Ugrás a tartalomra
x

BURRITO, WRAP ÉS QUESADILLA - GYORS ÉS EGYSZERŰ FOGÁSOK TORTILLÁBÓL

A tortilla népszerűsége nem véletlen: többféle ízben és formában kapható, sokáig eláll, zsírszegény és változatosan felhasználható, nem mellesleg a mélyhűtést is jól tűri. A számlájára írandó még, hogy gyorsan és egyszerűen lehet szuperízletes fogásokat készíteni belőle. Fogyasztható hidegen,melegen,akár munkahelyi ebédre is tökéletes.

Burrito: A burrito Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele. Általában búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns marhahúsból áll össze, méretes, tápláló étel.

Wrap: A wrap inkább egy lágyabb kenyér, amit előszeretettel töltenek meg hússal, guacamoléval, sajttal, grillezett zöldségekkel. Alapanyagaként említhető a liszt mellett a cukor, a méz, a különböző ízesítők és a fűszerek. Fontos, hogy ez az étel tartalmaz élesztőt, ezért a fogyasztásakor ezt figyelembe kell venni.

Quesadilla: Talán az egyik legnépszerűbb mexikói étel, egyre nagyobb sikere van nálunk is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet sütőben ropogósra és olvadósra sütünk.

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TORTILLA LAPOK

Hozzávalók:

450 g finomliszt
85 g vaj (esetleg margarin)
1 ek só (csapott)
200 ml víz (forró)

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sóval, majd a vajjal vagy a margarinnal elmorzsoljuk.  Elkezdjük kidolgozni a tésztát, a forró vizet 3-4 részletben hozzáadjuk, egy lágyabb, jól gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk.
Ha nem sütjük meg egyből, akkor nedves papírtörlővel vagy konyharuhával takarjuk le.
8-10 részre osztjuk a tésztát, kigombócozzuk, majd lisztezett felületen, lisztezett nyújtófával kör alakúra nyújtjuk.
Egy tapadásmentes teflon vagy kerámia serpenyőt felhevítünk, beleteszünk egy tortillát, a közepestől egy kicsit nagyobb lángon, mindkét felét kb. 30 másodpercig sütjük. Akkor jó, ha apró kis barna foltok lesznek a tésztán, úgy mint a képen.

TACO GUACAMOLÉVAL

Hozzávalók: a  guacamoléhoz:

2 db érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
2 db citrom leve
1 tk közepesen csípős mustár
bors

A tacóhoz:

12 db tortilla lap
1 db lila hagyma
1 db kígyóuborka
7,5 dkg  paradicsom
1-2 db chili paprika
1 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
8 levél fejes saláta
1 db chilibabkonzerv (20 dkg)

Elkészítés:

Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, a héjából kiszedjük a húsát, majd egy villával szétnyomkodjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón átpréseljük, és az avokádóhoz keverjük. A citromlevet, a mustárt, a sót és a borsot beledolgozzuk.
A tacóhoz a lila hagymát megtisztítjuk, és az egészet vékony karikákra vágjuk. A paradicsomokat és a chilipaprikát megmossuk, felnegyedeljük, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átpréseljük, majd az egészet egy evőkanál olajban 1 percig pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
A salátaleveleket jól megmossuk, lecsepegtetjük és felcsíkozzuk. Az uborkát is megmossuk,majd kisebb kockákra vágjuk. A babot felmelegítjük. A húst finomra vágjuk, és a maradék olajban két perc alatt pirosra sütjük, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük.
A tortilla lapokat kicsit átmelegítjük egy felforrósított serpenyőben. A salátát, és a zöldségeket, a hússal és a babbal együtt a félbehajtott tortillába halmozzuk. Guacamoléval tálaljuk.

Guacamolé:

az avokádókat félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, a húsát egy tálban villával pürésítjük. A fűszerekkel kikeverjük.

GYORS ZÖLDSÉGES TACO

Hozzávalók: 

1doboz    kukorica    
1doboz    vörösbab    
1doboz    sűrített paradicsom    
2db    zöldhagyma    
12dkg    sajt    
12db    taco    
1fej    jégsaláta    
1db     paprika    
olaj    
só    
1doboz    konzerv kukorica    
1doboz    konzerv vörösbab    
1db    kaliforniai  paprika    

Elkészítés:

Olajon megfuttatjuk a tollhegy alakúra vágott zöldhagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a kukoricát, a babot és a vékony csíkokra vágott paprikát, ízlés szerint sózzuk, esetleg curryvel ízesítjük. 
Pár percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek, majd a tacót megtöltjük a raguval, megszórjuk a reszelt sajttal.Vékony metéltre vágott jégsalátával a tetején tálaljuk.

HALAS TACO

Hozzávalók: 

12 db tortilla lap (kicsi)
60 dkg fehér húsú hal (hekk, afrikai harcsa, szürkeharcsa)
1 tk római kömény
cayenne bors

bors
olívaolaj
5 dkg vaj
1/4 db lila káposzta
12 db koktél paradicsom
1 db avokádó
1/2 fej lila hagyma

1 marék friss koriander
1 db lime
 

Az öntethez:

3 ek majonéz
2 ek tejföl
1 db lime leve
1 gerezd fokhagyma (lereszelve)
1 tk chiliszósz

Elkészítése:

A halat szárazra töröljük. Az olívaolajat összekeverjük a fűszerekkel, bepácoljuk vele a halat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon, 20 percig sütjük.
A szószhoz összekeverünk minden hozzávalót, majd félretesszük.
A zöldségeket felvágjuk (a paradicsomot negyedeljük, a káposztát, az avokádót és a hagymát felcsíkozzuk) a halat kivesszük a sütőből, és 3 percet pihenni hagyjuk.
Ha kihűlt nagyobb darabokra vágjuk. A tacokat száraz serpenyőben felforrósítjuk, majd megtöltjük a zöldségekkel. Ráhelyezzük a haldarabokat, majd meglocsoljuk a szósszal.
Tálaláskor friss koriandert szórunk rá, lime gerezdeket és chili szószt kínálunk mellé, hátha valaki csípősen szereti.

SPENÓTOS-GOMBÁS QUESADILLA

Hozzávalók:

15dkg    csiperkegomba    
2ek    olívaolaj    
15dkg    friss spenótlevél    
2gerezd    fokhagyma    
2ág    friss kakukkfű    
só    
frissen őrölt bors    
4db    búzatortilla    
15dkg    sajt    
2.5dkg    vaj

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd megpirítjuk rajta a gombát.
Közben a spenótot is megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. Miután lecsöpögtettük, a pirított gombához adjuk a meghámozott és felszeletelt fokhagymával együtt. A leöblített kakukkfű lemorzsolt leveleivel fűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és néhány percig pároljuk, amíg a spenótlevelek kissé összeesnek.
A tortillalapokat kiterítjük, majd rájuk kanalazzuk a spenótos-gombás tölteléket. Mindre egy-egy szelet sajtot fektetünk, majd félbehajtjuk a tortillákat.
A quesadillákat kevés vajjal megkenjük, majd forró, száraz serpenyőben aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat.

KELETI FŰSZERES WRAP

Hozzávalók: 

30 dkg csirkemell filé
1 fej lilahagyma
1 dl tejföl (lm)
1 csomag wrap (gm)
1/2 db piros kaliforniai  paprika
1/2 db sárga kaliforniai  paprika
1/2 doboz kukoricakonzerv
kókuszzsír

őrölt bors
curry

Elkészítése: 

Kókuszzsíron lepirítjuk az kis kockára vágott csirkemellet,sózzuk, megszórjuk curry-vel, borssal. Végülelkeverünkbenne egy púpozott evőkanál tejfölt.
A szeletekre vágott lila hagymát kókuszzsíronelkezdjükpirítani, hozzáadjuk a kockára vágott paprikákat, a kukoricát, sózzuk és néhány perc alatt készresütjük.
Kiterítjük a wrapot, az alsó részére néhány szószos húskockátteszünk, a teteje felé haladva,szedünka sült zöldségekből. Az alsórészét felhajtjuk negyedig és a két oldalsó részét ráhajtjuk egymásra. Alufóliáthajtunkaz aljára, hogy könnyebb legyen megfogni.  

SONKÁS TACO HÁZI TORTILLÁVAL

Hozzávalók:

A tortillához:

17dkg    liszt    
5dkg    kukoricaliszt    
1tk    só    
csip    sütőpor    
5dkg    zsír    
1.1dl    meleg víz  

A tacohoz:

30dkg    füstölt főtt sonka    
2db    érett avokádó    
2db    lime    
1fej    vöröshagyma    
friss koriander    
2db    kisebb piros chili

Elkészítése:

A lisztet, sót, sütőport a zsírral elmorzsoljuk, majd a vízzel kézzel összegyúrjuk és fél órát lefóliázva állni hagyjuk.
Amíg pihen a tésztánk, az avokádót a lime-al és chilipaprikával pépesítjük, illetve a hagymát a korianderrel összevágjuk.
A tésztából kb. 50 grammos golyókat gyúrunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
Száraz, teflonos serpenyőben a tortilla lapokat oldalanként 2-2 perc alatt, erős lángon megpirítjuk.
A sonkát felmelegítjük, nagyobb darabokra törjük és a zöldségekkel betöltjük a még meleg tacóba és azonnal fogyasztjuk!

DARÁLT HÚSOS TORTILLA

Hozzávalók: 

1tk    olívaolaj    
50dkg    darált hús    
0.5tk    só    
0.5tk    bors    
1tk    csili por    
0.5tk    oregano    
0.5tk    fokhagymapor    
0.5tk    hagymagranulátum    
1ek    sűrített paradicsom    
0.25kocka    marhahúsleves kocka    
6db    tortilla lap    
40dkg    cheddar sajt  

A tálaláshoz:

1kd    tejföl    
friss saláta

Elkészítése:

Egy közepes méretű serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Hozzáadjuk a darálthúst, a fűszereket és 8-10 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a szétmorzsolt leveskockát és 1-2 percig tovább pirítjuk.
Kiterítjük a tortilla lapot, az egyik felébe reszelt sajtot szórunk. Rákanalazunk egy adag darált húst, szétkenjük a tortilla felén majd újra megszórjuk sajttal.
Ráhajtjuk a tortilla szabad felét a sajtos húsra és serpenyőben (vagy kontaktgrillen) 2-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát. Tejföllel és friss salátával kínálhatjuk.

CSIRKÉS-ZÖLDSÉGES BURRITO

Hozzávalók:

50dkg    csirkemellfilé    
só    
2ek    olívaolaj    
4ek    konzerv csemegekukorica    
2db     paradicsom    
5dkg    rukola vagy salátakeverék    
1db    avokádó    
4db    búzatortilla

Elkészítése: 

A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. Kissé megsózzuk, majd aranyszínűre pirítjuk a felforrósított olajon.
A kukoricát szűrőbe téve leöblítjük, és jól lecsepegtetjük. A paradicsomot és a salátát megmossuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük. Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, a húsát pedig felkockázzuk. A tortillákat forró grillserpenyőben szárazon megpirítjuk.
Elrendezzük az előkészített alapanyagokat a tortillák középső részén egy csíkban, majd feltekerjük mindet. 

GYÜMÖLCSÖS TORTILLA LAKTÓZMENTES MASCARPONÉVAL

Hozzávalók:

12 dkg Szarvasi laktózmentes mascarpone
4 db kisebb búza tortilla
2 db nagyobb banán
20 dkg bogyós gyümölcs
2 ek méz

Elkészítése:

A tortilla lapokat felmelegítjük pár másodperc alatt mikróban, vagy egy serpenyőben.
Megkenjük az egyik oldalukat laktózmentes mascarponéval. Megtöltjük őket szeletelt banánnal, mézet csurgatunk rá, majd összehajtogatjuk.
Tálalásnál melléjük rakunk bogyós gyümölcsöket, kívül ismegöntjük a mézzel és porcukrot is szórhatunk rá.
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux