Ugrás a tartalomra
x

Az összes LMBTQ-könyv eltávolítását mérlegeli boltjainak tucatjaiból a Libri a melegellenes törvény miatt

Sokan azt hihették, az a legkeményebb dolog, amire magyarországi könyvesboltok a melegellenes törvény miatt kényszerülnek, hogy be kell fóliázniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket, vagy át kell rakniuk őket az ifjúsági részlegről máshová. Azonban egyre inkább látszik: bármennyire meredeken hangzik, a törvény előírásainak ezek még csak az enyhébb részei. Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A Telex birtokába jutott ugyanis egy olyan lista, amely arra utal, hogy a Libri felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Libri az őket ért fogyasztóvédelmi bírság után valóban úgy dönt-e, betartják a törvény rájuk kényszerített előírásait. Ha igen, akkor a saját maguknak készített táblázat szerint a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

A legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az ilyen könyvek. Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól van szó, olyanokról, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál vannak, tehát valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le, nagyon sok ember jár ezekbe könyvet vásárolni.

A jogszabály érintett része így szól: Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

A könyvpiaci szereplőket lényegében megoldhatatlan feladat elé állítja az, ha a „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részt komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából.

A kormány befolyása alatt álló fogyasztóvédelmi hatóság eddigi bírságolási gyakorlata alapján úgy tűnik, a törvénynek nem erre a részére, inkább a „homoszexualitást megjelenítő” tartalmakra érzékenyek.

A magyar könyvesboltok nagy részénél van 200 méteren belül templom vagy iskola

A 200 méteres szabályra korábban több könyvpiaci szakértő úgy gondolt, ez leginkább a kisebb vidéki városok könyvesboltjainál jöhet számításba. A fogyasztóvédelem bírságolásai után azonban belső vizsgálatok indultak a könyvterjesztő cégeknél, elkezdték felmérni, mely boltjaikból kellene száműzniük bizonyos tartalmakat a 200 méteres szabály alapján.

A Libri belső használatra szánt listája szerint azonban sokkal jelentősebb, nagyobb forgalmú boltok is érintettek.

A hozzánk eljutott listán nagyjából 30 olyan Libri-könyvesbolt szerepel, amelynek közelében van templom vagy iskola. Azt egyelőre nem tudni, esetleg bővül-e még a lista, vagy valamilyen okból esetleg leszednek-e róla üzleteket.

Azt sem tudjuk, ebből a 30 boltból valóban eltávolítják-e az érintett könyveket. Kaptunk jelzést arról a Libri belső köreiből, hogy igen, erre készülnek, és a közeljövőben ez meg fog történni. Természetesen megkérdeztük a Librit arról, tényleg így lesz-e, az érintett boltokból tényleg menniük kell-e az LMBTQ-könyveknek, de kitértek a kérdések elől, nem adtak pontos választ.

Azonban egyértelmű, hogy életszerű listáról van szó, hiszen az adatbázisban a könyvesboltok neve és címe mellett szerepel az is, konkrétan hány méterre milyen vallási vagy oktatási intézmények vannak 200 méteres körzetben.

A Libri belső használatra szánt listáján ezek a könyvesboltok vannak:

Csaba Center Könyvesbolt Békéscsaba, Andrássy út 37-43.
Bookline Astoria Könyvesbolt Budapest, 1072 Rákóczi út 12.
Könyvpalota Budapest, 1072 Rákóczi út 12.
Corvin Plaza Könyvesbolt Budapest, 1082 Futó utca 37-45.
Sugár Könyvesbolt Budapest, 1148 Örs vezér tere
Shopmark Könyvesbolt Budapest, 1191 Üllői út 201.
Stop Shop Könyvesbolt Budapest, II. ker. Hűvösvölgyi út 138.
Flórián Könyvesbolt Budapest, III. ker. Flórián tér 5-9.
Nyugati tér Könyvesbolt Budapest, VI. ker. Nyugati tér 1. 
Bookline Móricz Könyvesbolt Budapest, XI. ker. Móricz Zsigmond körtér 2.
Allee Könyvesbolt Budapest, XI. ker. Váli utca 3.
Debrecen Fórum Könyváruház Csapó utca 30. Debrecen, Csapó utca 30.
Győr Könyvesbolt Győr, Baross Gábor utca 11-13.
Győr Árkád Könyvesbolt Győr, Budai út 1.
Győr Pláza Könyvesbolt Győr, Vasvári P. út 1/A
Malom Könyváruház Kecskemét Korona utca 2.
Kecskemét Könyvesbolt Kecskemét, Szabadság tér 1/A
Nagykanizsa Könyvesbolt Nagykanizsa, Táborhely utca 4.
Nyíregyháza Korzó Könyvesbolt Nyíregyháza, Jókai Mór tér 7.
Nyír Pláza Könyvesbolt Nyíregyháza, Szegfű utca 75.
Pécs Könyvesbolt Pécs, Irgalmasok utcája 6.
Salgótarján Könyvesbolt Salgótarján, Rákóczi út 12.
Miskolc Könyvesbolt Széchenyi istván út 56 Miskolc, 3530
Szeged Árkád Könyvesbolt Szeged, Londoni krt. 3. 
Alba Plaza Könyvesbolt Székesfehérvár, Palota út 1.
Székesfehérvár Könyvesbolt Székesfehérvár, Rákóczi út 3-5.
Szolnok Könyvesbolt Szolnok, Ady Endre út 15.
Szolnok Pláza Könyvesbolt Szolnok, Ady Endre út 28/A
Zala Pláza Könyvesbolt Zalaegerszeg, Stadion út 5.

Budapesten például forgalmas csomópontoknál, esetenként plázákban lévő könyvesboltokról van szó. Ilyen például a Móricz Zsigmond körtéri, a Nyugati téri, a Flórián téri, a hűvösvölgyi, az Örs vezér terei és az Astoria és a Blaha között lévő, kifejezetten nagy könyvüzlet is.

Az utóbbinál, a Rákóczi úti Könyvpalotánál például ott van az adatbázisban, hogy 161 méter távolságban van az üzlettől a Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola, 206 méterre pedig a Dohány utcai zsinagóga. A Flórián Könyvesbolttól 140 méterre van a Szent József-templom. A Nyugati téri üzlettől 160 méterre található az Együtt a Gyermekekért Gyermekjóléti Szolgálat – olvasható a táblázatban.

A jelentősebb vidéki városokban, megyeszékhelyeken is hasonló a helyzet. A Pécs Könyvesboltnál például azt írják: egy templom és egy kegytárgybolt is van 200 méteres körzetben. Békéscsabán a Csaba Center Könyvesboltnál 94 méterre van a Hetednapi Adventista Imaház. A székesfehérvári Alba Plaza közelében is van jó pár iskola. De ez csak pár példa volt, tényleg szinte mindenhol van a közelben valamilyen vallási vagy oktatási intézmény.

A hozzánk eljutott adatbázis alapján valóban úgy tűnik, ha az érintett könyvesboltokból a Libri nem rakja ki az összes LMBTQ-érintettségű könyvet, akkor csak a főispánok alá tartozó fogyasztóvédelmi hatóságok kegyén, szándékán múlik, kapnak-e bírságot a könyves cégek. Mert a törvény szerint kaphatnak.

A Libri honlapja alapján a vállalatnak összesen 56 üzlete lehet Magyarországon, tehát ha a listán szereplő csaknem 30 könyvesbolt mindegyikéből eltávolítanák az ilyen könyveket, az azt jelentené, hogy a Libri bolthálózatának körülbelül felében hamarosan semmilyen LMBTQ-érintettségű könyv nem lenne kapható.

Mivel jó pár vidéki városban – a cég honlapja szerint – csak egy-egy üzletük van, valódi esély van rá, hogy több megyeszékhelyen ezentúl egyáltalán nem lesznek ilyen könyvek a helyi Libriben.

A hozzánk eljutott táblázattal kapcsolatban megkerestük a Librit is. Arra kértük őket, erősítsék meg, hogy ezekből a Libri-könyvesboltokból a törvény rendelkezései miatt valóban el kell-e távolítani az összes olyan könyvet, amely megjelenít homoszexualitást, vagy egyéb, a törvény által tiltott dolgot. Arra is kértük őket, jelezzék, ha nem teljes a boltlista, és más üzletek is érintettek lehetnek. Kérdeztük azt is, összesen hány olyan Libri könyvesbolt lesz a közeljövőben, amelyből el kell távolítani mindenféle, a törvény hatálya alá eső könyvet, és arról is érdeklődtünk, született-e már döntés arról, hogy ha eltávolítják ezekből a könyveket, akkor erre mikor kerül sor.

Ezekre nem kaptunk választ. Ezt írták:

„A törvényi meghatározás több ponton továbbra sem egyértelmű, így érdemben arra sem tudunk választ adni, hogy a jogszabály ezen részlete pontosan hogyan értelmezhető. A Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével – amelynek a Libri Csoport is tagja – várjuk a pontosítást a jogalkotótól, hogy mely könyvekre és hogyan érvényes a jogszabály. Tartalmi kérdések kapcsán – vagyis, hogy mely köteteket érinthet a törvény – továbbra is a kiadókkal egyeztetünk, velük közösen igyekszünk megoldást találni.”

Megkérdeztük a Sára Botond fideszes főispán alá tartozó fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályát is, ellenőriztek-e már könyvesboltokat azért, hogy betartják-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény azon előírását, miszerint templomok és iskolák 200 méteres körzetében nem lehet forgalmazni olyan könyveket, amelyek megjelenítenek homoszexualitást, öncélú szexualitást, vagy egyéb, a törvény által tiltott dolgot. Ugyanúgy nem kaptunk választ tőlük, mint ahogy korábbi cikkünknél se.

Lehet, hogy a Líra és kisebb boltok is erre kényszerülnek majd

Megkerestük a Lírát is, hogy megtudjuk, nekik hány boltjukat érintheti a 200 méteres szabály. Líra-könyvesboltból 83 van az országban, Nyáry Krisztián, a cég kreatív igazgatója a Telexnek arról beszélt, elképzelhető, hogy a könyvesboltjaiknak még a Libriénél is nagyobb részére, több mint felére lehet igaz az, hogy 200 méteres körzetében van templom vagy iskola.

„A boltjaink jelentős része belvárosi bolt vidéki városokban, ahol az a jellemző városszerkezet, hogy minden ilyen épület közel van egymáshoz.”

Szerinte a törvénynek ez a 200 méteres körzetre vonatkozó része a legkevésbé végrehajtható – erre utalhatott a Libri is –, mert ezekben a boltokban a szabály szerint felnőtteknek sem lehet eladni ilyen termékeket. És ha azt a kitételt is belevesszük, hogy a jogszabály szerint „öncélú szexualitást” tartalmazó könyv sem lehet ezekben a boltokban, akkor tényleg a világirodalom döntő részét ki kéne rakni a kínálatból. Mivel a Líra szerint így a törvény végrehajthatatlan (hiszen senki nem gondolhatja komolyan, hogy a könyvek felét eltávolíttatják a boltokból), most a hatóság büntetési gyakorlata alapján próbálják tisztábban látni, milyen könyveket kifogásolhatnak.

Az eddigi két fogyasztóvédelmi bírságnál LMBTQ-érintettségű könyveket kifogásolt a hatóság: az egyiket a Libri, a másikat a Líra kapta. „Ha ez így lesz a jövőben is, akkor a jogalkotó szelektíven hajtja végre a saját törvényét” – mondta Nyáry. Magyarán, csak az LMBTQ-könyvek miatt bírságolnak, az „öncélú szexualitás ábrázolására” vonatkozó előírásokat viszont nem tartatják be.

De Nyáry szerint nem lehet tudni, éppen a jogszabály melyik része miatt bírságolnak.

„Egyelőre Szapphóért nem jár büntetés, de nem tudni, holnap jár-e” – utalt az ókori görög költőnő nőkhöz írt szenvedélyes verseire.

A bírságolás gyakorlata sem érthető

Nyáry egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Líra is hasonló intézkedésekre készül-e, mint a Libri. Jelenleg a jogászaik vizsgálják a 12 millió forintos bírságuk indoklását, időbe telik, amíg döntésre jutnak arról, hogyan tovább. Náluk egyelőre fóliázás sincs.

Megkérdeztük arról is, mi lehet az oka annak, hogy amíg a Librit 1 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelem, addig a Lírát 12 millióra, de nem tudja, miért lehet ekkora különbség. A hatóság a bírság indoklásában hivatkozott arra, hogy a Lírának sok boltja van. A Lírának valóban több könyvesboltja van, mint a Librinek, de ha az eladott könyvek számát és a bevételt nézzük, a Libri kétszer-háromszor akkora, mint a Líra. A hazai könyvpiac nagyjából fele a Librié, negyede a Líráé, és a maradék negyeden osztozik a többi, kisebb cég.

A tizenkétszeres bírság szempontjából az is elgondolkodtató, hogy a Libriben, tehát a jóval kisebb büntetést kapó cégben többségi tulajdonrészt szerzett a kormányközeli MCC, bár értesüléseink szerint a bírságot még akkor kapták, amikor nem zárult le teljesen az MCC többségi tulajdonszerzése, akkor még csak kisebbségi tulajdonos volt a fideszes káderképzőnek is nevezett intézmény. A tizenkétszer nagyobb bírságot kapó Líra bár magyaroké, de tulajdonilag nem kötődik a kormánypártokhoz.

A Fidesz legfőbb utánpótlásképző bázisa, a brutális mennyiségű közvagyonnal megizmosított MCC tehát többségi tulajdonossá válik a Libriben. A Libri könyvesboltjaiban már akkor elszaporodtak az MCC Press „genderőrületről” szóló könyvei, amikor az MCC még csak kisebbségi tulajdonos lett. Amikor nemrég többségbe kerültek, az MCC vezetője arról beszélt, nem változtatnak a könyvkínálaton, sem a vezetői körön. Arról, hogy milyen következményekkel járhat a legnagyobb hazai könyvterjesztő kormányközeli felvásárlása, itt írtunk. Az MCC-ről szóló cikksorozatunk első részében az MCC és a Fidesz viszonyáról, a másodikban az MCC vagyonosodásáról, a harmadikban az MCC képzéseiről, a negyedikben az intézmény erdélyi térnyeréséről írtunk, az ötödik részben pedig interjút készítettünk az MCC főigazgatójával.

Korábban írtunk arról, hogy a Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja: a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a „gyermekvédelminek” nevezett, valójában melegellenes törvény előírásainak. Ebbe egyrészt azért kezdtek bele, mert valóban kevésbé tudhatják a boltjaikban forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről, van-e benne olyan tartalmi elem, amelyet a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabály miatt kifogásolhatnak a hatóságok.

Úgy tudjuk, az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

Azokban a boltokban tehát, amelyek körzetében 200 méteren belül nincs se vallási, se oktatási intézmény, ott is át kell helyezni az ifjúsági részlegről más kategóriába az LMBTQ-érintettségű könyveket, és/vagy fóliával kell bevonni őket.

Azonban ha egy könyvesboltban meglátunk egy befóliázott könyvet, még nem biztos, hogy a törvény miatt csomagolták be. A boltok időnként a sérülékenyebb és a kiemelkedően drága köteteket is befóliázzák.

Nem csak propagálni, megjeleníteni is tilos a homoszexualitást

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődése szempontjából veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Pedig tudományos kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat, és például ne akarjanak öngyilkosok lenni, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. A tudósok többségének álláspontja szerint ezek a dolgok nem tesznek meleggé olyanokat, akikben nincs erre késztetés, azoknak viszont támaszt nyújthatnak, akikben van ilyen orientáció.

Szombaton tartották a 28. Budapest Pride-felvonulást, ezen a szervezők szerint 35 ezren voltak. Egy nappal korábban 38 ország nagykövetsége közös nyilatkozatban ítélte el Magyarországot, amiért a melegjogok terén inkább hátrafelé halad. Az aláírók között Lengyelország kivételével ott van az összes EU-s ország.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Libri közleményt adott ki, amelyben azt írják: „A Libri csoport működésével és terveivel kapcsolatban ismételten hangsúlyozzuk, hogy a Libri nem tervez változtatni a kínálatán, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból.”

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux