Ugrás a tartalomra
x

Nem csupán szilvás és túrós létezik! Gombócvariációk a nagyvilágból

Akár édesen vagy sósan is el lehet készíteni a gombócot.

Szilvás, barackos, mákos, túrós vagy hússal töltött? Szinte mindegy, mindegyik gombóc nagyon finom. De nem csak a magyar konyhában található meg ez a fajta étel, világszerte készítik az egyes tésztákat a legkülönbözőbb töltelékekkel. Íme néhány ismert, és kevésbé ismert gombóc más országok konyháiból.

Dél-tiroli sajtos gombóc

Ez a típusú sajtos gombóc hazánkban nem annyira ismert, a Dél-tiroli régióban azonban sajttal vagy akár spenótos verzióban is készítik.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

150 g kenyér

125 ml tej

1 ek vaj

1 közepes db vöröshagyma

75 g félkemény sajt

75 g trappsita sajt

0.5 ek petrezselyem

0.5 ek metélőhagyma

0.5 evőkanál finomliszt

2 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint
A tálaláshoz:

40 g vaj

10 g parmezán sajt

Elkészítése:

A kenyérkockákat tegyük egy edénybe, öntsük le a langyos tejjel, és hagyjuk puhulni. Egy serpenyőben a vajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük meg. A kétféle sajtot vágjuk apró kockákra, majd a dinsztelt hagymával, a petrezselyemmel, a metélőhagymával, a liszttel és a tojásokkal együtt adjuk a kenyérhez, dolgozzuk el. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kb. 30 percet állni hagyjuk, majd vizes kézzel formázzunk 6 gombócot belőle, amelyeket épp csak gyöngyöző sós vízben nagyjából 20 perc alatt főzzük ki, szűrőlapáttal emeljük ki a vízből, hagyjuk lecsepegni, majd tegyük tányérokra. Az olvasztott vajjal meglocsolva és frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Gőzgombóc

A gőzgombóc a hütték sztárja. Aki jár síelni, biztosan kóstolta legalább egyszer ezt az ételt, amely nagyon édes, laktató és feltölti energiával a szervezetet. Itthon is könnyen elkészíthető!

Hozzávalók:

4 dl tej

1 ek cukor

3 dkg élesztő

60 dkg liszt

0.5 dl étolaj

szilvalekvár

15 dkg olvasztott margarin

darált mák

Elkészítése:

Langyosítsunk fel 3 dl tejet a cukorral és futtassuk fel benne az élesztőt. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, öntsük hozzá az étolajat és az élesztős tejet. Gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a maradék tejet, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, kockázzuk fel, amelyek közepére lekvárhalmokat tegyünk, majd formázzunk belőle gombócot. Hagyjuk kelni 30 percet.

Egy nagyobb lábasba tegyünk annyi vizet, hogy ha egy szűrőt a tetejére teszünk, azt ne érje a víz. Forraljuk fel a vizet, tegyük a szitába a gombócokat és 18 perc alatt a gőz fölött, fedővel letakarva készítsük el a gombócokat. Szedjük ki mindet és forgassuk át a felolvasztott margarinban, majd szórjuk meg a cukrozott mákkal. Vaníliaszósszal még finomabb.

Kínai töltött gőzgombóc (Cha Siu Bao)

Egyre több kínai étteremben kóstolhatjuk meg a különböző kis “batyukat”, amelyeket darált hússal vagy tenger gyümölcsivel töltenek meg. Még finomabb lehet, ha egy kicsit megpirítják, amikor elkészült.

Hozzávalók:

A gombóchoz (8 db):

150 g liszt

7 g sütőpor

1 dl langyos víz

1 evőkanál olaj

1 kiskanál cukor

A töltelékhez:

200 g darált hús

1 gerezd fokhagyma

fél fej vöröshagyma

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál kínai fűszerkeverék

Elkészítés:

A gombóc minden hozzávalóját tegyük egy tálba, majd egy robotgép segítségével alaposan dolgozzuk össze, ezután rakjuk félre pihenni. Addig a hagymákat apróra vágva pároljuk meg kevés olajon, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a szójaszószt, a halszószt, és a fűszerkeveréket is, majd kis lángon legalább 15 percig főzzük. Amíg hűlni hagyjuk a tölteléket, addig a tésztát vegyük elő, és egy lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk 8 egyenlő részre. Kicsi gombócokat csináljunk belőlük, majd nyújtsuk ki őket. A tölteléket rakjuk a kinyújtott körök közepére, majd a széleket hajtsuk be és csippentsük össze, úgy hogy egy gombóc formát adjanak, de semmi ne folyjon ki belőle. Egy edényben melegítsünk vizet, ha van otthon bambusz párolónk akkor használjuk azt, de ha nincs, akkor egy szitába téve gőzöljük meg a gombócokat. Ez 10-15 percet vehet igénybe. Tálaláskor szója vagy fokhagymás szószt kínálhatunk hozzá.

Sárgabarackos édesburgonya gombóc

Hozzávalók

1 db édesburgonya (főzve)
1 db tojás
2 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
5 dkg kókuszzsír (olvasztott)
7 db sárgabarack
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál xilit
2 púpozott ek barna cukor (porcukor)
1 bögre zsemlemorzsa (tönköly)

Elkészítés

A főtt édesburgonyát, miután kihűlt összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, az olvasztott kókuszzsírt, és jól összedolgozzuk (ha nagyon kemény, adhatunk hozzá kevés vizet), majd hagyjuk pihenni kb. negyed órát. A barackokat félbe szedjük, és megszórjuk a xilit és a fahéj keverékével. A morzsát kevés kókuszzsíron megpirítjuk, végül 1 ek barna cukrot adunk hozzá. Egy edényben vizet forralunk. A tésztából kis gombócnyikat csipkedünk, és belenyomkodjuk a fél barackot, majd ha felforrt a víz, óvatosan belerakjuk főni. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor elkészültek a gombócok. A kifőtt gombócokat megforgatjuk a pirított morzsában. Barna porcukorral megszórva tálaljuk.

Sült almás gombóc

Hozzávalók a tésztához

10 dkg sertészsír
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
4 ek víz (kb.)

a töltelékhez
5 közepes db alma
3 marék mazsola (3 evőkanálnyi)
3 marék dió (3 evőkanálnyi, durvára vágva)
a sziruphoz
10 dkg cukor
125 ml kukoricaszirup (vagy méz vagy agave szirup)
3 dkg vaj
0.3 teáskanál fahéj

Elkészítés a tésztához

A zsírt vágjuk apróra, és villával morzsoljuk el a lisztben. Kanalanként locsoljuk rá a vizet, és a villával keverjük el. Ha az ujjunkkal összenyomjuk a tésztát, és egyben marad, akkor jó.Nyomkodjuk a tésztát egy nagy labdába, mérjük le, és osszuk el öt egyenlő részre. Nyújtsuk ki egyenként kerekre, két zsírpapír közé téve. Olyan nagy legyen, hogy egy almát be lehessen csomagolni vele.

a töltelékhez

Az almákat pucoljuk meg, a magházát fúrjuk ki. Rakjunk egy almát, egy kinyújtott tészta közepére, töltsük meg a mazsola meg a dió keverékével, hajtogassuk rá körbe a tésztát, picit nyomkodjuk be a tetejénél. Rakjuk egy tepsibe.
A többi almával ugyanígy járunk el.

a sziruphoz

Egy kis lábasban forraljuk fel a vizet, a cukorral, a sziruppal, a vajjal meg a fahéjjal. Főzzük 2-3 percig.
Öntsük óvatosan a gombócok mellé (én egyet kivettem addig, így több hely volt), forró sütőbe rakjuk az egészet.
Tíz perc elteltével meglocsoljuk a gombócokat a sziruppal, és minden tíz perc után ismételjük, hogy szép pirosra süljenek. Langyosan tálaljuk.

Kapros juhtúrós gombóc

Hozzávalók

25 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
4 db tojás
100 g búzadara
5 dkg vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csokor kapor

Elkészítés

Összekeverjük a kétféle túrót, sózzuk, borsozzuk. (Ha szeretjük a juhtúrót, csak abból is készíthetjük.) A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az olvasztott vajjal együtt a túróhoz adjuk, villával összekeverjük, majd a búzadarát is hozzáadjuk.
Felverjük a tojások fehérjét, és óvatosan a túrós masszához keverjük, az apróra vágott kaprot is beletesszük, majd egy órát hideg helyen pihentetjük.
Sós vizet forralunk, vizes kézzel kb. diónyi gombócokat formálunk, és kifőzzük.

Trükkök főzéshez

Krumpli- vagy grízgombóc készítésekor a főzővizet enyhén sűrítsük be liszttel, hogy a gombócok ne főjenek szét. A kifőtt és leszűrt gombócokat nem szabad leöblíteni! Azonnal tegyük forró olajba, pirított zsemlemorzsába – amit a recept előír – és jól forgassuk meg benne. A gombócot ne keverjük, hanem az edénnyel együtt rázogassuk.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux