Ugrás a tartalomra
x

Húsvéti receptek

Pénteken kezdődik a húsvét,ahogy  már megszokhattátok,ehhez kapcsolódóan mutatunk nektek néhány receptet.

Ha már húsvét,akkor természetesen sonka,és akkor már sonkaleves.

Tejfölös-pikáns sonkaleves

Hozzávalók

2 ek    olaj    
2 fej    lilahagyma    
40 dkg    füstölt sonka    
1.5 l    alaplé    
leveszöldség    
2 db    burgonya    
1 fej    fokhagyma    
majoránna    
3 db    babérlevél    
10 db    egész bors    
1 tk    szárított gyömbér    
1 tk    rozmaring    
1 tk    pirospaprika    
szerecsendió    
3 dl     tejföl    
0.5 db    citrom leve    
2 ek    barna cukor    
2 ek    liszt    
2 ek    mustár    
petrezselyem    
főtt tojás    
1csok    friss snidling

Elkészítés

A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. 1 órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.
Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyemmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.
Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.

A tavasz beköszöntével itt a medvehagyma szezon is. Sokféleképpen felhasználható,például nagyon finom krémleves készíthető belőle.

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nincsenek azonban tisztában azzal, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött.  A medvehagymát állami erdőben saját felhasználásra bárki szabadon gyűjthet.A vonatkozó előírások szerint maximum 2 kg szedhető naponta. A saját célra gyűjtött növényt azonban tilos értékesíteni!  A medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirággal. Szerencsére kicsi az esélye a tévedésnek, hisz utóbbi jóval később hajt, időnként azonban mindkettő megtalálható egyszerre az erdőben. A gyöngyvirág levelei májkárosodást okozhatnak, ezért medvehagyma gyűjtéskor mindenképp körültekintően kell eljárni! Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes és különleges csemegére sikerült rátalálnunk.
 

Medvehagyma-krémleves pirított mandulával

Hozzávalók

4 csom    medvehagyma    
2 csom    snidling vagy zöldhagyma    
3 ek    olívaolaj    
4 ek    rizsliszt    
5 dl    tej    
1 l    víz    
1 tk    só    
1 ek    sómentes ételízesítő    
A tálaláshoz    
1 csom    mandulareszelék    
10 dkg    bacon    

Elkészítés

A megmosott medvehagymaleveleket ollóval laskára vágjuk. A megmosott snidlinget vagy zöldhagymát szintén apróra vágjuk.
A felaprított hagymákat olívaolajon addig pároljuk, amíg egy kicsit összeesik, majd 1 dl tejjel krémszerűre turmixoljuk. Ezután a vízzel és az ételízesítővel felforraljuk.
Közben a megmaradt tejet csomómentesre keverjük a rizsliszttel, és hozzáadjuk a hagymás léhez, összeforraljuk, és a sót csak a végén adjuk hozzá.
Tálalni kétféleképpen is lehet: ropogósra sütött baconkockákkal, vagy aki szereti szárazon pirított mandulareszelékkel ,de akár fenyőmaggal megszórva is fogyasztható.

Medvehagymás csiga

Hozzávalók

40 dkg    konyhakész pizzatészta    
1 marék    durvára vágott dió    
2 ek    parmezán    
1 csok    medvehagyma    
1 csip    só    
1 dl    olívaolaj    
25 dkg    Mascarpone    
pesto    
só  

1 db    tojás    
szezámmag

Elkészítés

Kitekerjük a csomagolásból a konyhakész pizzatésztát. Félretesszük.
Késes aprítóban pürésítünk 1 marék durvára vágott diót, 2 ek lereszelt parmezánt, 1 csokor tisztított, aprított medvehagymát, 1 nagy csipet sót és 1 dl olívaolajat.
A mascarponét habosra keverjük, hozzáforgatjuk a medvehagymás pestót, ha szükséges, sózzuk. Rákenjük az előkészített tésztalapra úgy, hogy a hosszabb oldalain a széleket fél centi szélesen szabadon hagyjuk.
Óvatosan feltekerjük a tésztát, majd 3-4 cm-es tekercsekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt sütőtálcába helyezzük. Átkenjük mindet a felvert tojással, és megszórjuk egy kevés szezámmaggal.
200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
 

Sajttekercs és sonkatekercs

Hozzávalók

A sonkatekercshez:
16 dkg    vaj    
4 ek    liszt    
2 dl    tej    
2 dl    főzőtejszín    
só    
fehér bors    
2 ek    reszelt torma    
10 szelet    főtt sonka    
A sajttekercshez:
1 fej    lila hagyma    
friss újhagyma    
10 dkg    natúr vajkrém    
5 dkg    vaj    
10 dkg    sült tarja sonka

Elkészítés

A sonkatekercs elkészítéséhez 8 dkg vajból, a lisztből, a tejből és a tejszínből sűrű besamelt főzünk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a lereszelt tormát. Levesszük a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha kihűlt, a maradék vajat kihabosítjuk és fellazítjuk vele a besamelt, majd habzsák segítségével betöltjük vele a sonkákat.
A sajttekercs elkészítéséhez a lila hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, az újhagymát megmossuk és összevágjuk, majd a vajkrémmel és a szobahőmérsékletű vajjal kikeverjük.
Egy sütőtepsit kifolpackozunk, ráhelyezzük a szeletelt sajtot, arra a sonkát, majd 40 fokos sütőben meglangyosítjuk 1-2 perc alatt.
Ha meglágyult a sajt, megkenjük a krémmel, felcsavarjuk a folpackkal szorosan, és kihűtjük legalább 2 órát, hogy szeletelhető legyen.
A sonkatekercseket kínálótálra rendezzük, a sajttekercseket szeletekre vágjuk, és azokat is elrendezzük a tálon. Csemegeuborkával, friss zöldségekkel és bagettel szuper ünnepi hidegtál lesz belőle.
 

Húsvétkor elmaradhatatlan sok helyen a kalács.

Húsvéti babka

Hozzávalók

A tésztához:
55 dkg    liszt    
7 dkg    cukor    
1.2 dl    langyos tej    
3 dkg    friss élesztő    
só    
1 db    citrom    
3 db    tojás    
15 dkg    vaj + a formához pici    
A töltelékhez:
15 dkg    étcsokoládé    
12 dkg    vaj    
4 dkg    porcukor    
1 tk    só    
3 dkg    keserű kakaópor    
10 dkg    kandírozott narancshéj    
A sziruphoz:
20 dkg    cukor    
1.5 dl    víz

Elkészítés

A babka tésztáját előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. Pár percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott tálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre így épp megkel.
A csokis töltelékhez egy közepes tálba törjük a csokoládét és a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Majd a porcukorral, sóval, kakaóporral együtt homogén masszává keverjük.
A hűtőből kivett kelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a kihűlt csokis töltelék felével, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal is.
Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Gyorsan és ügyesen áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot.
 

Sós fonott kalács, ahogy Szabi a pék készíti

Hozzávalók

1 dl    víz    
1.5 dl    tej    
1.5 dkg    friss élesztő    
1 db    tojás    
55 dkg    liszt (BL55)    
2.5 dkg    cukor    
8 g    tengeri só + a szóráshoz    
12 dkg    puha vaj

Elkészítés

A vizet, a tejet és az élesztőt elkevertetjük a tojással a dagasztó üstben. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, majd két percet dagasztjuk közepes fokozaton.
Hozzá csipkedjük a vajat, amivel nagy fokozaton dagasztjuk ki a tésztát kb. 5 perc alatt. Ha a tészta feltapad, kaparjuk le az üst faláról. Borítsuk a lisztezett konyhapultra vagy deszkára, és lefedve 45 percet pihentessük.
10 részre vágjuk a tésztát, majd gömbölyítjük, és 15 percet ismét pihentetjük letakarva.
A gombócokból egyenes, kb. 25 centis tésztaszálat sodrunk, és megfonjuk. Egymás mellé teszünk 5-5 kalácsot, 1-1 centi hézagokat hagyva köztük, hogy süléskor összenőjenek. Letojásozzuk a tetejüket és 35-40 percet kelesztjük.
A sütőt felkapcsoljuk 195 fokra. A megkelt kalácsokat ismét átkenjük a tojással, megszórjuk a nagyszemű sóval, majd betoljuk a forró sütőbe és 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Duplasajtos-snidlinges pogácsa 

Hozzávalók

2.5 dkg    élesztő    
1 csip    cukor    
3 cl    tej    
60 dkg    liszt    
28 dkg    vaj    
2 dkg    só    
15 dkg    joghurt    
2 db    tojás    
5 dkg    ementáli  sajt    
2 ek    snidling    
5 dkg    parmezán  sajt    

Elkészítés

A sajtos pogácsa elkészítéséhez az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, a tetejére szórunk 2 teáskanál lisztet, majd felfuttatjuk.
Az átszitált lisztbe kockázunk 25 dkg vajat és elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfutott élesztővel, a joghurttal és 1 tojással dagasztani kezdjük. 5-6 perc után hozzáadjuk a reszelt ementáli sajtot és a felaprított snidlinget, majd magasabb fokozaton, 3-4 perc alatt készre dagasztjuk. Ezután 30 percet pihentetjük.
Fél centi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztát. A maradék vajat megolvasztjuk, lekenjük vele, majd megszórjuk 3 dkg reszelt parmezánnal. A hosszúkás téglalap felső harmadát ráhajtjuk, majd az alsó harmadát is ugyanígy ráhajtjuk, és 15 percet pihentetjük.
A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk. A pogácsák tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 30 percet pihentetjük.
A pihentetés előtt ismét megkenjük a tojással és megszórjuk a maradék parmezánnal.185 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

És végül ha már húsvét,és sonka meg tojás,meg nyuszi,akkor elmaradhatatlan a répatorta is.

Répatorta krémes töltelékkel

Hozzávalók

A tortához:
10 dkg    dió + a szóráshoz    
35 dkg    sárgarépa    
14 dkg    liszt    
14 dkg    rétesliszt    
2 tk    sütőpor    
1 tk    fahéj    
1 csip    só    
4 db    tojás    
30 dkg    barna cukor    
2 tk    vaníliás cukor    
1.5 dl    napraforgóolaj    
vaj    
A krémhez:
5 dkg    vaj    
25 dkg    krém sajt (Mascarpone)    
1 rúd    vanília kikapart belseje    
1 db    citrom reszelt héja    
20 dkg    porcukor    
 

Elkészítés

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A répát megpucoljuk, lereszeljük.
Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót.
Habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett reszelt sárgarépát és a pirított diót.
Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A répatortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk.
A nem túl hideg vajat a krémsajttal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom lereszelt héját és a porcukrot. Alaposan elkeverjük.
A mascarponés krémmel megkenjük a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk.

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux