Ugrás a tartalomra
x

Karácsonyi sütés-főzés

Most már tényleg nyakunkon a karácsony,mindenhol kivilágított kirakatok,ablakok,szól a "lááásztkriszmösz",az üzletekben tömegnyomor.Viszont enni karácsonykor is kell,és aki nem ragaszkodik a hagyományos ételekhez,vagy nem szervez nagy vendégséget,egy kis változtatással a hagyományos fogásokat is ünnepivé tudja tenni.

A hagyományos levesek helyett csinálhatunk egy nagyon finom sütőtökkrémlevest:

Gyömbéres-narancsos sütőtökleves pirított magvakkal

Hozzávalók

1 kg sütőtök
1 közepes db vöröshagyma
1 ek olívaolaj
6 dl narancslé
200 ml főzőtejszín
1 dl tej (szükség szerint)
1 csipet só
bors ízlés szerint
1 csipet gyömbérpor
4 teáskanál tejszínhab (a dekoráláshoz)
1 ek tökmagolaj (a dekoráláshoz)
1 ek szezámmag (a dekoráláshoz, pirítva)
1 ek lenmag (a dekoráláshoz, pirítva)
1 ek napraforgómag (a dekoráláshoz, pirítva)

Elkészítés

Kevés olívaolajon megpároljunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és egy kisebb, megtisztított, felkockázott sütőtököt. Só, bors porgyömbér és delikát ízlés szerint.
Annyi narancslével engedjük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Mikor látszik, hogy a tök megfőtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hozzákeverjük habverővel 200 ml főzőtejszínt, majd tejjel a megfelelő sűrűségűre hígítjuk. Újra összeforralás után kész is!
Míg fő a leves, serpenyőben megpirítunk néhány aprószemes magkeveréket (szezámmag, lenmag, napraforgómag) Csészébe merjük a kész levest, nyomunk rá egy-két gombóc tejszínhabot, ami alá leheletnyi tökmagolajat húzunk, és a csíkokra finoman rászórjuk a pirított magokat.


Karácsonyi borkrémleves

Hozzávalók 

1db    csillagánizs    
1db    fahéjrúd    
1csip    só    
4ek    cukor    
4dl    fehérbor    
1tk    étkezési keményítő    
1dl    tejszín    
2db    tojássárgája    
4ek    mazsola

Elkészítés

A karácsonyi borkrémleveshez a fűszereket, a sót és a cukrot kis lángon 3 dl vízben 5 percen keresztül főzzük.
Leszűrjük, majd az így kapott levesalapot lábasba tesszük a borral együtt. Hozzáadjuk a 1/2 dl vízzel elkevert keményítőt, majd felforraljuk.
Elkeverjük a tejszínt a tojássárgájákkal, majd a leveshez csorgatjuk. Néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik, majd forrón, a mazsolával tálaljuk. 


Mézes-narancsos csirkecomb recept

Hozzávalók

6-8 csirkecomb
6 dkg olvasztott vaj
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
2 narancs
2 evőkanál méz

kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring

Elkészítése

A csirkecombokat szárazra töröljük, majd ráöntjük a vaj felét és majd megszórjuk a fűszerpaprikával, fokhagymaporral és a kakukkfűvel, majd az egészet jó alaposan összeforgatjuk. Letakarjuk és 2-3 órát hagyjuk pácolódni.

1 narancsot szelekre vágunk, a másiknak kifacsarjuk a levét és összekeverjük a kissé megolvasztott mézzel és a megmaradt és felmelegített vajjal.A narancsszeletek felét egy hőálló tál vagy tepsi aljára tesszük, ráhelyezzük a combokat és ráöntjük a mézes keveréket. Megszórjuk sóval, melléhelyezzük a megmaradt narancsszeleteket és a rozmaringot.

Tetejére alufóliát teszünk, előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon kb 60 percig sütjük. Az utolsó 15 percben levesszük az alufóliát.10 percig pihentetjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.


Aszalt gyümölcsös húsrolád

Hozzávalók

60 dkg darálthús
15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
7 dkg dió
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors

20 dkg szeletelt bacon
2 dl vörösbor
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A gyümölcsöket és a diót durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a húshoz a fűszerekkel együtt és jól összegyúrjuk.

Egy fóliára terítjük a bacon szeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd egy sávban rátesszük a gyümölcsös-diós húst és a fólia segítségével szorosan feltekerjük.

A húst a fólia nélkül egy tepsibe tesszük. A hagymákat megpucoljuk és feldaraboljuk, majd a hús köré tesszük, aláöntjük a bors és fóliával lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára.A 1,5 óra letelte után levesszük a fóliát, majd a szaftot a hagymákkal együtt kiszedjük és a húst visszatesszük, hogy pirosra süljön.A hagymás szaftot botmixerrel pürésítjük, majd a hús mellé kínáljuk mártásként.A kisült húst 5 percig pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

 


Sörben sült csülök egyszerűen

Hozzávalók

1.5kg   sertéscsülök    
só    
1fej  vöröshagyma    
1ek   magos mustár    
2ek    olaj    
0.25tk   őrölt pirospaprika    
200ml    sör 

Elkészítés

A húst gondosan megtisztítjuk, majd egy nagyobb lábasba tesszük 2,5 l sós vízzel. Felforraljuk, majd kb. 60 percig főzzük. 
Kivesszük a csülköt a főzőléből, madj lecsepegtetjük, a bőrét beirdaljuk. A hagymát meghámozzuk, felcikkezzük, majd egy tepsibe terítjük, aztán ráhelyezzük az előfőzött húst.
Simára keverjük a mustárt, az olajat, a pirospaprikát és egy kevés sót. Alaposan bedörzsöljük a keverékkel a csülköt, majd mellélocsoljuk a sör felét. Ezután 200 fokos sütőben kb. 60 percig sütjük, közben a maradék sörrel és a keletkező pecsenyelével locsolgatjuk. 


Fóliában sült halszelet

Hozzávalók 4 személyre

4 szelet hal 
4 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 db citrom
kakukkfű
rozmaring

bors

Elkészítése

Ha mélyhűtött halat használsz, olvaszd fel. A filéket alaposan mosd meg, majd törölgesd át papírtörlővel. Sózd, borsozd be ízlés szerint, tegyél rá rozmaringágat és bazsalikomot. Rakd a szeleteket külön-külön alufóliára. Mindegyikre tegyél egy vékony szelet citromkarikát, fokhagymát, majd locsold meg olívaolajjal. Rakhatsz még a hal mellé zöldségeket is.
Jól csomagold be, hogy a batyu sütés közben ne nyíljon szét. Rendezd a becsomagolt halakat tepsibe, és süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt. Ha szükséges, óvatosan bontsd ki a fóliát, majd pirítsd meg a szeleteket.

 


Zserbó pohárkrém

Hozzávalók

9dkg    étcsokoládé    
2dl    tejszín    
1csip    só    
5dkg    dió    
8dkg    sárgabaracklekvár

Elkészítés

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd folyamatos kevergetés mellett langyosra hűtjük. A hűtött tejszínt a sóval kemény habbáverjük egy kézimixer segítségével. Először egy keveset a tejszínből a csokoládéhoz kanalazunk, és fellazítjuk, majd apránként a tejszínbe adagoljuk a csokoládét, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd késsel durvára vágjuk (vagy egy mozsárban megtörjük). A felét a poharak aljába szórjuk, majd rácsorgatjuk a baracklekvárt. 
Erre kanalazzuk a csokoládés krémet, majd a desszert tetejére szórjuk a maradék pirított diót. Fogyasztás előtt minimum 20 percig hűtjük. 

 


Hógolyó pofonegyszerűen

Hozzávalók

25dkg     túró    
18dkg    porcukor    
1csom    vaníliás cukor    
13dkg    kókuszreszelék

Elkészítés

A hógolyó elkészítéséhez a túrót egy tálban villával alaposan összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukort és 10 dkg kókuszreszeléket, majd jól összedolgozzuk.
A masszából nedves kézzel diónyi golyókat formázunk, végül megforgatjuk őket a maradék kókuszreszelékben. (Ha a massza túl száraz, kevés vízzel lazíthatjuk.)
A hólabdákat legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, majd hidegen tálaljuk.

 


Sütés nélküli mézeskalácsgolyók

Hozzávalók

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
4 evőkanál méz
3 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg vaj
1.5 dl tej
2 evőkanál fahéj

A forgatáshoz

4 evőkanál kakaópor

Elkészítés

A száraz alapanyagokat a fűszerekkel keverd össze, majd add hozzá a lekvárt, a mézet, a szoba-hőmérsékletű vajat és a kevés tejet. Jól formálható tésztát gyúrj belőlük. Ha van otthon egy kis darált dió vagy mazsola, azzal is megspékelheted a masszát. Vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázz, amit a végén kakaóporban hempergess meg. Tetszés szerint némelyiket olvasztott csokival is díszítheted, úgy még különlegesebb.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux