Ugrás a tartalomra
x

Európai Tesztelés Hét

2023. május 15-22 között zajlott a tavaszi Európai Tesztelési Hét. Ennek keretében a Háttér Társaság irodájában május 19-én, az Altalap Alapítvány szervezésében bárki ingyenes,anonim HIV és szifilisz szűrésen vehetett részt.

Egyre gyakoribb,hogy a pozitív HIV eredmény mellett a szifilisz teszt is pozitív eredményt mutat.

Amit a HIV-ről tudni lehet/kell:

HIV fertőzés

A HIV testnedvekkel terjed. A vér, az ondó, a hüvelyváladék fertőzhet, ha ezek valamelyike bőr- vagy hámsérülésen keresztül a véráramba kerül. Tehát megfertőződhet, aki védekezés (óvszer) nélkül szexel, vagy másokkal közös tűt vagy fecskendőt használ intravénás drog bejuttatására. Az anyatejben is lehet vírus, ezért HIV-vel élő anyák nem szoptathatják gyermeküket.

A fertőződés úgy történik, hogy a véráramba jutott vírus a fehérvérsejt egy alkotóeleméhez, a T4 (más néven CD4) sejthez kötődik. A sejtbe bejutva a vírus elszaporodik, és kb. 2 nap alatt elpusztítja a sejtet. A szétesett sejtből a vírus kiáramlik a vérkeringésbe, a rengeteg szabad vírus újabb gazdasejtet keres magának. A vírussal fertőzött sejt „elhiteti” a szervezettel, hogy egészséges, és így reprodukálja önmagát, míg a valóban egészséges védekező sejtek száma folyamatosan csökken.

Ez a folyamat közvetlenül a megfertőződés utáni első 6 hétben a legintenzívebb: ebben a szakaszban nagyon magas a szabad vírusok száma (4-7 millió mikroliterenként, vagy akár még magasabb), így a frissen fertőzött személy nagyon fertőzőképes! 

A fertőzéshez legkevesebb 500 – 1.000 vírusnak kell a véráramba kerülnie. E tekintetben legveszélyesebb a vér, ezt követi az ondó, a hüvelyváladék, majd az anyatej zárja a sort  Egy fertőzött embernek minden testváladékában (izzadtság, nyál, vizelet stb) található vírus, de ezekben a testnedvekben a koncentrációja annyira elenyésző, hogy azzal fertőzni nem tud.

Fertőzés szempontjából veszélyes testnedvek: vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej.

Fertőzés szempontjából veszélytelen testnedvek: izzadtság, könny, orrváladék, nyál, vizelet, széklet.

Fertőzés szempontjából veszélyes érintkezésmódok: intravénás droghasználat közös tűvel és fecskendővel; gumióvszer nélküli vaginális (hüvelyi), anális (végbélben történő) és orális (szájon át való) közösülés ondó bejutással; hámsérülés (pl. körmök, szexuális segédeszközök révén), majd ondó vagy hüvelyváladék bejutása.

Fertőzés szempontjából veszélytelen érintkezésmódok: puszi, kézfogás, csókolózás, közös pohár, evőeszköz, törölköző használata, ölelés, tüsszentés köhögés.

A szervezet lassan felismeri a vírusfertőzést, ezért az immunrendszer ellenanyagok (antitestek és antigének) termelésével válaszol a fertőzésre, ehhez heteknek kell eltelnie. Mivel a HIV-tesztek az ellenanyagok jelenlétét tudják kimutatni, ez alatt az időszak alatt még nem kimutatható a fertőzés. Ezt az időszakot hívjuk ablakperiódusnak. Az ablakperiodus miatt a kockázatos a szexuális magatartás és a HIV-szűrésen való részvétel között legalább 3 hét teljen el, különben a teszt eredménye akkor is negatív lehet, ha megfertőződtél a vírussal. 

Idővel az ellenanyagok termelésével beáll egy csendesebb szakasz, és a szervezet védekezőrendszerének leromlása is lassulhat.

A HIV fertőzés átviteléhez a vírust tartalmazó testnedvnek be kell jutnia a véráramba. A biztonságosabb szex alapja tehát a hámsérülések elkerülése, és a testnedvek hámsérüléssel való találkozásának megakadályozása. Az alábbiakban ehhez találsz gyakorlati tanácsokat:  

- Sose élvezzenek közvetlenül a szervezetedbe, a végbeledbe, a hüvelyedbe vagy a szádba!
- Behatoláshoz használj óvszert, ujjazás vagy öklözés esetén gumikesztyűt!
- Az óvszerre, gumikesztyűre vigyél fel megfelelő mennyiségű víz vagy szilikon alapú síkosítót! A partner nyála más fertőző kórokozókat vihet a hüvelybe, a végbélbe; az olajalapú síkosítók károsíthatják az óvszer anyagát.
- Orális szex (szopás, nyalás) előtt és után 2-2 órával ne moss fogat, ne használj fogselymet; használj inkább szájvizet, mentolos cukorkát! A fogmosás apró sérüléseket okozhat, amelyen keresztül a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetedbe!
- Szájban található sérülés, ínyvérzés, rossz fog esetén használj orális szexhez is gumit, illetve fogászati gátat!
- Intim borotválkozást az együttlét előtt legalább 6 órával végezd el, mivel a borotvák, szőrnyíró gépek a bőrfelületen sérülést, a szőrtelenítő szerek felmaródást okozhatnak!
- Tisztálkodásnál, hüvelyöblítésnél, beöntésnél ne legyen a vízsugár se forró, se túl erős, mert hámsérülést okozhat! 
- Körmeid tartsd ápoltan, nehogy felsértsd partnered bőrét! A bőrvágást legalább egy nappal a szexuális együttlét előtt végezd el, az is könnyen sérüléssel járhat!
- A karmolás és a harapás, a fogak karcolása, a bőrfelület lehorzsolódása (pl. kötözés nyomán, vagy szőnyegpadlón térdelve, könyökölve) szintén hámsérüléssel járhat!
- Ne használj sérülést okozó tárgyakat (pl. ékszer a kézen, nem e célra gyártott eszközök, durva kötöző eszközök) behatoláshoz vagy BDSM-szexhez!
- Testékszerek (pírszingek) esetén különösen óvatosan jár el, a nyelven, szájban, nemi szerven elhelyezett testékszer fertőzési kaput nyithat a viselőjén, a nemi szerven lévő testékszer elszakíthatja az óvszert!
- Ne drogozz, ne fogyassz mértéktelenül alkoholt szex közben! Túlpörgött vagy kiütött állapotban könnyen elveszítheted az óvatosságod, józan ítélőképességed!  Csoportos szex esetén mindenképp maradjon a társaságban valaki józan, aki végig odafigyel a többiekre.
- Kerüld a poppers mértéktelen használatát! A túl gyakori használata érzékennyé teheti, felsebezheti a garat- és az orr nyálkahártyáit, ezzel fertőzési kaput nyitva.
- Szex után tisztálkodj alaposan a nemi szervek környékén antibakteriális tusfürdővel, vagy használj fertőtlenítő kendőt! Ez eltávolítja a tested felületéről a HIV-nél életképesebb, később is fertőzést okozó kórokozókat. 
- Félévente járj HIV és más szexuális úton terjedő fertőzéseket feltáró szűrésre! Ha a fenti javaslatokat nem tartottad be, és kockázatos szexuális együttlétben volt részed, az esemény után 3-4 héttel menj el szűrésre!

Az alábbi lista a különböző szexuális tevékenységeket mutatja a HIV-átviteli kockázat alapján sorrendbe állítva. A biztos fertőződés 1000 pont. Így könnyebben el tudod dönteni, hogy veszélyeztetettségedtől függően milyen védekezési módot válassz.

- intravénás droghasználat 1000 pont
- anális szex, ha téged dugnak 800 pont
- orális szex popperssel 600 pont
- vaginális szex, ha téged dugnak 400 pont
- anális szex, ha te dugsz 350 pont
- vaginális szex, ha te dugsz 250 pont
- mélytorok szex 160 pont
- orális szex, ha te nyalsz vaginát 80 pont
- ugyanazon segédeszköz egymás után több partnerbe dugdosása 70 pont
- orális szex, ha te szopsz 60 pont
- orális szex, ha téged szopnak 30 pont
- orális szex, ha téged nyalnak 10 pont
- orális szex, ha te nyalsz popsit 10 pont
- partnered testére élvezés 1 pont
- kölcsönös kézzel ingerlés 1 pont
- csókolózás 0 pont

Akut HIV fertőzés

A megfigyelések szerint minden harmadik HIV-fertőzött a fertőzést követő 3-6 héten belül influenzaszerű tüneteket mutat. Az esetek többségében azonban a fertőzés ebben az időszakban tünetmentesen zajlik, ugyanakkor ebben a szakaszban a legfertőzőbb a HIV-pozitív személy, aki a fertőzést 48 órával követően már fertőz. 

Az akut HIV fertőzésnek nincsenek jellegzetes tünetei, fertőzésre utalhatnak azonban a kockázatos szexuális együttlétet követő 3-6 héttel jelentkező alábbi tünetek: nyirokcsomók megduzzadása, láz, izomfájdalmak, influenza-szerű tünetek, levertség, rossz közérzet, csalánkiütés, hasmenés, hányás. Ezek a tünetek egyike sem csak a HIV-re jellemző, sokféle fertőzésre reagálhat így a szervezet, sőt, ezek némelyikét szorongás, félelem is kiválthatja. Az esetleges HIV-fertőzést csak a HIV-teszt tudja tisztázni. A tünetek jellemzően 5-10 napig jelentkeznek, 1-2 hét alatt maguktól el is múlnak. Ezt követően semmi jel nem figyelmeztet többé a fertőzésre, a vírus észrevétlenül, alattomosan építi le az immunrendszert.

Tünetmentes HIV-fertőzött állapot

Ez a szakasz általában a 6. hét után kezdődik, és jellemzően 2-8 évig tart, ritkán azonban akár 10 évnél hosszabb ideig is eltart. Semmilyen figyelmeztető jel nincs ebben a periódusban: a fertőzött személy egészségesnek hiszi magát, feltehetően nem védekezik (hisz ennek a szokásának tudhatja be fertőződését is). Mivel mindvégig fertőző, akár igen sok partnerét is megfertőzheti a hosszú évek alatt. Épp ezért rendkívül fontos a rendszeres HIV-szűrés!

A hosszú évek alatt a HIV alattomosan teszi tönkre az immunrendszert, a szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel és rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben: egyre kevesebb lesz az esélye, hogy a betegségeket okozó gombákat, baktériumokat, vírusokat, veszélyes sejtburjánzásokat kivédje.

Akikről ebben a szakaszban derül ki fertőzöttségük, jó esélyeik vannak, hisz épp ezt a tünetmentes állapotot tudja meghosszabbítani az időben elkezdett kezelés. Nem mindegy, hogy fertőzöttként betegségektől szenvedve, vagy fertőzöttként, de tünetmentesen élhetjük-e napjainkat. A HIV-fertőzést meggyógyítani ugyan nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel a fertőzés jól kezelhető, teljes értékű életet élhetsz mellette. Hibás szemlélet ugyanakkor úgy tekinteni a HIV-re: ha elkapom, majd kezelnek, és élek tovább ugyanúgy. A krónikus állapot tartós, élethosszig tartó kezelést von magával: rendszeresen ellenőrző vizsgálatokra kell járni; gyógyszereket kell szedni, amelyeknek mellékhatásaik lehetnek; nagy önfegyelmet és rendszerességet követel meg a gyógyszer szedése, ennek elmulasztása esetén gyógyszer-rezisztencia alakulhat ki, és másfajta szerre kell áttérni. A kezelésben használt gyógyszerek száma pedig véges, előfordulhat, hogy már nincs több készítmény, ami lassíthatná az AIDS-állapot kialakulását. Új nemzetközi tapasztalat, hogy a frissen fertőzöttek egyre nagyobb arányban már eleve valamilyen gyógyszerrezisztens (a gyógyszeres kezelésnek ellenálló) változattal fertőződnek meg.

Krónikus tünetes HIV-szakasz

Ebben a szakaszban az immunrendszer már annyira meggyengült, hogy különböző fertőzések, visszatérő hasmenéses időszakok, különböző bőrtünetek (gombák, övsömör, herpesz), megnagyobbodott nyirokcsomók, fáradékonyság, levertség, láz, torokfájás, izomfájdalmak jelentkeznek. Sajnos sokan csak ebben az előrehaladott állapotban veszik észre, hogy valami nincs rendben az egészségükkel.

Ezekkel a tünetekkel már általábán felkeresi a beteg a háziorvosát, azonban itthon igen gyakori, hogy még a szakemberek sem ismerik fel könnyen a HIV tüneteit, más alapbetegséghez kapcsolódását. Érdemes tehát gyanú esetén, eredménytelen kivizsglások után HIV-tesztet is elvégeztetni. A gyógyszeres kezelés gyors megkezdése még ebben a szakaszban is sokat segíthet. A meggyengült immunrendszert a kezelés nem tudja már helyreállítani, de a további romlást lassítani tudja.

AIDS-állapot

Ebben a stádiumban az immunrendszer már nagyon meggyengült és súlyos immunhiányos állapot alakul ki: a szervezet védtelen a külső fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. Ez az állapot 6 hónaptól 2 évig is eltarthat, és gyógyszeres kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az immunhiányos AIDS-betegek számára az egészséges immunrendszerű emberekre ártalmatlan fertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek.

Ezt a szakasz a megjelenő, úgynevezett opportunista fertőzések,  ismeretlen eredetű lázas állapotok jellemzik. Ezek lehetnek gyomor-, bélbántalmak, krónikus hasmenés, nagymértékű testsúlyvesztés, a tüdőgyulladás különböző fajtái, akár HIV specifikus kórokozókkal, TBC, egyéb vírusos fertőzések, májgyulladás (Hepatitis A, B, C), a HPV szemölcsvírusok erősebb kiteljesedése, daganatos elváltozások, fekélyek, szájsebészeti panaszok (fogínysorvadás, herpesz, fekély), neurológiai betegségek (perifériás neuropathia, a CMV vírus okozta szemészeti panaszok, továbbá CMV vírus által előidézett belgyógyászati jellegű és agyi panaszok), agyi-idegpályás elváltozások, depresszió, AIDS-demencia, Kaposi-szarkóma (barnás anyajegyszerű nagyobb méretű bőrelváltozás, amely azonban a mai antiretrovirális kezelések mellett ritkábban fordul elő).

Természetesen mindezt a fenti tünetek, betegségek kombinált együttesei is jellemzik, sosem csak egy-két tünet önmagában. Az AIDS diagnózis megállapításához mindig szakorvosi vizsgálatok, tesztek sorozata szükséges! A fenti tünetek megjelenése esetén nem kell azonnal AIDS betetségre vagy HIV-fertőződésre gondolnunk.

PrEP információk

A PrEP rövidítés pre-expozíciós profilaxist jelent, amely a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzése. A HIV-negatív személyek ennek során megelőzésképpen vesznek be HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől. A PrEP hatékonyságát számos tudományos kutatás igazolta meleg és más férfiaknál, akik férfiakkal szexelnek, és akiknél magas a HIV-fertőzés kockázata. 

A PrEP Magyarországon is engedélyezett, és korlátozottan ugyan, de néhány egészségügyi intézményben, térítés mellett hozzáférhető. Aki PrEP-et szeretne használni, előzetesen feltétlenül alaposan utána kell érdeklődnie és kikérnie kezelőorvosa tanácsát. A PrEP szedése előtt és alatt rendszeresen elvégzett vizsgálatok szükségesek: ezek nélkül, továbbá ha az egyén nem megfelelően szedi a PrEP-et, akkor lehetséges, hogy az nem fog hatni, vagy súlyos egészségkárosodást okoz (pl. súlyos májelégtelenség fel nem ismert, azaz nem szűrt B-típusú hepatitis esetében).

Mit jelent a PrEP rövidítés?
A PrEP a pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése, amely a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzését jelenti. A PrEP során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen vesznek be HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől. A legtöbb vizsgálatban emtricitabin/tenofovir kombinációs készítményt használtak, amely ma már generikus változatban is elérhető. 

A PrEP-et olykor összekeverik a PEP-pel (poszt-expozíciós profilaxis, „esemény utáni” megelőzés). A PEP során az érintettek röviddel (de maximum 72 órán belül) a HIV-vel való lehetséges kontaktus után vesznek be gyógyszert, hogy meggátolják a megfertőződést. A PEP jelenleg Magyarországon csak egészségügyi dolgozók részére érhető el.

Hogyan hat a PrEP?
Az emtricitabin/tenofovir HIV-gyógyszer két hatóanyagot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a HIV szaporodását a test sejtjeiben. Ha a vírus a nyálkahártya és az immunrendszer sejtjeibe kerül, ott nem képes szaporodni, és nem képes a sejt DNS-ébe épülni. Ezzel a módszerrel megakadályozható a HIV-fertőzés – habár egyes sejtek megfertőződtek, ezt a gyógyszer és az immunrednszer leküzdi, és így a személy HIV-negatív marad.

Kiknél használ a PrEP?
A PrEP hatékonyságát meleg férfiakkal végzett tanulmányokban igazolták, akiknél különösen magas a HIV-fertőzés kockázata. Itt olyan férfiakról van szó, akik gyakran élnek szexuális életet és az óvszer használata nehézséget okoz számukra, vagy azt nem akarják használni. A PrEP heteroszexuális férfiak és nők esetében is hatásos. Ha nem jött létre a gyógyszer által kifejtett védelem, akkor az azért történt, mert a résztvevők a PrEP-et nem rendszeresen szedték be.

Milyen hatékonysággal véd a PrEP?
A 2015-ben végzett „Ipergay” és „PROUD” PrEP-pel kapcsolatos tanulmányok meleg férfiak esetében a HIV-átadás kockázatának 86%-os csökkenését igazolták (az előbbi vizsgálat az eseti, az utóbbi a rendszeres PrEP szedést vizsgálta). Az újabb vizsgálatok az Egyesült Királyságban és Franciaországban rendszeres szedés melett 90%-ot meghaladó hatékonyságot igazolnak. Ez azt jelenti, hogy a PrEP-et szedő férfiak nagyjából tizedénél alakult ki fertőzés, amely a PrEP nélkül is jelen lett volna. A PrEP ezzel az eredménnyel az óvszerhez hasonlóan magas védelmet nyújt a HIV-vel szemben. A hatékonyság szempontjából a rendszeres, illetve megfelelő időben beszedés a döntő, ezért a PrEP nem megfelelő kezelési módszer azoknál, akiknél a gyógyszer fegyelmezett beszedése nehézséget okoz.

A PrEP más szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd?
Nem. A szifilisz, tripper, klamídia és más fertőzések ellen a PrEP nem nyújt védelmet. Továbbra is az óvszer a legjobb megoldás, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket.

Hogyan kell szedni a PrEP-et?
A gyógyszer szedésének két formája van. Rendszeres PrEP esetén naponta egy tablettát kell bevenni. Ezt a módszert azoknál alkalmazzák, akik gyakran vannak kitéve a HIV-vel való megfertőződés kockázatának. Az eseti PrEP-kezelés során a páciens csak néhány napig szedi a gyógyszert, például csoportszexet vagy bulizást megelőzően, ha körülbelül tudja az aktus időpontját. A közösülés előtt egy nappal, de legkésőbb két órával két tablettát kell bevenni. Ezután napi egy tablettát kell bevenni, egészen az utolsó közösülés utáni második napig. Mindkét kezelés során feltétlenül szükséges a rendszeres orvosi vizsgálat és HIV-szűrés.

Mik a lehetséges mellékhatások?
A legtöbben jól reagálnak az emtricitabin/tenofovirra, és legfeljebb enyhe mellékhatásokat tapasztalnak. Egyesek hányingerre, hasmenésre, fejfájásra, hasi és ízületi fájdalomra, továbbá kimerültségre és alvászavarokra panaszkodtak. Az emtricitabin/tenofovir tartós szedése során a vesefunkció romlik, de ez a gyógyszer elhagyása után normalizálódik. Az egészséges emberek számára ez nem jelent problémát, de ki az, aki tisztában van veséi állapotával? Emiatt kell a PrEP szedésének megkezdése előtt, valamint a szedés alatt évente vérvizsgálattal ellenőrizni a vesefunkciót. Vesebetegségben szenvedőknek a PrEP csak szoros ellenőrzés mellett adható.

Miért szükséges a rendszeres HIV-szűrés?
Ha a PrEP-et nem megfelelően alkalmazzák, az HIV-fertőzéshez vezethet. Amennyiben a fertőzést nem állapítják meg időben, a HIV rezisztenssé (ellenállóvá) válhat az emtricitabin/tenofovirral szemben. A gyógyszer ekkor a HIV-fertőzés kezelésére többé már nem alkalmazható. Fontos, hogy az érintettek a PrEP szedésének megkezdése előtt közvetlenül, valamint a kezelés alatt félévente-évente vegyenek részt HIV-szűrésen.

Milyen kockázatai vannak még a gyógyszernek?
A PrEP szedésének megkezdése előtt az egyénen hepatitis B vizsgálatot kell végezni (és adott esetben védőoltást kell beadni neki). Az emtricitabin/tenofovir hepatitis B-re is hatásos, és ha az egyén abbahagyja a PrEP szedését, akkor a májgyulladás újra fellángolhat.

Hogyan juthatok hozzá a PrEP-hez?
Az emtricitabin/tenofovir az Európai Unióban centralizált forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, amely kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így tehát a PrEP Magyarországon is engedélyezett. A PrEP felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak, a PrEP-et tehát a HIV-vel élők gondozását végző egészségügyi szolgáltatóknál (Szent László Kórház, Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája, Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórháza, Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórháza), valamint a Belvárosi Orvosi Centrumban lehet feliratni.

A PrEP célú használatot jelenleg a magyar társadalombiztosítás jelenleg még nem támogatja, így a készítményért teljes árat kell fizetni. Annak nincs akadálya, hogy a magyar receptet külföldi gyógyszertárban, vagy külföldi beszerzést is vállaló magyar gyógyszertában ennél olcsóbban szerezze be valaki. A PrEP beszerzésének más módja, pl. a feketepiacról történő beszerzése kockázatos lehet.

Miért a PrEP, ha óvszer is van?
Az óvszer továbbra is a HIV elleni védelem egyik legfontosabb, de nem egyetlen eszköze. Azonnal alkalmazható, kedvező árú és más szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát is csökkenti. A PrEP azok számára nyújt lehetőséget, akiknek nehezükre esik az óvszer használata, vagy nem akarnak óvszert használni. Egyes férfiaknál az óvszer például merevedési zavarokat okoz, vagy a megfertőződéstől való félelem miatt képtelenek nyugodt szexuális életet élni. Az ő esetükben segíthet a PrEP abban, hogy HIV-negatívak maradjanak.

Tévhitek (és a tények...)

Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet szedtünk össze a HIV/AIDS-cel kapcsolatban, és leírjuk valójában mi az igazság. 

Egy HIV-vel élő ember környezetében veszélyes élni.

Kézfogással, tömegközlekedési eszközök fogantyúinak érintésével, közös evő- és ivóeszközhasználattal, tüsszentéssel, uszodavízzel, törülközővel, fogkefével, üdvözlő puszival, szappannal, WC-ülőkével, piszoárból visszafröccsenő cseppel a HIV nem terjed! A vírus roppant sérülékeny: hamar kihűl, beszárad, megfelelő dózis is „szükséges feltétele” a fertőződésnek. Ép bőrfelületen, nyálkahártyán pedig nem tud áthatolni. Sok olyan pár él Magyarországon - és szerte a világban – ahol HIV-vel élő embernek nem fertőzött a párja. Ez is mutatja: megfelelő magatartással megelőzhető a fertőződés.

Nincs semmi bajom, megúsztam, egészséges vagyok.

Erre a megállapításra csak egy negatív HIV-teszt birtokában juthatsz - feltéve, hogy a szűrésre nem az ablakperiódusban (a kockázatos magatartást követő 2-4 hétben) került sor.

Félek vízparton nyaralni, mert megcsíp a szúnyog valakit, aztán rámszáll…

Szúnyogcsípéssel, kullancs átmászással, bolhacsípéssel a HIV nem terjed.

A kutyám mindenfélét összeszed, aztán nyalogatna össze-vissza.

A HIV csak emberek között terjed, sem macskától, sem kutyától, sem patkánytól nem kapható el.  A macska AIDS-nek semmi köze az embereket megtámadó betegséghez, csak az immunrendszerre gyakorolt hatása miatt azonos a neve.

Nem szabad csókolózni, mert elkaphatod.

Nyállal a HIV nem terjed! Egy HIV-vel élő ember minden testnedve tartalmazhat ugyan vírust, de fertőzésre alkalmas mennyiséget csak a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej hordoz. Ha viszont rendszeresen vérzik az ínyed – észreveszed fogmosáskor – kezeltesd, mert ez növeli a megfertőződés kockázatát!

Egy HIV-vel élő emberen látszik, hogy beteg. Akit megismertem, nem lehet veszélyes, mert ad magára, jól néz ki.

Ez annyira nem igaz, hogy évekig maguk a fertőzöttek sem veszik észre fertőzöttségüket. Semmilyen tünetük nincs, egészségesnek hiszik magukat, és közben megfertőzhetik partnereiket. A HIV-vel élők immunrendszere csak évek alatt romlik le, állapotukra nem ritkán csak valamilyen betegség megjelenése figyelmeztet, ekkorra azonban életesélyeik már jelentősen csökkennek. Ezért fontos HIV-szűrésekre járni! Egy idejében feltárt fertőzés szemmel tartható, az idejében elkezdett kezelés pedig hosszú időre kitolja a tünetmentes állapot határait. Egy gyógyszeres kezelést kapó HIV-vel élő ember nem beteg: dolgozik, éli mindennapjait, tünetei nincsenek, betegállományba sem veszik. 

A tartós kapcsolat megvéd a fertőzéstől.

Ez igaz. De csak akkor, ha mindkét fél hűséges, és senki sem kalandozik titokban. Ezt a hűséget azonban még válási statisztikáink is megkérdőjelezik… 

Ő még szűz, nem feküdt még le senkivel.

És ha intravénás droghasználó? Vagy pettingelt már, és szopásnál, nyalásnál nem volt óvatos? Vagy ugyanazzal a tűvel szúrta át haverja mindkettejük fülét az új piercinghez?

Már fertőzött vagyok, minek védekeznék? Van ettől még rosszabb?

Igen, van. Megfertőzhetsz másokat is. Felülfertőződhetsz más vírustörzzsel/mutációval, amire már nem hat a gyógyszered. Elkaphatsz más fertőzéseket (trippert, szifiliszt stb.) is, az ezek által keltett gyulladás lecsökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát, és felgyorsíthatja a vírus elszaporodást.

Gumival szeretkezni olyan, mint zokniban lábat mosni.

Ez igaz volt talán az ántivilág traktorgumi óvszereire: a maiak viszont kényelmesek, testérzést adnak, méret- feladat- és ízválasztékot kínálnak. A gumióvszernek nincsenek mellékhatásai: használatába még senki sem halt bele, az AIDS-nek viszont a világon már milliós
nagyságrendű halálos áldozata van. (Ráadásul a botrány is kisebb egy félrelépés esetén… ha használtál gumit.)

Nem vagyok homoszexuális, tehát nem fenyeget veszély.

A HIV mindenkit fenyeget, aki védekezés nélkül szexel, vagy közös tűvel drogozik. Afrika Szaharától délre fekvő területein a heteroszexuális aktus során fertőzöttek adják a HIV-vel élők zömét, a volt Szovjetunió utódállamaiban pedig az intravénás droghasználók.

A partneremnek van papírja, hogy negatív.

Senkinek sincs papírja a pillanatnyi állapotáról. A HIV-teszt azt mutatja, hogy a vérvételt megelőző 2-12 héttel korábban fertőzött volt-e, akiről a papír kiállították. Jó, tudni: egy HIV-vel élő személy fertőződésének első hat hetében a legfertőzőképesebb!

A mosakodás szex után megvéd a fertőződéstől.

Ártani nem árt. A szappan, a kamillatea, a hideg vizes borogatás sok mindenre jó, de a vérkeringésbe jutott vírus ellen hatástalan.

Aktív vagyok, nem fenyeget veszély.

A passzív, befogadó fél valóban nagyobb veszélynek kitett: a statisztikák szerint 1,7- 4-szer akkor az esélye a megfertőződésnek. Valódi biztonságot azonban csak az óvszer adhat, a hímvesszőn is keletkezhetnek olyan horzsolódások, harapás okozta sebek, amelyeken keresztül ő is megfertőződhet. 

Félek, mert rám tüsszentettek…

Tüsszentés, köhögés, széklet, vizelet, nyál, izzadtság, fülzsír, közös evőeszköz, kilincs, WC-ülőke stb. által nem terjed a HIV. 

Nem kaphatok HIV-fertőzést, mert olyan vitaminokat szedek, amelyek megvédenek mindentől.

A vitaminok valóban segíthetnek a megfelelő bőrhám, az egészséges nyálkahártya megtartásában, de valódi védelmet nem biztosítanak, a vitaminok is csak addig védenek meg a HIV-től, amíg HIV-negatív partnerrel szexelsz.

További hasznos információkat,illetve a szűrőhelyek listáját megtaláljátok a Háttér Társaság honlapján.

www.hatter.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux