Ugrás a tartalomra
x

Reagált az Alexandra: Nem küldtünk, és nem is szoktunk kiküldeni gyerekeket a könyvesboltból

A kiadócsoport válaszolt Hadházy Ákos posztjára.

Hétfő reggel Hadházy Ákos országgyűlési képviselő egy szülői panaszlevél alaján írt egy Facebook-posztot arról, hogy az Alexandra Ázsia Centerben található boltjából kitessékeltek egy 15 éves gyereket a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva, mert a felnőtteknek szóló irodalmi könyveket szerette volna megnézni.

A hvg.hu megkereste az érintett üzletet, megtörtént-e az eset valójában, és ha igen, országos szintű gyakorlatról beszélhetünk-e, vagy csak egyszeri túlkapás volt az ügyben. Azért is írtunk a kiadócsoportnak, mert Hadházy posztja ellentmondásokat hordozott magában: egyrészt az volt a fő állítása, hogy a gyereket kitessékelték a boltból (erre a képviselő felvezetője mellett az általa kapott panaszlevél tárgya utalt, amelyben a gyermek édesapja azt írta "gyermekek kitiltása könyvesboltokból"), az eset részletes leírása alapján azonban az incidens lényege az volt, hogy a bolti dolgozó megkérte a gyermeket, hogy bizonyos polcoknál ne nézelődjön.  A Hadházynak küldött ügyfélszolgálati válasz is arra utalt, hogy rászóltak a gyerekre.

Hadházy a gyermekvédelmi törvény értelmében megfogalmazott előírások ilyen szintű megvalósulását a kontár propagandakormány tevékenysége eredményeként látja. Szerinte a legdühítőbb az, hogy a bolt nem is tagadja, valóban rászóltak a kiskorúra.

Az Alexandra Kiadócsoport ügyvezetője, Matyi Alexandra válaszolt kérdéseinkre. Az Alexandra álláspontja szerint a képviselő állításai valótlanok, a bolti dolgozó pedig csak a törvényi előírás szerint járt el.
A panaszra és a posztra való reakcióként az ügyvezető azt közölte lapunkkal:

„Vásárlónk megkeresésében azt jelezte felénk, hogy amikor 15 éves gyermeke a szépirodalmi könyvek felé indult, munkatársunk udvariasan, de egyértelműen felhívta a figyelmét, hogy kiskorú lévén a felnőtt könyvekhez nem mehet oda. Vásárlónk kifogására adott válaszunkban leírtuk, hogy a hatályos jogszabályi környezetben egyértelmű előírás az, hogy 18 éven aluli gyermekek számára bizonyos tartalmak elérhetővé tétele tilos; az ilyen tartalmakat hordozó termékek a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban forgalmazhatók.”

Az Alexandra nekünk küldött válasza a törvényekre hivatkozott pontokban, a fóliázással, feliratozással és elkülönítéssel kapcsolatos szabályozások taglalásában megegyezik a Hadházy Ákos által posztoltakkal.

De hozzátették:

„A Képviselő Úr által posztolt levelezés egyértelműen alátámasztja a fenti törekvésünket, szó sem volt tehát arról, hogy egy gyermeket kitessékeltünk volna; nem tagadtuk volna azt, hogy számára csak a gyermekirodalmat engedtük megnézni, továbbá, hogy boltjainkban már az is tilos, hogy egy kiskorú a felnőtt világirodalom polcainak közelébe menjen.”

Azt írja, a munkatársaik feladatának tartják, hogy betartják a törvényi előírásokat. Az ügyvezető a kérdésekre küldött levelét egyértelműen zárta: „Nem küldtünk ki, és nem is szoktunk kiküldeni gyermeket könyvesboltból”

 

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux