Ugrás a tartalomra
x

Movember – a férfi egészség megőrzésének fontossága

A novembert hívhatnánk akár a férfiak hónapjának is, ugyanis ekkor zajlik egy igen fontos figyelemfelkeltő mozgalom, a movember, amikor a férfiak megnövesztik bajuszukat/szakállukat és büszkén viselik őket. (A „mo” jelentése az ausztrál szlengben a moustache, vagyis bajusz, tehát így jött létre a movember: Mo + November = Movember.) Ebben a hónapban a bajusz egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe, melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatokra.

A mozgalom eredete 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adam Garone ausztrál lakos, és egy kisebb csapat férfi a vasárnap délutáni sörözés közepette nosztalgiázott a '70-es évekről. Legnagyobb fájdalmuk volt, hogy az akkori macsó vonulat – a bajusz – szőrén-szálán eltűnt, ezért a fiúk fogadásból úgy döntöttek, hogy egy hónapon keresztül bajuszt növesztenek. Barátok, barátnők és családtagok megvető kereszttüzében megszületett a terv, a viccnek indult kihívás pedig elkötelezettségé alakult. A 30 napos novemberi bajuszborotválási tilalom a következő évtől már arra vált hivatottá, hogy a férfiakat érintő legsúlyosabb egészségügyi problémák elleni harcot hirdesse az arcon.

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, ezért a Movember mozgalom olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek gyakoriak a férfiak körében, azonban a rendszeres szűrővizsgálatokkal még időben felismerhetők és kezelhetők. Ilyen betegség többek között a prosztatarák és a hererák is.

Az időben, illetve korai stádiumban felismert prosztatadaganatok már jó eséllyel gyógyíthatók, a legtöbb esetben egy egyszerű vérvétellel is kiszűrhetők. Sajnos ez a betegség a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiaknál, ráadásul előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek. Ezért is kiemelten fontos legalább évente részt venni egy prosztata-szűrővizsgálaton, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség. Ajánlott már 40 éves kor után is, de 50 év felett kifejezetten javasolt a szűrővizsgálat, illetve az urológiai szakrendelés felkeresése, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát. A szűrővizsgálat során érdemes elvégeztetni többek között a PSA laborvizsgálati tesztet, mely kimutathatja a veszélyeztetettséget. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, melyet csak a prosztatában találhatunk meg és emelkedett szintje a prosztata megnagyobbodására vagy daganatára is utalhat. Javasolt azonban egy teljes, laboratóriumi, egészségügyi kivizsgálás, amely tartalmazza ezt a tesztet is.

Rendkívül fontos szerepe van a hölgyeknek is a betegségek felismerésében, illetve férfi rokonuk, szerettük, ismerősük támogatásában. Muszáj beszélni a problémákról, illetve félre kell tenniük az uraknak a férfi büszkeséget az egészségük érdekében, ugyanis a betegségek nem válogatnak, bármikor bárkivel megtörténhet a baj, ha nem fordítunk kellő figyelmet a lelki és fizikai egészségi állapotunkra.

A szűrővizsgálatok elvégeztetése mellett elengedhetetlen az egészséges életmód betartása. A megfelelő étrend mellett a rendszeres mozgást sem szabad elhanyagolni.

MentsManust mozgalom

Magyarországon 2008 óta a MentsManust mozgalom hívja fel a figyelmet a férfiak egészségére, a prosztataszűrés fontosságára.A több mint egy évtized alatt az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó szervezetévé nőtte ki magát.Az elmúlt pár évben már nemcsak novemberben, hanem egész év során végeznek aktív munkát.

ProsztataKommandó

A “ProsztataKommandót” 2016 második felében indították útjára, melynek lényege, hogy különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken meghívásra, egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik a megadott helyszínen és napon PSA-szűrést, tájékoztatást végeznek. 

Miként zajlik a PSA szűrés?

A MentsManust csapata a Semmelweis Egyetem segítségével összeállított egy egészségügyi stábot, amely szakszerűen végez PSA-mérést és ad felvilágosítást a férfiak számára a szűrővizsgálatok fontosságáról.

A PSA-szűrés során nővéreink előadást tartanak a prosztatarák kialakulásának veszélyeiről, valamint az egészséges életvitel fontosságáról. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, amely kizárólag a prosztatában termelődik. A PSA-érték vérből történő meghatározása segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításában. A prosztata megbetegedéseinél a PSA-szint a normál érték többszöröse is lehet.

A szűrés menete

A szűrés során az ujjbegyből 2-3 csepp vér formájában nyert PSA-t vizsgáljuk, ami előzetes eredményt ad. Az eredmény ezután hozzávetőlegesen 15 perc elteltével kimutatható, amelyet a pácienssel négyszemközt elemeznek. A PSA-mérés tehát nem egyenlő a diagnózis megállapításával, azonban annak nagyon fontos előlépcsője. Amennyiben szükséges és igény van rá, segítenek a további orvosi lépésekben is. A PSA-vizsgálat nem igényel egyéb fizikai (pl. tapintásos) vizsgálatot.

Szűréseink

1. Fradi-DVSC
Időpont:
2022. okt. 09. 16:00-18:00 Groupama Aréna

2. Vöröskereszt véradás és PSA
Időpont:
2022.10.27. 13:00-18:00 1051 Budapest, Arany János utca 31.

3. Auchan Budaörs

Időpont:
2022.11.09. 10:00-18:00 budaörsi Auchan, részletek hamarosan.  

4. Vöröskereszt véradás és PSA
Időpont:
2022.11.28. részletek hamarosan Kecskemét GONG szűrés

A PSA-szűrés lépései

1.) A vizsgálat körülbelül 10-15 percet vesz igénybe

2. ) Az eredményre 15 percet kell várni

3.) Konzultáció a nővérrel

www.tocospatika.hu/www.mentsmanust.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux