Ugrás a tartalomra
x

Már bírságolnak a melegellenes törvény miatt, a Libri felülvizsgálja a kínálatát

Néhány héttel ezelőtt megírtuk, hogy a kormány kommunikációjában gyermekvédelminek nevezett, a kormánnyal kritikus körökben melegellenesként hivatkozott törvény miatt a Libri a könyvesboltjaiban más kategóriába, más polcokra rakta egy magyar regényíró könyveit. Papp Dóra három könyve az ifjúsági tematika helyett a szórakoztató kategóriába került át.

A Libri-Bookline Zrt. akkor úgy reagált a hírre, hogy mivel a jogalkotó a mai napig nem pontosította a jogszabályban szereplő előírásokat, a kiadókkal egyeztetnek minden olyan könyv esetében, amely törvénysértő lehet. Így volt ez Papp Dóra könyveivel is, amelyeket a kiadó javaslatára raktak át máshová.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium által nemrég megvásárolt Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. Ebbe egyrészt azért kezdtek bele, mert valóban kevésbé tudhatják a boltjaikban forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről, hogy van-e benne olyan tartalmi elem, amelyet a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabály miatt kifogásolhatnak a hatóságok.

Másrészt az is fontos szerepet játszhat abban, hogy felülvizsgálják a kínálatukat, hogy információink szerint májusban a fogyasztóvédelmi hatóság (ami lényegében egy kormányhivatalt jelent) pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

Azonban nemcsak a Libri ellen indult eljárás, hanem szinte ugyanilyen okból a másik nagy hazai könyvterjesztő vállalat, a Líra ellen is – ezt a cég kreatív igazgatójától, Nyáry Krisztiántól tudtuk meg. A Líra ellen egy olyan könyv miatt indult fogyasztóvédelmi vizsgálat, amit néhány nappal a fogyasztóvédelem akciója után Rétvári Bence fideszes államtitkár ostorozott nyilvános posztban.

Úgy tudjuk, az egyik nagy könyvkereskedő cég a Harry Potter-sorozat egyik könyve esetében is arra kérte a kiadót, nyilatkozzon arról, megjelenít-e homoszexualitást a könyv, mert ha igen, akkor le kell venni az ifjúsági polcokról.

Nemcsak propagálni, megjeleníteni is tilos a homoszexualitást

A szóban forgó törvényt még 2021-ben fogadta el a fideszes többségű parlament. Akkor jó darabig egy széles társadalmi támogatottságú – az ellenzék által is támogatott – pedofilellenes törvényt készült elfogadni az Országgyűlés, kritika csak épp amiatt érte a tervezetet mind civil, mind ellenzéki oldalról, hogy nagyrészt kimaradtak belőle a gyermekvédelmi elemek, az áldozattá vált gyerekek segítése.

Egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba aztán utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődésére veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról. Pedig tudományos kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. A tudósok többségének álláspontja szerint ezek a dolgok nem tesznek meleggé olyanokat, akikben nincs erre késztetés, azoknak viszont támaszt nyújthatnak, akikben van ilyen orientáció.

A törvény homoszexualitással kapcsolatos része abszurd szituációkhoz vezethet az iskolákban is. Mi van akkor például, ha mégiscsak felmerül egy melegekkel kapcsolatos kérdés az iskolai szexuális felvilágosításon? Kínos csend után egyszerűen elterelik a témát? Vagy mit tegyen az az osztályfőnök, iskolapszichológus, akihez egy szexuális orientációjában, nemi identitásában kételkedő gyerek fordul? Küldje haza az apukájához beszélgetni, miközben valószínűleg pont azért jött hozzá, mert nem bízik az otthoniak megértő hozzáállásában? Minderről korábban egy Telex Gyorstalpalóban írtunk részletesen. Bár a törvény szövege szerint a tanároknak népszerűsíteni nem szabad a homoszexualitást az iskolában, a megjelenítést nem tiltja a jogszabály, valószínűleg nem mindenki ugyanazt érti népszerűsítés alatt, lehet olyan is, akinek már az is népszerűsítésnek számít, ha szóba kerül a téma, és arról nem negatív hangnemben beszélnek.

Aztán még abban az évben kijött a törvény médiaszolgáltatókra vonatkozó végrehajtási rendelete is, amely az alkalmazást hivatott segíteni. (Az iskolai alkalmazásra vonatkozó végrehajtási rendelet máig nem jött ki.) Sokan azt remélték, világosabb lesz, milyen gyakorlati követelményeket ró a homályosan megfogalmazott törvény az érintett szereplőkre, de a kép valójában nem lett tisztább. A leginkább érintett könyvpiaci szereplők akkor is csak találgatták, minek kellene megfelelniük.

A melegellenes részekkel megtűzdelt pedofiltörvény egyebek mellett megtiltja, hogy öncélú szexualitást, homoszexualitást, nemváltást népszerűsítsenek és jelenítsenek meg 18 éven aluliaknak. A különféle műsorszolgáltatók, iskolai felvilágosítást végző tanárok és civilek mellett a könyvkereskedőkre is ezek a szabályok vonatkoznak. Az utasítás szövege szerint

"a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos."

Ugyanezek a termékek kizárólag a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók.
Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

Két évig nem büntettek, aztán idén májusban valamiért felpörögtek az események

2021 óta erre a törvényre hivatkozva egészen idén májusig nem büntettek meg senkit, a könyvszakma szereplői körében az a vélemény alakult ki, hogy a törvény végrehajthatatlan, és mivel az elmúlt két évben nem büntettek miatta, úgy vélték, a jogalkotó is így gondolja – erről beszélt a Telexnek Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. Májusban viszont legalább két fogyasztóvédelmi eljárás is indult.

Az egyik a Lírát érinti, és még nem zárult le. „Megjelent az egyik boltban a fogyasztóvédelmi hatóság, lefotóztak egy könyvet, és azt is, hogy a könyv az ifjúsági könyvek között volt kihelyezve” – mondta Nyáry. Alice Oseman Heartstopper című könyvéről van szó, ami nem sokkal a Líránál tartott ellenőrzés után egy kormánypárti, KDNP-s államtitkár, Rétvári Bence figyelmét is felkeltette.

Az ellenőrzés után körülbelül egy héttel jelent meg Rétvári Bence Facebook-oldalán egy poszt arról, hogy „LMBT tini képregény” van a magyar könyvesboltokban. Az államtitkár egyebek mellett azt írta: „Nem tudja a szülő, hogy most őt akarják provokálni, vagy a gyerekét átnevelni!?” Tehát Rétvárinál csak ez a két opció létezik, vagy „provokálni”, vagy „átnevelni” akarhatnak valakik a könyvvel. Az fel sem merül, hogy jó szándék is vezérelhette az alkotót és a könyv kiadóját, forgalmazóját, például az, hogy a gyűlölködők és kirekesztők miatt magukat a homoszexualitásuk miatt rémesen érző tinédzsereknek legyen egy olyan könyv (egy a százból, hiszen elenyésző arányú az ilyen kiadvány), amely felmutathatja a reményt: nem kell magát borzalmasan éreznie egy nem választott, hanem a sorstól kapott adottság miatt.

Rétvári gondolatmenetéből kiderül, hogy nem olvasta el a könyvet, csak belelapozott, de a posztjából tisztán kirajzolódik az is, hogy mitől félnek igazán a magyar konzervatív politikusok: „A címlapot és egy-egy oldalt elnézve, talán az a fő üzenete a könyvnek, hogy bármelyik tinédzserből lehet homoszexuális, még ha ránézésre a másik nem érdekli is.” Tehát Rétváriék attól tartanak, hogy olyan fiatalokat is meleggé akarnak tenni, akik valójában semmiféle késztetést nem éreznek erre. Hiába érvelnek tudósok százai, hogy ez nem így működik, aki nem vonzódik a saját neméhez, az nem is fog egy könyv miatt, mint ahogy, mondjuk, kannibálok se leszünk azért, mert kannibálokról tanulunk az iskolában, vagy egzotikus szigeten élő emberevőkről olvasunk egy tiniregényben.

A posztban az államtitkár ezután összemossa a nemi identitás és a szexuális orientáció kérdését. „Ez a »társadalmi nemek« ideológiája, ez a gender vagy LMBT legfőbb tétele. Szerintük a nemiség nem adottság, hanem társadalmilag választható és változtatható. Valódi szándékuk pedig a család relativizálása és gyengítése. A gender agresszív terjeszkedése már elérte a gyermek és ifjúsági irodalom minden korosztályát” – írta.

Valójában azonban a homoszexualitás szexuális orientáció, nem nemi identitás. A nemi identitás azt jelenti, hogy milyen neműnek érzi/vallja magát valaki. Az, hogy heteroszexuális vagy homoszexuális, tehát hogy kikhez vonzódik, sok esetben nem következik se abból, hogy milyen neműnek születik, se abból, hogy milyen neműnek vallja magát.

Arról nem is beszélve, hogy érthetetlen, Rétvári mire utal, amikor arról ír, hogy valakik „gyengíteni” akarják a családot, hiszen soha nem hallani olyat a melegek jogaiért küzdő szervezetektől, hogy fel kell számolni azt a fajta családot, amely egy heteroszexuális nő és egy heteroszexuális férfi kapcsolatán alapul. Csak azt szeretnék, ha az „is” szó megjelenne a képletben, tehát ez is család, meg az is család, amikor, mondjuk, nem különböző nemű a pár.

Bírságot kaphatott a Libri, felülvizsgálják a könyvkínálatukat

A Lírával szembeni hatósági vizsgálat tehát még nem zárult le, egyelőre arról sem tudnak, lesz-e bírság – mondta Nyáry Krisztián. Azonban egy másik eljárás is indult, a Libri egyik boltjában szintén kifogásolt egy könyvet a hatóság. Nem tudni, pontosan melyik könyvről van szó.

Lapunk megkereste a Librit, megkérdeztük, melyik könyvet érinti a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása, érdeklődtünk arról is, hogy a könyv tartalmában mit kifogásolt a hatóság, de ezekre érdemben nem akartak reagálni. „Igen, jelenleg zajlik fogyasztóvédelmi eljárás egy, a Libri által forgalmazott kötet kapcsán. Folyamatos az egyeztetés a Libri jogászai és az érintett kiadó képviselői között” – írták. Úgy tudjuk, a Móra Kiadó egyik könyvéről lehet szó. Kerestük őket is, de nem a kiadót bírságolták meg, hanem a terjesztőt (aki árulja a könyvet), és a Móra illetékesei azt mondták nekünk telefonon, őket nem értesítették bírságról.

Információink szerint egymillió forintos büntetést szabott ki a Librire a hatóság a könyv miatt. Megkérdeztük tőlük, stimmel-e az értesülésünk, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak. Mint ahogy megkérdeztük a Sára Botond fideszes főispán vezetése alatt álló fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályát is, hogy ők bírságoltak-e, de onnan semmiféle választ nem kaptunk.

Úgy tudjuk, a Libri büntetését még annak az adásvételnek a lezárása előtt szabták ki, amelyben eldőlt, hogy a Fidesz legfőbb utánpótlásképző bázisa, a brutális mennyiségű közvagyonnal megizmosított MCC többségi tulajdonossá válik a Libriben. A Libri könyvesboltjaiban már akkor elszaporodtak az MCC Press „genderőrületről” szóló könyvei, amikor az MCC még csak kisebbségi tulajdonos lett. Amikor nemrég többségbe kerültek, az MCC vezetője arról beszélt, nem változtatnak a könyvkínálaton, sem a vezetői körön. Arról, hogy milyen következményekkel járhat a legnagyobb hazai könyvterjesztő kormányközeli felvásárlása, itt írtunk. Az MCC-ről szóló cikksorozatunk első részében az MCC és a Fidesz viszonyáról, a másodikban az MCC vagyonosodásáról, a harmadikban az MCC képzéseiről, a negyedikben az intézmény erdélyi térnyeréséről írtunk, az ötödik részben pedig interjút készítettünk az MCC főigazgatójával.

Arra kéri a kiadókat a Libri, mondják meg, megfelelnek-e a könyvek a melegellenes törvénynek

Nyáry Krisztián a Líra egyik vezetőjeként nem akarta kommentálni a Libri ellen folyó eljárást, arról viszont értesült, hogy a Libri levelet írt több könyvkiadónak (köztük Líra-csoporthoz tartozó kiadónak is), és arra kérte őket, nyilatkozzanak arról, hogy a kiadó szerint megfelelnek-e a könyveik melegellenessé térített gyermekvédelmi törvénynek.

A Libri a Telexnek küldött válaszában arról írt, hogy a törvény egyes meghatározásai nem egyértelműek, „ezért a könyvkereskedők és kiadók minden kérdéses címet egyénileg értékelnek”. A Libri „rendszeresen egyeztet a kiadókkal azon könyvek esetében, amik a meghatározás alapján törvénysértőek lehetnek. A kereskedő önálló döntést egyik esetben sem hoz, ennek oka, hogy elsősorban a kiadók felelőssége a könyvek besorolása, ugyanis ők ismerik azok tartalmát, ilyen jellegű kérdésekben minden esetben a kiadótól kér iránymutatást a Libri. […] a kiadók jelezhetik, hogy egy adott cím sérti a jogszabályban foglaltakat, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a kereskedő tesz fel kérdést egy-egy címmel kapcsolatban. Ha szükséges a kategória módosítása, akkor a Libri mindig a kiadó javaslatára helyezi át könyvet” – vezették le.

Hozzátették: „a törvénymódosítás hatályba lépése óta mindössze néhány címet helyezett át a kiadó másik kategóriába”. Lapunk több könyvpiaci szereplőtől is úgy értesült, hogy ha egy könyvesbolt el akarja kerülni a bírságot, akkor lényegében két út áll előtte: befóliázza (így nem lehet belelapozni se) és elkülöníti a törvény szempontjából kifogásolható könyvet, vagy áthelyezi más tematikába. „Jelenleg a Libri is ezt a két opciót, tehát a fóliázását és a kategória módosítását mérlegeli azon címek esetében, amelyek jogsértők lehetnek” – írták.

Úgy tudjuk, a Libri arra törekedhet, hogy a jogi és pénzügyi felelősség a kiadókra háruljon olyan szempontból, hogy ha mégis bírságolna a fogyasztóvédelem, akkor a Libri helyett a kiadónak kelljen kifizetnie a bírságot. Erről is megkérdeztük a Librit, válaszukban kitértek arra, hogy a kiadók és a könyvkereskedők szerződésében régóta meglévő paragrafus, hogy a kiadó által értékesíteni kívánt termék megfeleljen a mindenkori jogszabályoknak, „ennek oka, hogy a kereskedők – így a Libri is – több tízezer kötetet forgalmaznak, nem feladatuk és nem is céljuk a könyvek tartalmi ellenőrzése. A Libri a fokozott érdeklődés és a fogyasztóvédelmi eljárás kapcsán fogalmazott meg levelet a kiadók felé arról, hogy a jogszabály alapján milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a gyerekkönyvek besorolása, ismertetése, csomagolása kapcsán. A Libri arra kérte a kiadókat, hogy a teljes kínálatukat ellenőrizzék, a cél az esetleges későbbi büntetések elkerülése, ez a kiadók és a Libri érdeke is.”

Nem világos a törvényben, mit jelent a szexualitás öncélú ábrázolása

Nyáry Krisztián úgy fogalmazott: „A Líra még nem döntötte el, mit fog lépni, nem biztos, hogy ugyanúgy járunk majd el a kiadókkal, mint a Libri. Egyelőre megvárjuk, mi szerepel majd a minket érintő határozatban. Nem értünk egyet a jogszabállyal, és ebben a formájában nem tartjuk végrehajthatónak, de nyilvánvalóan jogkövetőek vagyunk.”

Szerinte az egyik legnagyobb probléma a törvénnyel, hogy „szemben minden, könyvpiacra vonatkozó jogszabállyal az elmúlt százötven évből, ez az első olyan, ami a könyv tartalmáért nem a kiadót, hanem a könyvkereskedőt teszi felelőssé”. Azonban egy könyvesbolt vezetőjétől nemigen várható el, hogy a nála forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről tudja, megfelel-e a melegellenes jogszabálynak.

„A másik probléma – a morális szempontokon túl –, hogy olyan tágan fogalmaz, hogy a szépirodalmi művek fele a hatálya alá esik.” Ugyanis két gumimeghatározás is van benne. Tiltja 18 éven aluliaknak »a homoszexualitás megjelenítését«, de nem mond arról semmit, hogy mit ért megjelenítés alatt.

A Biblia is megjeleníti a homoszexualitást, elítélően ugyan, de ebben a törvény nem tesz különbséget.

A törvény megjelenésekor, 2021-ben volt egy alapvetően vallási könyveket kiadó cég, aminek vannak keresztény neveléssel foglalkozó könyvei, amikben megjelenítik a homoszexualitást (vélhetően mint bűnös dolgot), és nem volt világos, hogy maradhatnak-e az ifjúsági könyvek között” – vezette le Nyáry.

És gumimeghatározás az is, hogy tiltott 18 éven aluliaknak a „szexualitást öncélúan ábrázoló” termék elhelyezése. Nyáry szerint talán arra gondolhattak, minden olyan szexualitás öncélú, ami nem gyereknemzési szándékkal történik. „Ha erre gondolt a jogalkotó, akkor a világirodalom fele érintett lehet.”

Az ilyen könyvek a törvény szoros értelmezése szerint „a többi terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók”, más értelmezés szerint ezt csak 18 éven aluliaknak készülő könyvekre érti a jogalkotó, így elég lehet a könyvet áthelyezni egy felnőtteket célzó polcra. De azokban a boltokban, amik iskola vagy templom 200 méteres körzetében vannak, lefóliázva sem lehet árulni ilyesmit, tehát ezeken a helyeken – ha szó szerint vesszük a törvény szövegét – sehogyan sem lehet árulni ilyen könyveket.

A törvény alapján iskolák és templomok 200 méteres körzetében egyáltalán nem lehet a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő” könyvet árulni. Ez Nyáry szerint főként kisvárosokban probléma, ahol a városközpontokban vannak iskolák, templomok és könyvesbolt is. „Van olyan könyvterjesztő cég, aminek tizenhat üzlete van, és abból tizenöt olyan, aminek kétszáz méteres körzetében van iskola vagy templom.”

A Lírát egyébként még a mostani törvény megjelenése után, de a hatálybalépése előtt, 2021-ben megbüntette a hatóság még a régi fogyasztóvédelmi törvény alapján a Micsoda család! című könyv miatt, mert a kormányhivatal (amely lakossági bejelentésre vizsgálódott) úgy vélte, „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott” a könyvesbolt. A hivatal szerint nem tüntették fel, hogy a mesék „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” tartalmaznak.

Ezért akkor 500 ezer forintra büntették a Lírát, amit aztán be is fizettek, majd bírósági perben, jogerős ítélettel visszanyertek. Nyáry szerint ezt ők azért tudták megtenni, mert nagy és tőkeerős szereplői a hazai könyvpiacnak (bár a Librinél kisebb a piaci súlyuk), de egy kis könyvesbolt nem biztos, hogy meg tudná tenni, hogy befizet egy több százezer forintos bírságot, aztán még a hosszú ideig tartó pereskedésre is szán pénzt, időt, energiát.

A két évvel ezelőtti eset egyik legfurcsább része egyébként az volt, hogy a kormányhivatal arra is felszólította akkor a könyvkereskedőt, biztosítsa, hogy a vásárlók „a könyv hagyományostól eltérő tartalmának” ismertetése mellett hozhassanak döntést. A konkrét, szivárványcsaládos könyvnél lehet sejteni, hogy mire gondolhatott a hivatal, de általánosságban könyvek sokasága pont attól lett minőségi és népszerű, hogy valamilyen szempontból (a történet, a karakterek, a formavilág) eltér a hagyományostól. Képzeljük el, a nagy magyar írók közül mennyinél lehetne odaírni, hogy a tartalom „eltér a hagyományostól”.

Nyáry szerint az ágazat érdekvédelmi szervezeteként a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a törvény megjelenése előtt és után is levelet írt a jogalkotónak, hogy segítsen tisztázni, pontosan milyen könyvek esetén merülhet fel, hogy nem felelnek meg a törvénynek, de ezekre érdemben nem kaptak reakciót. Megkérdezték például, hogy lehet-e az ifjúsági könyvek között árulni azokat a középiskolai szöveggyűjteményeket, amikben benne vannak Szapphó nőkhöz vagy Shakespeare férfiakhoz írt szerelmes versei, erre az a válasz érkezett, hogy szöveggyűjteményekre nem vonatkozik a jogszabály.

„Ezt a kormányiroda közölte, de a törvényben nincs leírva ilyen” – mondta Nyáry.

A könyvkereskedők próbálják kitalálni, mi lehet a joggyakorlat. Mindkét esetben, amelyben az elmúlt hetekben eljárás indult, abból lett gond, hogy az ifjúsági polcokon voltak homoszexualitást megjelenítő könyvek, ezért próbálkozhatnak egyesek azzal, hogy másik polcra, másik kategóriába rakják az ilyen könyveket. Persze ha másik polcra, a könyvterjesztők online felületein pedig másik menüpontba kerülnek egyes ifjúsági könyvek, akkor nagy eséllyel kevesebben fognak rájuk találni, kevesebben fogják megvenni azokat.

Pár könyvet már áthelyeztek, de attól tartanak, a tabusítás károkat okoz
Úgy tudjuk, a felülvizsgálat során azt is mérlegelik a Librinél és a könyv kiadójánál, hogy a Harry Potter-könyvsorozat egyik kötete sértheti-e a melegellenes törvény előírásait. Megkérdeztük a Libritől és a könyv kiadójától is, hogy ez valóban így van-e, de erre a kérdésünkre nem reagáltak. Forrásaink szerint a Harry Potter-sorozat esetében az is felmerül kérdésként: ha úgy döntenek, hogy át kell rakni a könyvet, akkor csak azt az egy kötetet vegyék külön a sorozat többi részétől, vagy esetleg az egész sorozatot rakják át az ifjúsági polcokról máshová?

Ezenkívül a korábban említett Papp Dóra könyvei mellett másik kategóriába kerül a Librinél és más, kisebb könyvesboltokban is Jennifer Barnes három ifjúsági könyve: Az örökség kulcsa, Az örökség ára és Az örökösök viadala. Kerestük a könyveket kiadó Central Kiadói Csoport Kft.-t, ők azt írták nekünk: miután megkereste őket a Libri, úgy döntöttek, ezt a sorozatot, amely kamaszoknak és fiatal felnőtteknek is szól, áthelyezik más tematikába az említett törvény miatt. „Semmiképpen nem szeretnénk fóliába csomagolni a könyveket és szinte elérhetetlenné tenni az olvasók számára” – tették hozzá.

Hangsúlyozták azt is, aggódnak, hogy a tabusítás súlyos károkat okozhat. „A sorozat köteteiben szerepelnek meleg karakterek, vagyis megjelenítik a homoszexualitást. Ugyanakkor messzemenően nem értünk egyet a törvénnyel és károsnak tartjuk, hogy a nemzetközi trendekkel szemben elérhetetlenné, vagy nehezen elérhetővé tesznek a gyerekek és a fiatalok számára fontos könyveket. Aggódunk, hogy a tabusítás komoly károkat fog okozni a gyerekeknek és a szülőknek, de valójában az egész társadalomnak.”

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Momentum jelezte lapunknak, hogy Szabó Szabolcs, a párt frakciójának képviselője még májusban közérdekű adatigénylésben kérdezte a fővárosi kormányhivatalt, hogy a melegellenes törvény miatt eddig hány és mekkora büntetés lett kiszabva. A hivatal közlése szerint eddig egy esetben született jogsértést megállapító határozat, amely során 1 millió forintos bírságot szabtak ki. Egy további eljárás pedig még folyamatban van. Nem jelölte meg a hivatal, hogy melyik könyvkereskedőket érintik ezek az eljárások, de mindez alátámasztja a cikkünkben megfogalmazottakat.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux