Ugrás a tartalomra
x

6 dolog, amit tudnod kell a kókuszolajról, mielőtt sütsz vele

A kókuszolaj rendkívül sokoldalúan használható a sütésnél - és a szépségápolásban -, és ha nem is feltétlenül tanácsos, hogy az ételeid tocsogjanak a kókuszolajban az egészségre gyakorolt hatása miatt, a muffinokban, tortákban, kekszekben és vegán desszertekben nagyon jól tud működni. Megvannak a maga jellegzetes fizikai tulajdonságai, amiket érdemes figyelembe venni – mutatjuk, mit érdemes tudnod a kókuszolajról sütésnél!

A kókuszolaj olvadáspontja 24°C

Más olajokkal ellentétben a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd halmazállapotú – mindez attól függ, hogy hány fok van ott, ahol tárolod. Ha a hőmérséklet 24°C fok alá esik, akkor megszilárdul, míg magasabb hőmérséklet mellett megolvad.

A kókuszolajjal 1:1 arányban helyettesíthetsz más zsiradékokat

Ami a sütést illeti, a kókuszolaj csodálatosan helyettesíti a vajat és más olajokat, például az olívaolajat, a repceolajat, napraforgóolajat. A receptben írt zsiradék típusától függetlenül egyszerűen használj helyett azonos mennyiségű kókuszolajat.

Vaj helyett használhatsz szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat

Ahogy már szó volt róla, a tárolási hőmérséklettől függően a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd. Bár szilárd állapotában kanalazni kell, ha főzéshez vagy sütéshez használnád, megvan az az előnye, hogy az állaga nagyon hasonlít a vajhoz.

Ha a vajat kókuszolajjal helyettesíti, használj szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat. Ez különösen fontos, ha a pite tésztájának elkészítéséhez használod – a lehűtött, szilárd olajat ugyanúgy kell belevágni a lisztbe, mintha csak vajat használnál.

Érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokat használnod, ha kókuszolajjal sütsz

Ha hideg összetevőkkel kevered, a folyékony kókuszolaj hajlamos rá, hogy összetapadjon. A legjobb módja ennek megelőzésére, ha más összetevőket, például a tejet és tojást, szobahőmérsékletűre melegíted, mielőtt összekevernéd a hozzávalókat.

A kókuszolaj a tepsik kikenésére is használható

Mivel a kókuszolajnak viszonylag magas a füstpontja, torta- és muffinformák, különböző sütőedények kikenésére is használható.

A kókuszos íz opcionális

A kókuszolajjal való sütésben az a remek, hogy szabályozhatod a kókuszos ízt. Minden a használt típustól függ, ami a személyes preferenciáktól függ.

A finomítatlan kókuszolajat (néha szűz vagy tiszta kókuszolajnak is nevezik) a friss kókuszdióhúsból vonják ki, minimális feldolgozáson megy keresztül, és megőrzi a kókusz jellegzetes illatát és ízét.
A finomított kókuszolajat viszont szárított kókuszhúsból vonják ki. Ezt a fajta kókuszolajat hőkezelik, ami eltávolítja a kókusz szagát és ízét.

 

nosalty.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux