Ugrás a tartalomra
x

Gasztroajándékok

Újra közeledik a karácsony, itt az ideje a "kinek mit vegyek?" című fejtörőnek.

Ha valakik a vásárlás és a tömegben rohangálás helyett inkább saját kezűleg készítenének ajándékot, akkor nekik mutatunk néhány gasztro ajándékötletet.


Bailey's

Hozzávalók

- 5 dl habtejszín
- 4 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 340 g sűrített tej (cukrozott) (2 tubus)
- 1 dl feketekávé (erős)
- 4 dl whiskey

Elkészítés

A tejszínt felmelegítjük, félretesszük.
A kristálycukrot karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről és beleöntjük a meleg tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett, lankadatlan türelemmel teljesen felolvasztjuk benne a karamellizált cukrot.
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sűrített tejet és a kávét. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.
Miután kihűlt, hozzáöntjük a whiskeyt.
Üvegbe töltjük, jól összerázzuk. Hűtőben tároljuk. (Kell egy nap, hogy jól "összeérjenek" az ízek!)


Tojáslikőr

Hozzávalók

- 2.5 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 1 db vanília (rúd)
- 3 db tojássárgája
- 18 dkg porcukor
- 1.5 dl tiszta szesz (90-96%-os)

Elkészítés

A tejszínt és a tejet összeöntjük, a vanília rudat felhasítva beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről levéve 8 dkg cukrot elkeverünk benne és hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákat 10 dkg porcukorral legalább 10-15 percig keverjük gépi habverővel, arra ügyeljünk, hogy a tojások nagyon frissek legyenek.
A kihűlt tejszín-tej keverékből a vaníliát kivesszük és leszűrjük és kézi habverő segítségével a tojásmasszához keverjük, majd hozzáadjuk az alkoholt, amit szintén elkeverünk benne.
Szélesebb szájú üvegbe töltjuk és jól lezárjuk.


Limoncello házilag

Hozzávalók

Az 1. változathoz
- 14 db citrom (lehetőleg még zöldes)
- 1.4 l vodka
- 4.5 dl víz
- 25 dkg cukor

A 2. változathoz
- 14 db citrom
- 10 dl tiszta szesz
- 15 dl víz
- 15 dkg cukor

Elkészítés

Az 1. változathoz
A citromokat nagyon vékonyan, hogy csak a sárga részt szedjük le, meghámozzuk. A fehér résztnem. Például jó éles krumplipucolóval.
1 literes üvegekbe pakoljuk-nyomkodjuk, mindkét üvegbe 7-7 citromot pucolunk bele.
Felöntjük a vodkával vagy szesszel, az üveget lezárjukés két hétig sötét, hűvös helyen állni hagyjuk.
Két hét után elkészítjük a szirupot: a vízben felolvasztjuk a cukrot, majd hagyjuk kihűlni és a mennyiséget elfelezve a két üvegbe töltjük.
Újabb 2 hétig állni hagyjuk, közben néha érdemes megforgatni, kicsit megrázogatni őket. (Elvileg már ekkor is fogyasztható, de a plusz cukros oldatban eltöltött 2 hét segít jobban összeérni az ízeknek.) Ekkor kóstoljuk meg, ha még édesebben vagy kevésbé alkoholosan szeretnénk, plusz víz vagy cukros szirup óvatos adagolásával beállíthatjuk a nekünk leginkább tetsző ízt vagy az alkohol fokát.
Ha a két hét letelt, színezetlen, fehér papírtörlőt vagy kávéfiltert teszünk egy tölcsérbe és azon keresztül lassan átszűrjük a végleges üvegbe.
Jégre téve, jól lehűtve fogyasztjuk.


Mézeskalács fűszerkeverék házilag

Hozzávalók

- 1 ek kardamom (tisztított)
- 1 db csillagánizs
- 1.5 ek fahéj (őrölt)
- 1 ek szegfűbors
- 1 ek szegfűszeg
- 1 ek gyömbér
- 1 kk szerecsendió

Elkészítés

Amiből tehetjük használjunk egész fűszert, majd mozsárban vagy fűszerdarálóban őröljük finomra, és adjuk hozzá az őrölt fűszereket is.


Karácsonyi narancslekvár

Hozzávalók

- 2 kg narancs
- 500 g befőzőcukor
- 2 db fahéjrúd
- 5 db szegfűszeg
- 1 db vanília
- 2 db csillagánizs

Elkészítés

A narancsokat megmossuk, meghámozzuk, és amennyire tudjuk, a fehér kis héjacskáját is leszedjük.
Aprítógépben pépesre aprítjuk, majd mehetnek bele egy nagyobb lábasba a fűszerekkel együtt.
Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd nagy lángon elkezdjünk főzni, forrás után 1 percig főzzük.
Kihalásszuk belőle a fűszereket, és azonnal csírátlanított üvegekbe töltjük, majd fejre állítjuk 5 percre.

Ha már lehámoztuk a narancs héját, azt is felhasználhatjuk: 


Cukrozott narancs- és citromhéj gyorsan

Hozzávalók

- 800 g narancshéj (vagy citromhéj)
- 600 g cukor
- 100 g porcukor

Elkészítés

A húsáról leválasztott narancs- és citromhéjat a fehér résszel együtt vékony csíkokra vágva egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Leöntjük a vizet és egy másik adagban – ami éppen ellepi – feltesszük főni.
Felforraljuk, lehűtjük, leszűrjük.
Lemérjük a héjakat és a súlyának megfelelő kristálycukor 3/4-ével (nálam 80 deka volt a vízben áztatott héjak súlya, így 60 dkg cukrot adtam hozzá) és annyi vízzel, ami éppen ellepi ismét feltesszük főni.
Forráskor leszűrjük úgy, hogy a cukros lé is megmaradjon.
A héjakat tálcára helyezzük, ott hűljenek, a levet visszatesszük magában forrni.
Amikor a cukros lé a felére redukálódott, a kihűlt héjakat visszatesszük a cukros lébe, kevergetve felforraljuk, ismét leszűrjük.
A héjak hűlnek ismét, közben a cukros lé megint sűrűsödik.
Ismét a felére redukáljuk a levet, visszatesszük a héjakat és még hozzáadjuk a maradék egynegyed súlynak megfelelő cukor felét (nálam további 10 dkg).
Forráskor takarékra vesszük a lángot és lassan főzzük addig, amíg a cukor kristályosodni kezd, közben folyamatosan kevergetjük.
A kristályosodás kezdetén lekapcsoljuk a lángot és tovább kevergetjük, amíg langyos nem lesz.
A maradék egynegyed felének megfelelő porcukorral (nálam 10 dkg) borított tálcára szedjük a narancshéj-szeleteket, folyamatosan mozgatjuk, amíg teljesen ki nem hűl, nehogy összeragadjanak a héjak.


Cukrozott gyömbér

Hozzávalók

4 személyre:

- 70 dkg cukor + a forgatáshoz

- 5 dkg gyömbér (hámozva mérve)

Elkészítés:

A gyömbért éles zöldséghámozóval pucold meg, és szeleteld egyforma kockákra. Egy lábosban öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és forrald fel. Tizenöt perc után öntsd le róla a levet. Ha nem szereted nagyon csípősen, ismételd meg új vízben a forralást egyszer vagy akár kétszer is. Az előfőzött gyömbért öntsd fel másfél liter vízzel, add hozzá a cukrot, és tedd vissza a tűzre. Nagyjából egy órán keresztül főzd lassú tűzön, amíg a cukor habzani kezd, és kicsit besűrűsödik. Ekkor borítsd ki a gyömbért sütőpapírral kibélelt tepsire, és hagyd szikkadni két-három napot. Amikor már jó száraz, forgasd kristálycukorba.


Balzsamos lilahagyma-lekvár

Hozzávalók

- 1 kg lilahagyma
- 50 g vaj
- 2 ek olívaolaj
- 100 g barna cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 dl balzsamecet
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint

Elkészítés

A hagymákat pucoljuk meg és szeleteljük vékonyra.
Egy serpenyőben kezdjük felmelegíteni a vajat az olajjal. Ha már jó folyós, adjuk hozzá a barna cukrot, és kissé karakterizáljuk. Utána tegyük rá a szeletelt hagymát. Szórjuk meg egy jó csipet sóval, és pároljuk.
Amint a hagyma egy kicsit összeesik, szórjuk meg a felaprított fokhagymával, kakukkfűvel és egy kevés őrölt borssal is. Öntsük fel a balzsamecettel, és lefedve pároljuk tovább.
Közben többször kevergessük meg, ha szükséges, ha kell, kis vizet adjunk hozzá (nem szükséges). Végül addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen megpuhul, és sűrű, ragacsos állaga nem lesz, fontos hogy a levét elfőzzük. Sült hússal tálaljuk.


Házi ételízesítő

Hozzávalók
- 4 kg sárgarépa
- 0.5 kg fehérrépa
- 0.5 kg karalábé
- 0.5 kg zeller
- 1 kg karfiol
- 1 kg vöröshagyma
- 1 kg brokkoli
- 1 kg paprika
- 0.5 kg paradicsom
- petrezselyem ízlés szerint
- 3 db zellerlevél (szárral együtt, ízlés szerint)
- tárkony ízlés szerint
- 10 ek só (csapott)

Elkészítés

Különösebb anyaghányad ehhez nincs, a lényeg hogy a 40% minimum sárgarépa legyen, a fennmaradó 60% egyéni ízlés szerint rakható össze.
A sárgarépát, a gyökeret, a karalábét, a zellergumót megpucoljuk, lereszeljük.
A káposztákat, a karfiolt, a brokkolit és a fűszereket aprítógépben vagy késsel aprítjuk, míg a hagymákat, a paprikát, a paradicsomot turmixoljuk. Aki sokszor készít el vadhúst, tegyenek bele minimum még tárkonyt.
A végén már csak összekeverjük, és kilónként 10 csapott kanál sót teszünk hozzá.
Nem kell leszűrni, a leve is finom. Műanyag vagy üvegtetős üvegekben, hűtés nélkül is 1 évig eláll. Aki egy picit világosnak tartja, sáfrányos szeklicét keverjen bele.


Granola házilag

Hozzávalók

- 300 g müzli mix
- 50 g kesudió
- 25 g pisztácia
- 25 g tökmag
- 40 g kókuszreszelék
- 40 g kókuszchips
- 20 g chiamag
- 60 g méz
- 40 g kókuszolaj (olvasztott)
- 1 db tojásfehérje
- 2 ek nádcukor
- 100 g vörösáfonya

Elkészítés

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a müzli mixet, a magokat (ezek is lehetnek teszés szerintiek), a kókuszt és a chilamagot.
Utána hozzáöntjük a nedves hozzávalókat és alaposan elkeverjük.
Egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire kiterítjük és a tetejét megszórjuk a nádcukorral.
180-200 fokos sütőbe tesszük 45 percre, de 15 percenként átkavarjuk, hogy mindenhol jól megpiruljon és ropogós legyen.
Ha kihűlt, hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöt és jól zárható üvegbe töltjük.


Sós karamellás szósz

Hozzávalók

- 460 g cukor
- 4 ek vaj
- 1 kávéskanál só
- 250 ml habtejszín

Elkészítés

A cukrot egy tapadásmentes edénybe öntjük, és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Időnként érdemes megkavarni.
Amint felolvadt minden kristályszem, nagyobbra vesszük alatta a lángot, és folyamatos keverés mellett tovább melegítjük, egészen addig, amíg szépen barnulni nem kezd. (Csak rajtunk és ízlésünkön múlik, hogy milyen sötétre főzzük, én úgy szeretem, ha már majdnem égett, azaz szép mélybarna a színe.)
Lehúzzuk a tűzről a karamellt, hozzáadjuk a vajat és a sót, majd alaposan elkeverjük. Ne ijedjünk meg, össze fog ugrani! Visszatesszük a tűzre közepes lángra, és ahogy újra olvadni kezd, hozzáadjuk a tejszínt, és addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz.


És végül két, tényleg utolsó utáni pillanatos,nagyon "last minut" típusú ajándék: 

Tejberizs-készlet 

Egy pofonegyszerű és ötletes ajándék, mellékeljük hozzá a receptet, és csináljunk párat magunknak is: vigasztaló téli vacsoraötlet egy selymes, fűszeres-csokis-aszalt gyümölcsös tejberizs bármelyik sötét hétköznap estére.

Hozzávalók: (3 dl-es üveghez)

- 20 dkg arborio (kerekszemű rizottó) rizs
- 2-3 ek nádcukor
- 5 dkg aszalt gyümölcs 
- teszőleges fűszerek, csokireszelék vagy csokicsepp

A hozzávalókat üvegben rétegezzük.

Elkészítés, ezt is mellékeljük egy kártyán:

- szükséges hozzá még 5-6 dl tej
- 2 dk vaj

1. A vajat felolvasztjuk, az üveg tartalmát kis lángon két perc alatt átforgatjuk rajta. A tejet közben felforraljuk, és merőkanalanként adagoljuk a rizshez, kis lángon, mindig kevergetve, amíg az adott mennyiséget fel nem szívta.


Sült tea

Hozzávalók

- tetszés szerinti gyümölcsök: lehet idénygyümölcs,de akár befőtt is megteszi

- kevés citromlé

- fűszerek: fahéj, szegfűszeg,esetleg kardamom,vanília,

- mehet bele egy kevés rum

- méz vagy barnacukor

Elkészítés

A gyümölcsöket kicsi, egyforma darabokra vágjuk. Összekeverjük a fűszerekkel, citromlével. Egy nagy tepsiben elterítjük,és 180 fokra előmelegített sütőben kb 60-90 percig sütjük. Közben néha nem árt megkeverni. Ha kész, még forrón kis üvegekbe töltjük,fejre állítva hagyjuk kihűlni. Egy bögrébe 2-3 teáskanálnyit teszünk,amit leöntünk forró vízzel,de akár joghurtba is kiváló.  

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux