9 könnyű, gyomorkönnyítő tésztasaláta kánikulai ebédnek
A tésztasalátában az a jó, hogy az ember salátának hazudhat egy tésztaételt... ha viszont komolyan veszi a műfajt, és jóval több zöldséget pakol bele, mint tésztát, tényleg egy remek és könnyű, lassan felszívódó ebéd vagy vacsora válhat belőle!
1. Sonkás tésztasaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg szarvacska tészta
- 5 dl tejföl
- 2 dl kefir
- 15 dkg majonéz (ízlés szerint)
- 1 ek mustár
- 1 teáskanál citromlé
- 1 csipet porcukor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kávéskanál csípős paprikakrém (Erős Pista)
- 20 dkg sonka
- 20 dkg sajt (ízes)
- 30 dkg csemegekukorica (konzerv)
- 3 közepes db újhagyma (szál)
Elkészítés:
- Kikeverjük a majonézt, mustárt, citromlét, porcukrot, majd hozzákeverjük a kefirt és a tejfölt, ízesítjük sóval, borssal, Erős Pistával.
- Ezután belekeverjük a kockára vágott sonkát és sajtot, majd a lecsöpögtetett kukoricát, a karikára vágott újhagymát, végül beleforgatjuk a kifőzött és lehűlt tésztát is.
- Szükség szerint ízesítjük, majd hidegre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
2. Zöldséges tésztasaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg kagylótészta
- 4 közepes szár halványító zeller
- 4 db főtt tojás (keményre főtt)
- 8 db retek
- 0.5 közepes db kígyóuborka
- 3 ek majonéz
- 4 ek joghurt (laktózmentes)
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 3 ek snidling (friss, aprított)
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát enyhén sós, lobogó vízben a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és hagyjuk lecsepegni.
- A zellert és a retket vékony szeletekre, az uborkát csíkokra vágjuk, és ha a tészta kellően lecsepegett, összeforgatjuk a felaprított zöldségekkel.
- A főtt tojás sárgáját villával összetörjük, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan kikeverjük a joghurttal, a majonézzel és a frissen facsart citromlével.
- A tojásfehérjét kockára vágjuk, hozzáadjuk a zöldséges tésztához, majd meglocsoljuk az öntettel, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk az aprított snidlinggel.
- Jó étvágyat!
3. Tésztasaláta light
Hozzávalók:
- 250 g fusilli tészta
- 6 dkg szárított paradicsom (napon szárított)
- 15 db fekete olajbogyó
- 0.5 db kígyóuborka
- 1 db citrom
- 2 ek olívaolaj (extra szűz)
Elkészítés:
- A tésztát kifőzzük.
- Miközben a tészta készül, összevágjuk az alapanyagokat: a szárított paradicsomot vékony csíkokra, a meghámozott uborkát julienn-re, az olajbogyót karikákra.
- Egy nagy tálba tesszük a leszűrt tésztát, hozzáadjuk az előkészített hozzávalókat, megspricceljük olívaolajjal és ráfacsarjuk a citrom levét. Alaposan összeforgatjuk az egészet és mehet is a hűtőbe.
- Tálalás előtt egy kis extra citrommal locsoljuk meg, az intenzívebb ízhatás kedvéért.
4. Brokkolis tésztasaláta
Hozzávalók:
- 25 dkg fusilli tészta
- 20 dkg brokkoli
- 20 dkg salátakeverék
- 10 dkg koktélparadicsom
- 3 közepes db újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 fél citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tésztát al dente főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A tészta főzővizében 3 percig blansírozzuk a brokkolit, leszűrés után ugyanúgy járunk el vele, mint a tésztával.
- Közben a paradicsomot kisebb darabokba, az újhagymát karikára vágjuk.
- Egy nagy tálban 2 kanál olívaolajjal és fél citrom levével összekeverjük az összes alapanyagot, sózzuk, borsozzuk.
5. Light tésztasaláta csirkemellel
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 0.3 dl olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
A salátához:
- 25 dkg tészta (főtt)
- 4 dkg olajbogyó
- 0.3 db zöld kaliforniai paprika
- 15 dkg kecskesajt
- 1 kis db lilahagyma
- 10 dkg koktélparadicsom
- 5 dkg szárított paradicsom (olajban eltett)
Az öntethez:
- 3 dl joghurt
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek mustár
- 0.3 citromból nyert citromlé
- 4 ek bazsalikom (friss)
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A csirkéhez: A csirkemellet kockákra vágjuk, edénybe tesszük. Hozzáadjuk az összes hozzávalót, elkeverjük, és egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk.
- A salátához:
- Közben kifőzzük a tésztát. A lila hagymát finomra, az aszalt paradicsomot csíkokra, a kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk, a kecskesajtot felkockázzuk.
- A főtt, kicsit kihűt tésztához öntjük az összes többi alapanyagot (a csirkemell kockákkal együtt). Elkeverjük.
- Az öntethez: Az öntet összes hozzávalóját kikeverjük, és a salátára öntjük. egy órára hűtőbe tesszük.
6. Tonhalas tésztasaláta
Hozzávalók:
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 0.5 db sárga kaliforniai paprika
- 50 dkg penne (tészta)
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 20 dkg tonhalkonzerv (olajos tonhal)
- 5 db paradicsom
- 1 fél citromból nyert citromlé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
Elkészítés:
- A tésztát sós vízben, al dente megfőzzük.
- A paprikát és a paradicsomot nagyon apró kockára vágjuk.
- Az olajbogyót felkarikázzuk.
- A hozzávalókat egy tálban összekeverjük (a halat az olajjal együtt) , sózzuk, borsozzuk. Citromlével ízesítjük.
- Hidegen tálaljuk.
7. Spenótos tésztasaláta garnélával
Hozzávalók:
- 100 g penne (teljes kiőrlésű)
- 180 g garnéla
- 180 g spenót
- 2 közepes db paradicsom
- 2 teáskanál pesto
Elkészítés:
- A garnélákat megmossuk, megtöröljük, lecsavarjuk a fejüket.
- A tésztát bő sós vízben al dentére főzzük.
- A garnélákat egy kanál olívaolajon, felhevített serpenyőben 2-3 perc alatt (oldalanként) készre sütjük.
- A paradicsomokat vágjuk kockára. A spenótot mossuk le, salátacentrifugában szárítsuk meg. Ha nem bébispenóttal dolgozunk, tépkedjük össze.
- Az összes hozzávalót tegyük egy nagyobb tálba, majd keverjük össze.
8. Csiperkegombás tésztasaláta
Hozzávalók:
- 500 g csiperkegomba
- 250 g penne
- 20 dkg koktélparadicsom
- 150 g feta sajt
- 15 db olajbogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- zöldfűszer ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk félbe vagy negyedeljük az apró gombákat, és pirítsuk meg kevés olajon.
- Olívaolajból, zöldfűszerből, fokhagymából, sóból, borsból készítsünk öntetet, és forgassuk bele a főtt tésztát, a gombát, az olívabogyót, és jól keverjük el.
- Óvatosan adjuk hozzá a kockára vágott feta sajtot és a felezett koktélparadicsomot.
- Hűtőben tárolhatjuk, később is fogyaszthatjuk.
9. Avokádós tésztasaláta
Hozzávalók:
- 15 dkg tészta
- 1 db avokádó (kicsi)
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek snidling
- 1 ek tárkony
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 közepes db paradicsom
- 3 csipet só
Elkészítés:
- A tésztát bő, forró, sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
- Amíg a tészta fő, az avokádót megmossuk, félbevágjuk, kikanalazzuk a húsát. Meglocsoljuk a citromlével, sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott fűszereket.
- A fokhagymát finomra vágjuk, pici sót szórunk rá, és a kés lapjával elhúzva pépesítjük. Ezt is hozzáadjuk az avokádóhoz, villával jól összedolgozzuk.
- A paradicsomokat félbevágjuk, és a tésztával együtt beleforgatjuk az avokádókrémbe.
nosalty.hu