Ugrás a tartalomra
x

Ha farsang, akkor fánk!

Megkezdődött a farsangi időszak, ideje fánkot sütni! Összeszedtünk pár különlegességet, ha valakinek esetleg volna kedve kipróbálni néhány nem hagyományos receptet. A fánkok világa sokkal változatosabb, mint gondolnánk, valójában csak az ízlésünk és fantáziánk szab neki határt... 

Barackos fánkok karamellöntettel

Hozzávalók 20 darabhoz:

A tésztához:

  • 1 dl olaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás

A krémhez:

  • 30 dkg barackbefőtt
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl barackos joghurt
  • 1 csomag habfixáló

A karamellhez:

  • 10 dkg barna cukor
  • 2 dl tejszín

 

Elkészítés:

  1. Az olajat 1 dl vízzel edénybe öntjük, felforraljuk, majd beleszórjuk a lisztet, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, és kevergetve, kis lángon 3-4 percig pirítjuk. A tűzről levéve kicsit várunk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
  2. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A masszát habzsákba szedjük, és papírozott sütőlapra 20 kis halmot nyomunk. A sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a fánkok világos barnára sülnek. Kihűtjük.
  3. A krémhez a gyümölcsöt lecsepegtetjük, kis kockákra vágjuk. A 3 dl tejszínt kemény habbá verjük. A gyümölcshúst összekeverjük a porcukorral és a joghurttal, végül belekeverjük a tejszínhabot és a fixet is. A krémet habzsákba szedjük. A fánkok alját késsel körbevágjuk, és a krémet a fánkokba töltjük.
  4. Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és kevergetés közben kicsit visszahűtjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és a tűzre visszatéve felforraljuk. A fánkokat tányérra tesszük, meglocsoljuk a karamellel, és megszórjuk porcukorral.

Munka: kb. 1 óra + sütés, hűtés

(Recept: Vomberg Frigyes. Fotó: Komáromi Zoltán)


Tepsiben sült túrós fánk

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

A tésztához:

  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • 30 dkg rétesliszt + a nyújtáshoz
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg margarin + a tepsihez

A töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 1 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • A pudinghoz:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor

Elkészítés:

  1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, majd elkeverjük 1 dl tejben a porcukorral és letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, csipet sót, a margarint és annyi tejjel bedagasztjuk a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Langyos helyen, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatjuk. 10 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  3. A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a tojássárgájával, a mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tésztadarabok felének a közepére kevés tölteléket teszünk, majd ráfektetünk egy másik korongot és a széleit villával lenyomkodjuk. A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra helyezzük, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A pudingport 1,5 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos keveréket, és 3-4 perc alatt krémesre főzzük. A fánkokat meghintjük porcukorral és a vaníliapudinggal kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc

(Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor)


Sütőben sült fánk

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 80 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg só
  • 2 egész tojás
  • 1 ek. szárított citromhéj
  • 10 dkg puha vaj

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 2 ek. porcukor
  • 1 kis üveg baracklekvár

Elkészítés:

  1. Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd a lágy vajat is belekeverjük. Jól kidagasztjuk, és lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Enyhén lisztezett munkalapra tesszük a megkelt tésztát,1,5 cm vékonyra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat (kb. 8 cm átmérőjű), majd egy kisméretű szaggatóval (2 cm átmérőjű) megszúrjuk a közepét, ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át teljesen. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kissé távolabb egymástól, mert nőni fognak. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 20 percet hagyjuk pihenni.
  3. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A fánkokat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk porcukorral (ettől egy ropogós, kissé karamelles réteg keletkezik rajta sütés közben), és a sütőben, alufóliával letakarva 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Házi baracklekvárt kanalazunk a közepébe, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

(Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor)


Mazsolás-almás csípett fánk

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 1 savanykás alma
  • 35 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 2 tojássárga
  • fél csomag szárított élesztő (5,5g)
  • 1 ek. mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, a szárított élesztőt, a mazsolát, az almát, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
  2. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztából lisztes kézzel diónyi nagyságú darabokat csípünk, és a bő forró olajban, közepes tűzön pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük. Tányérra halmozzuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.

Munka: kb. 30 perc

(Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás)


Marcipános-kakaós fánk

Hozzávalók 10 darabhoz:

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 mk. kakaópor
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 20 dkg fehér marcipán
  • 1 ek. darált mák

A kelt tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárga
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • kb. 1 dl meleg tej
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

  1. Az omlós tésztához a lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk. Lefóliázva 1 órát hűtőben pihentetjük.
  2. A kelt tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgát, a szárított élesztőt, egy csipet sót és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük.
  3. A marcipánt a darált mákkal összegyúrjuk. Az omlós tésztát, a mákos marcipánt 10-10 darabra vágjuk, egyesével kigömbölygetjük. A megkelt tésztát is 10 darabra vágjuk, kigömbölygetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az omlós tésztából egy gombócot tenyérrel kilapítunk, közepébe teszünk egy marcipángolyót, összefogjuk, kigömbölygetjük. Az egyik kelt tésztát vékonyra kinyújtjuk, és beleburkoljuk vele, a marcipánnal töltött tésztát. Mind a 10 darabot így készítjük el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távolabb, és a sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtve tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk vaníliás porcukorral.

Munka: kb. 1 óra

(Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás)


És néhány igazán egyedi alkotás csak képeken:

 

"
A pereces

 

"
A bacon-ös

 

"
A corn flakes-es

 

"
A cukorpelyhes

 

A kétszínű

 

A narancstöltelékes

 

A puncsmázas

 

A sütőtökös

 

A szivárványos

 

A töltött

 

blikk.hu
stylemagazin.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux