Ugrás a tartalomra
x

AZ OZANNE FOUNDATION KUTATÁSA A REAPARATÍV TERÁPIÁK HATÁSAIRÓL

A reparatív terápiák pusztító hatásáról már olvashattatok korábban az oldalunkon. A magyarországi reparatív terápiák formáiról, hatásairól és körülményeiről az elmúlt hónapokban a brit Ozanne Foundation folytatott egy nemzetközi kutatást, amelynek eredményeit március végén publikálták. A kutatáshoz számos civil szervezet mellett mi is csatlakoztunk, illetve szervezőnk, Filó Manyi volt a kutatás hazai vezetője.

Londonban március 22-én több mint 30 országból gyűltek össze akadémikusok, vallási- és laikus vezetők, valamint civilek. A Global Interfaith Commision on LGBT lives konferencián a reparatív terápiák káros hatásairól beszéltek, bemutatták az Ozanne Foundation kutatását, ami többek között arra is rámutatott, hogy az eljárás áldozatainál jelentősen magasabb az öngyilkossági kísérletek száma, az öngyilkos gondolatok, vagy az önbántalmazás mértéke.

A szervezet már korábban is állást foglalt amellett, hogy “minden ember, szexuális orientációtól, nemi identitástól vagy nemi önkefejezéstől függetlenül a teremtés és a természetes rend értékes része”. Ezúttal 150-nél is több vallási vezető vállalta, hogy segíti és támogatja a közösségéhez tartozó LMBTQ embereket. London korábbi püspöke, Paul Bayes hangsúlyozta, hogy “túl sokáig nagyon sok ártatlan embert hagytak magukra, akik nem tudtak kihez fordulni segítségért”. A közösség, amiben bíztak, és amihez támogatásért fordultak, előítélettel és bántalmazással fogadta a kétségbeesett LMBTQ fiatalokat - tette hozzá Zoe Playdon, a Londoni Egyetem Orvosi Humaniórák professor emeritusa.

Amint azt Magyarországon is tapasztalhatjuk, a bántalmazókat csak bátorítja a toxikus, gyűlölettel átitatott közeg, mely démonizálja az LMBTQ embereket. Nyilvánvaló módon ez egyrészt a társadalom tagjait is a kisebbségek ellen uszítja, ugyanakkor a kisebbségen belül is növeli például az önbántalmazó magatartások kockázatát, vagy éppen az öngyilkoság gyakoriságát.

A felszólalók ezért határozottan felhívták a nemzetközi közösség és a vallási vezetők figyelmét, hogy álljanak ki és szólaljanak fel az LMBTQ közösség mellett, illetve hogy ítéljék el a káros és veszélyes reparatív terápiákat. A kutatásban, mely erre a döntésre sarkallta a vezetőket, magyar részről szervezőnk, Filó Manyi is részt vett. Tapasztalatait a hazai viszonyokról  már olvashattátok Kínzás vagy kiút? címen a Mércén, vagy egy korábbi beszámolónkban. A terápia betiltásának fontosságáról a május 12-i nemzetközi Idahot+ Foundation nemzetközi konferenciáján, Cipruson is beszélt. Nagyon büszkék vagyunk szervezőnkre, Manyira, amiért részt vett ebben a fontos kutatásban, illetve meghívást kapott Ciprusra, ahol a magyarországi helyzetről is beszámolt. Ha pedig még többet szeretnétek megtudni a reparatív terápiáról, látogassatok el a Reparatív terápia valódi arca című programra a Pride Fesztivál alatt!

 

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux