Ugrás a tartalomra
x

Ételek afrodiziákumokkal-Valentin napra is

Ha már Valentin nap,használjuk ki a konyhában megtalálható afrodiziákumként ható fűszerek,növények hatását.

 

Tejszínes zellerkrémleves

Csábítsd el a kedvesed a lehető legerősebb vágyfokozó étellel! A zeller remek afrodiziákum - gondoskodik a felejthetetlen éjszakáról.

Hozzávalók:

1 l húsleves - kockából is jó
25 dkg zeller
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 pohár tejszín
olaj

bors

Elkészítése

A zellert és a répát hámozd meg, majd darabold fel őket. A hagymát vágd egészen apró kockákra, és kevés olajon dinszteld meg. Szórd rá a zöldségeket, és néhány percig pirítsd. Öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd ízlésed szerint.Amikor a zöldségek puhák, vedd le a levest a tűzről. Szedd ki belőle a zellert és a répát, keverd hozzájuk a tejszínt, majd turmixold össze. Ha már egészen pépes, akkor adj hozzá kevés levest is, keverd össze alaposan, majd öntsd vissza a fazékba. Néhány percig forrald így, végül tálald parmezánnal megszórva.

Borlevest nemcsak a karácsony táján, hanem az év bármely szakában készíthetsz. Tetőtől talpig felmelegít és ellazít, így kifejezetten jól jöhet, ha a párod elcsábításán fáradozol. Ráadásul akkor is könnyedén el tudod készíteni, ha nem vagy nagy fakanálforgató.

Borleves

Hozzávalók

10 dkg porcukor
5 dl savanykás fehérbor
5 dl víz
5 tojás
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szegfűszeg
1 mokkáskanál fahéj
1 citrom héja

Elkészítése

A vízbe önts bele 1 dl bort. Add hozzá a szegfűszeget, a fahéjat és a citromhéjat, majd forrald fel az egészet. A tojássárgákat a liszttel, a porcukorral, a vaníliás cukorral keverd ki, valamint locsold bele a maradék bort. A felforrt levest szűrd le, majd keverd össze a tojásos masszával. Tedd vissza a tűzre 10 percre, és állandó kevergetés mellett főzd készre.

Gyömbéres párolt zöldségek

Hozzávalók

1 cukkini
1 sárgarépa
30 dkg karfiol
1 pirospaprika
2 zöld hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál reszelt gyömbér
1 evőkanál friss citromlé
olívaolaj

 

Elkészítése

A zöldségeket megtisztítjuk és felszeleteljük. Kevés olívaolajban dinsztelni kezdjük. Öntünk alá egy pici vizet, de csak annyit, hogy ne süljön oda és fedő alatt megpárolódjon. Amikor a zöldségek már puhává váltak, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd a citromlevet és sózzuk. Összekeverjük és még 2 percig pároljuk, ezt követően már kínálhatjuk is.

Sajttal töltött bundás zeller

Hozzávalók

2  fej    zeller    
10 dkg    sajt    
2 db    tojás    
étolaj    
só    
kevés zsemlemorzsa

Elkészítés

A zellereket meghámozzuk, és egészben hagyva sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt, fél centis szeletekre vágjuk. Ezután 2 szelet zeller közé 1 szelet sajtot rakunk, majd tojásfehérjébe és zsemlemorzsába mártva bepanírozzuk. Felhevített kevés étolajban mindkét felét aranysárgára sütjük.

Mézes - narancsos csirke

Hozzávalók a csirkéhez

2 db csirkemell (csontos) (bőrös vagy csirkecomb)
só ízlés szerint
3 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

Az öntethez

10 dkg vaj (vagy margarin)
3 ek méz
2 narancsból nyert narancslé

Elkészítés

A megtisztított, szárazra törölt egész csirkemelleket megsózzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával.Egy sütőtálat vagy kisebb tepsit vékonyan kivajazunk és belefektetjük a csirkehúsokat.
A vajat felolvasztjuk, belekanalazzuk a mézet és hozzáadjuk a narancs levét. Összeforraljuk az öntetet és a húsra öntjük.A sütőedényt letakarjuk alufóliával és 200 fokon 30-35 percig sütjük a csirkét. Ezt követően levesszük az alufóliát , 180 fokra vesszük sütőt, és további 25-35 percig sütjük a húst, de közben gyakran locsolgatjuk a mézes narancsos öntettel.
Amikor szép borostyánszínű, mázas lesz a csirkénk, elkészült, kivehetjük a sütőből. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk.

Tízperces guacamole

Hozzávalók

3 közepes db paradicsom
0.3 kis db vöröshagyma
1 db chili
2 db avokádó
2 gerezd fokhagyma
0.5 csokor koriander
0.5 lime-ból nyert limelé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

A paradicsomokat bevágjuk, majd forró vízben fél percig állni hagyjuk. A héját leszedjük, cikkekre vágjuk, majd a vizes belsejét is eltávolítjuk, és a fennmaradó húsos részt felkockázzuk.
A vöröshagymát megpucoljuk, egy gerezdet félreteszünk, a chilit karikákra vágjuk, ízlés szerint eltávolítjuk a magokat.
Az avokádókat hosszanti irányban félbevágjuk, majd elcsavarjuk, a magot egy kés segítségével kikapjuk. Kikanalazzuk a belsejüket.
Egy aprítógépbe dobjuk a paradicsom 2/3-át, az avokádót, 2 gerezd fokhagymát, a félretett gerezd vöröshagymát, egy marék koriandert és a chilit. Meglocsoljuk egy kis lime-mal, fűszerezzük, majd a gép segítségével ízlés szerint krémesre vagy darabosra aprítjuk.
A végén beledobjuk a megmaradt paradicsomdarabkákat, és nyomunk még egyet az aprítógépen, és tálalhatjuk is!

Avokádós tonhalsaláta madársalátával

Hozzávalók

4 db tojás
4 ek limelé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet cukor
3 ek napraforgó olaj
280 g tonhalkonzerv (2 konzerv 210 ml-es)
120 g madársaláta
0.5 közepes db jégsaláta
4 közepes db paradicsom
2 közepes db avokádó
1 közepes db lilahagyma

Elkészítés

A tojásokat forró vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk. A chilit hosszában kettévágjuk, a magokat kiszedjük, és apró kockákra vágjuk.
3 ek limelét sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd hozzákeverjük az olajat.
A tojásokat meghántjuk, négybe vágjuk. A tonhal konzerveket leszűrjük. A madársalátát megtisztítjuk, mossuk, saláta centrifugába megpörgetjük. A jégcsapsalátát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, vékony cikkekre vágjuk. Az avokádókat kettévágjuk, a magokat kiemeljük, a feleket még egyszer elfelezzük, a gyümölcshúst kiemeljük a héjból. A negyed avokádókat szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk a maradék limelével. A hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
A jégcsapsalátát, a madársalátát, tojást, tonhalat, paradicsomot, avokádót és a hagymát összekeverjük. Meglocsoljuk a vinaigrettel, és tányérokra osztjuk.

Egyszerű forró csokoládé házilag

Hozzávalók

40 g cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
0.5 teáskanál vanília kivonat (őrlemény)
1 csipet só
80 ml víz
5 dl tej (3,5%-os)
50 g tejcsokoládé (+ 2-3 kocka a pohár díszítéséhez)
2 dl habtejszín

Elkészítés

A tejszínt habbá verjük és hűtőbe tesszük. Két-három kocka csokoládét egy lapos tálban megolvasztunk, és beleforgatjuk a használandó poharak vagy bögrék peremét.
Egy kisebb nyeles lábosba öntjük a cukrot, a kakaóport, a vanília aromát, a sót, valamint a vizet. Gyakori kevergetés mellett forralunk rajta egyet.
Hozzáöntjük a tejet, elkeverjük, majd ha már elég melegnek ítéljük, hozzáadjuk a tejcsokoládét. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg teljesen elolvad a csokoládé.
A tűzről lehúzva az előkészített poharakba/bögrékbe öntjük (számoljunk vele, hogy a pohár - bár szebben néz ki benne az ital -, nagyon gyorsan átforrósodik). A tetejére kanalazzuk a felvert tejszínhabot, majd csokoládét reszelünk rá.
Ebből a mennyiségből két emberes, vacsoraértékű adag lesz vagy négy kisebb csésze, ebédutáni kortyolgatni való.

Olvadós csokoládés desszert

Hozzávalók

160 g étcsokoládé (min. 60 %-os!)
120 g vaj
2 ek vaj (a formák kikenéséhez)
30 g cukor (kristály)
6 csipet fűszerpaprika
1 db tojás
3 db tojássárgája

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát és állni hagyjuk 20 percig.
Vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tört étcsokoládét.
A tojásokat a cukorral együtt robotgéppel fehéredésig keverjük.
A cukros tojáshoz keverjük az olvasztott csokit és a paprikás vajat.
4 db (7 cm átmérőjű) szuflés tálkát alaposan kivajazunk, és igazságosan elosztjuk bennük a masszát.
Légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben pontosan 8 percig sütjük.
10 percig állni hagyjuk, majd tányérokra borítjuk, karamell mártást vonalazunk köré és azonnal megesszük.

Gyömbér:

Illóolajat és fűszeranyagokat tartalmazó gyökértörzse elősegíti az emésztést, fokozza a vérkeringést, és általános élénkítő hatású. Serkentő hatását a medencei vérkeringés fokozásával magyarázzák.

Méz:
A méz afrodisztikus hatása annak köszönhető, hogy gyorsan felszívódó gyümölcscukrai azonnal hasznosítható energiává alakulnak, ezenkívül serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. Ásványi anyagai, vitaminjai és védő hormonjai jót tesznek az általános egészségi állapotnak, s így a szerelmi életnek is.

Zeller:

Felfrissíti a fáradt férfiakat – a szó minden értelmében. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert zöldség sok C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gumóját, szárát, levelét egyaránt afrodiziákumként említik a népi feljegyzésekben is.

Hal:
Magas fehérje- és ásványiaanyag-tartalmuk révén minden életfunkciót erősítenek. Különösen magas a szexuális vágyat fokozó cinktartalmuk.

Csokoládé:

Vajon mi lehet a csokoládéban, ami ennyire felkavarja az érzékeinket? Ez nem más, mint a kakaóban lévő teobrominnak nevezett, egyáltalán nem romantikus vegyület, mely elfogyasztva boldogságérzetet és megelégedettséget kelt, akár a szerelem. 

Avokádó:
Magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux