Ha farsang, akkor fánk!
Megkezdődött a farsangi időszak, ideje fánkot sütni! Összeszedtünk pár különlegességet, ha valakinek esetleg volna kedve kipróbálni néhány nem hagyományos receptet. A fánkok világa sokkal változatosabb, mint gondolnánk, valójában csak az ízlésünk és fantáziánk szab neki határt...
Barackos fánkok karamellöntettel
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához:
- 1 dl olaj
- 10 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
A krémhez:
- 30 dkg barackbefőtt
- 3 dl tejszín
- 5 dkg porcukor
- 2 dl barackos joghurt
- 1 csomag habfixáló
A karamellhez:
- 10 dkg barna cukor
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
- Az olajat 1 dl vízzel edénybe öntjük, felforraljuk, majd beleszórjuk a lisztet, egy csipet sót, a vaníliás cukrot, és kevergetve, kis lángon 3-4 percig pirítjuk. A tűzről levéve kicsit várunk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
- A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A masszát habzsákba szedjük, és papírozott sütőlapra 20 kis halmot nyomunk. A sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a fánkok világos barnára sülnek. Kihűtjük.
- A krémhez a gyümölcsöt lecsepegtetjük, kis kockákra vágjuk. A 3 dl tejszínt kemény habbá verjük. A gyümölcshúst összekeverjük a porcukorral és a joghurttal, végül belekeverjük a tejszínhabot és a fixet is. A krémet habzsákba szedjük. A fánkok alját késsel körbevágjuk, és a krémet a fánkokba töltjük.
- Az öntethez a cukrot karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről, és kevergetés közben kicsit visszahűtjük. Hozzáadjuk a tejszínt, és a tűzre visszatéve felforraljuk. A fánkokat tányérra tesszük, meglocsoljuk a karamellel, és megszórjuk porcukorral.
Munka: kb. 1 óra + sütés, hűtés
(Recept: Vomberg Frigyes. Fotó: Komáromi Zoltán)
Tepsiben sült túrós fánk
Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
A tésztához:
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 ek. porcukor
- 30 dkg rétesliszt + a nyújtáshoz
- 1 tojássárgája
- 3 dkg margarin + a tepsihez
A töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 2 tojássárgája
- 5 dkg mazsola
- 1 ek. porcukor + a szóráshoz
- 1 csomag vaníliás cukor
- A pudinghoz:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
- Az élesztőt szétmorzsoljuk, majd elkeverjük 1 dl tejben a porcukorral és letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, csipet sót, a margarint és annyi tejjel bedagasztjuk a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Langyos helyen, tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
- A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatjuk. 10 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A töltelékhez a túrót áttörjük, összekeverjük a tojássárgájával, a mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. A tésztadarabok felének a közepére kevés tölteléket teszünk, majd ráfektetünk egy másik korongot és a széleit villával lenyomkodjuk. A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra helyezzük, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk.
- A pudingport 1,5 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingos keveréket, és 3-4 perc alatt krémesre főzzük. A fánkokat meghintjük porcukorral és a vaníliapudinggal kínáljuk.
Munka: kb. 45 perc
(Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor)
Sütőben sült fánk
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 3 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 80 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dkg só
- 2 egész tojás
- 1 ek. szárított citromhéj
- 10 dkg puha vaj
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- 2 ek. porcukor
- 1 kis üveg baracklekvár
Elkészítés:
- Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejbe szórjuk és felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a citromhéjat. Alaposan összegyúrjuk, majd a lágy vajat is belekeverjük. Jól kidagasztjuk, és lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Enyhén lisztezett munkalapra tesszük a megkelt tésztát,1,5 cm vékonyra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk a fánkokat (kb. 8 cm átmérőjű), majd egy kisméretű szaggatóval (2 cm átmérőjű) megszúrjuk a közepét, ügyelve arra, hogy ne szakítsuk át teljesen. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kissé távolabb egymástól, mert nőni fognak. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 20 percet hagyjuk pihenni.
- A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A fánkokat lekenjük a felvert tojással, megszórjuk porcukorral (ettől egy ropogós, kissé karamelles réteg keletkezik rajta sütés közben), és a sütőben, alufóliával letakarva 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Házi baracklekvárt kanalazunk a közepébe, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
(Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor)
Mazsolás-almás csípett fánk
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 1 savanykás alma
- 35 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 2 tojássárga
- fél csomag szárított élesztő (5,5g)
- 1 ek. mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- kb. 1 dl tej
- 3 dkg vaj
- 5 dl olaj a sütéshez
- fahéjas porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A lisztet kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgájákat, a szárított élesztőt, a mazsolát, az almát, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
- Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva meleg helyen, legalább a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztából lisztes kézzel diónyi nagyságú darabokat csípünk, és a bő forró olajban, közepes tűzön pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük. Tányérra halmozzuk, és megszórjuk fahéjas porcukorral.
Munka: kb. 30 perc
(Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás)
Marcipános-kakaós fánk
Hozzávalók 10 darabhoz:
Az omlós tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 mk. kakaópor
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
A töltelékhez:
- 20 dkg fehér marcipán
- 1 ek. darált mák
A kelt tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tojássárga
- 1 kiskanál szárított élesztő
- kb. 1 dl meleg tej
- 3 dkg vaj
Elkészítés
- Az omlós tésztához a lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport, a porcukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk. Lefóliázva 1 órát hűtőben pihentetjük.
- A kelt tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgát, a szárított élesztőt, egy csipet sót és annyi meleg tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, hólyagosra dagasztjuk, és konyharuhával letakarva meleg helyen legalább a duplájára kelesztjük.
- A marcipánt a darált mákkal összegyúrjuk. Az omlós tésztát, a mákos marcipánt 10-10 darabra vágjuk, egyesével kigömbölygetjük. A megkelt tésztát is 10 darabra vágjuk, kigömbölygetjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az omlós tésztából egy gombócot tenyérrel kilapítunk, közepébe teszünk egy marcipángolyót, összefogjuk, kigömbölygetjük. Az egyik kelt tésztát vékonyra kinyújtjuk, és beleburkoljuk vele, a marcipánnal töltött tésztát. Mind a 10 darabot így készítjük el, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távolabb, és a sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Kihűtve tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk vaníliás porcukorral.
Munka: kb. 1 óra
(Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás)
És néhány igazán egyedi alkotás csak képeken:
blikk.hu
stylemagazin.hu