30 perces ételek
Úgy tűnik végre beköszöntött a nyár, itt a meleg. Ilyenkor senkinek sincs kedve sokáig a konyhában tartózkodni, sütni-főzni. Olyan ételeket mutatunk most Nektek, amit kb. 30 perc alatt "össze lehet dobni" ebédre, vagy vacsorára.
ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES DIÓS BAZSALIKOMPESTÓVAL
HOZZÁVALÓK
A leveshez
2 ek vaj
1 köz fej vöröshagyma
50 dkg zöldborsó
1 db kisebb burgonya
6 dl zöldségleves-alaplé
A pestóhoz:
1 nagy csok. bazsalikom
4 dkg pirított dióbél + a tálaláshoz
1 gerezd fokhagyma
0.6 dl olívaolaj
só
ELKÉSZÍTÉS
A leveshez egy lábasban felhevítjük a vajat, és megpároljuk rajta a meghámozott, felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót és a meghámozott, apróra felkockázott burgonyát. Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Fedő alatt, közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket kb. 20 perc alatt. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre törjük, és tálalásig melegen tartjuk.
A pestóhoz késes aprítóba tesszük a megmosott bazsalikom letépkedett leveleit, a pirított diót, a meghámozott fokhagymát és az olívaolajat. Megsózzuk, majd pürésítjük.
Egy száraz serpenyőben megpirítunk egy kevés apróra vágott diót. A levest a bazsalikomos pestóval díszítve és pirított dióval megszórva tálaljuk.
BURGONYAKRÉMLEVES SZALONNÁVAL FŐZVE
HOZZÁVALÓK
1 ek vaj
5 dkg húsos szalonna
1 db póréhagyma
80 dkg burgonya
1 ek fűszerpaprika
1 l zöldség alaplé
só
őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
2 dl főzőtejszín
1 ek olaj
8 szelet bacon
aprított snidling
ELKÉSZÍTÉS
A burgonyakrémleves elkészítéséhez egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Tegyük rá a felkockázott szalonnát, lassú tűzön olvasszuk ki a zsírját. Tegyük rá a megtisztított, felkarikázott póréhagymát, kezdjük el párolni. Amikor már szétesett karikáira a hagyma, adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott burgonyát, kevergetve pirítsuk meg. Húzzuk le a tűzről, forgassuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a lábast a tűzre.
Öntsük fel az alaplével, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd forraljuk fel.
Vegyük vissza a lángot a leves alatt, és főzzük addig, amíg a burgonya megpuhul. Ezután botmixerrel törjük krémesre. 1 merőkanálnyi lével keverjük simára a tejszínt, csorgassuk a leveshez, és forraljunk még egyet rajta.
Egy nagyobb serpenyőt kenjünk ki az olajjal, és hevítsük fel. Helyezzük bele a baconcsíkokat, és egyszer megfordítva süssük ropogósra. Szedjük konyhai papírtörlőre.
A levest tálaljuk forrón, a sült baconnel és aprított snidlinggel megszórva.
PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES
HOZZÁVALÓK
1 db póréhagyma
2 ek vaj
víz
1 db zöldségleveskocka
1 db burgonya
2 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
A póréhagyma krémleveshez a póréhagymát karikákra vágjuk, majd vajon megdinszteljük egy fazékban. Felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a hagymát, majd beledobjuk a leveskockát. Amikor nagyjából megpuhult a hagyma, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Amikor minden megfőtt, botmixerrel pürésítjük az egészet. Felöntjük a tejszínnel, alacsony hőfokon összerottyantjuk, majd ízlés szerint sózzuk és levesgyönggyel tálaljuk.
KRÉMES GOMBÁS CSIRKE
HOZZÁVALÓK
25 dkg csirkemell
olaj
só
bors
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 dl húsleves-alaplé
1 doboz mascarpone
petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
A felkockázott csirkemellet olajon megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kiszedegetjük és félretesszük.
A visszamaradt olajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Megpirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd visszatesszük a húst. Felöntjük az alaplével, majd lefedve 10 percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a mascarponét és a felaprított petrezselymet. Még egyszer felforraljuk, majd rizzsel tálaljuk.
30 PERCES GOMBÁS-BACONÖS CSIRKEMÁJ
HOZZÁVALÓK
10 dkg vaj
50 dkg csirkemáj
40 dkg bacon
1 fej vöröshagyma
35 dkg gomba
só
bors
2.5 dl fehérbor
Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk benne a csirkemájat. Hozzáadjuk a felszeletelt bacont, majd a felaprított hagymát és a gombát is.
Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük és lefedjük 5 percre, majd hozzáadjuk a bort. 15 percig főzzük, melegen tálaljuk.
BACONÖS-CUKKINIS TÉSZTA
HOZZÁVALÓK
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
10 dkg bacon
12.5 dkg cukkini
20 dkg gluténmentes tészta
1.25 dl laktózmentes tejszín
só
bors
ELKÉSZÍTÉS
A baconös-cukkinis tészta elkészítéséhez az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a felkockázott bacont és tovább pirítjuk. A cukkinit apróra vágjuk, és a baconhöz adjuk.
A gluténmentes fusilli vagy penne tésztát a csomagoláson található előírás szerint lobogó, forró sós vízben majdnem puhára főzzük. A főzővízből 2 merőkanállal kiveszünk, a tésztát pedig leszűrjük.
A tésztát a cukkinis baconös raguhoz adjuk, ráöntjük a tejszínt, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáadjuk a főzővizet is. További néhány percig főzzük, hogy a tészta megpuhuljon, és a tejszín besűrűsödjön.
VILLÁMGYORS EPRES–KÓKUSZOS POHÁRKRÉM
HOZZÁVALÓK
2 dl kókuszkrém
15 dkg eper
1 ek porcukor
0.5 tk őrölt vanília
ELKÉSZÍTÉS
A kókuszkrémet fél órára a fagyasztóba tesszük, vigyázzunk, hogy ne fagyjon meg.
Ezután kézi habverővel kemény habot verünk belőle. A felvert tejszín felébe belekeverjük a feldarabolt epret és hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát is.
Az epres krémet desszertes pohárba töltjük, majd rátesszük a kókuszos krémet, a tetejét pedig felvágott eperrel díszítjük. Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor tálalásig hűtőben tároljuk.
Az 1 ek porcukrot helyettesíthetjük 1,5 ek por eritrittel.
TÚRÓS ZABPALACSINTA
HOZZÁVALÓK
5 dkg (teljes kiőrlésű) zabliszt
1 db tojás
0.75 dl szénsavas víz
9 dkg zsírszegény rögös túró
édesítőszer
0.25 db citrom
olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A túrós zabpalacsinta hozzávalóit, a zablisztet, a tojást, a szénsavas vizet, a túrót, a citrom lereszelt héját és egy kevés édesítőszert egy tálba mérünk, és összekeverjük, majd a masszát 10 percig pihentetjük.
Egy palacsintasütőben egy kevés olajat hevítünk, majd egy merőkanállal porciózva a tésztát, 3-5 db vastagabb palacsintát sütünk belőle.
Friss gyümölcsökkel tálaljuk.