized lemaradással – a kazah Eduard Kim lett, aki az ország történetének első érmét nyerte a vizes világbajnokságok történetében.

A nyugati világ legnagyobb és legrégebbi meleg szinkronúszó csoportja Párizsban működik, 18 férfi és 14 női taggal. Keleten Japánban van a legtöbb férfi szinkronúszó, mert ott ez a sportág roppant népszerű, de róluk pontos adatok nem ismertek. Ugyan nem feltétlenül meleg valamennyi férfi szinkronúszó, a gyakorlatban a többségük mégis az. Egy profi német edző arról számolt be, hogy lánycsapatába két 10 éves fiú is jelentkezett szinkronúszni, de egyikük rövid idő után abbahagyta, mivel osztálytársai csúfolták, hogy “a lányokkal úszik”. 
A 2012-ben Budapesten megrendezésre került Eurogames játékokon is szerepeltek férfi szinkronúszók. 
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux