Ugrás a tartalomra
x

Szociális munkások: értékelhetetlen és értelmetlen az Orbán-kormány népszavazása

Újabb szakmai szervezet csatlakozott a civil szervezetek március elején közzétett felhívásához, amely szerint a vasárnapi népszavazáson az jár el helyesen, aki mind a négy kérdésre érvénytelenül voksol. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a népszavazás kérdései gyermekjogi és szociális szakmai szempontból értékelhetetlenek és értelmetlenek, hamis politikai alapokon nyugszanak, ellenségképet gyártanak, súlyosan torzítják a szexuális és egyéb neveléssel kapcsolatos elképzeléseket, eközben pedig elterelik a figyelmet a gyermeki jogok biztosításának és a gyermekek védelmének valódi problémairól.

A Meleg Sándor egyetemi oktató, az SZMME elnöke aláírásával megjelent nyilatkozat kiemeli, hogy az Orbán-kormány által kezdeményezett népszavazás a politikai haszon kedvéért feláldozza a gyermekek fejlődéséhez és neveléséhez szükséges nyugodt, biztonságos társadalmi környezetet, felerősíti az előítéleteket, negatív színben tünteti fel a közösség egyes tagjait és összemossa az LMBTQI (a szexuális és nemi kisebbségek átfogó megnevezése) jelenségeket a pedofíliával, ezt pedig hivatásuk etikai értékei alapján a szociális területen dolgozók elutasítják.

A szakma véleménye az, hogy a gyermekvédelmi törvény tavaly elfogadott módosításának egyes rendelkezései félelmet, a segítő szakemberek körében is bizonytalanságot keltettek, feszültségeket teremtettek azok között, akiknek a feladata együttműködni a gyermekek és fiatalok érdekében.

A legsúlyosabb negatív hatásuk pedig az, hogy a tinédzserek így nem mindig kapnak segítséget felkészült szakemberektől, ha kérdéseik vannak. Ezért az egyesület tagjai elítélik a szexuális kisebbségek elleni politikai akciókat, követelik, hogy az állam ne akadályozza a szakemberek és a civil szervezetek munkáját az egészségfejlesztés, ezen belül a szexuális ismeretek területén, biztosítson esély- és jogegyenlőséget az LMBTQI embereknek.

Többször írtunk róla, hogy a kormány tavaly nagy tiltakozást kiváltva törvénymódosításokban egybemosta a pedofíliát és a homoszexualitást, előírta, hogy a 18 évesnél fiatalabbak számára tilos a nem megváltoztatása vagy a homoszexualitás népszerűsítése és ilyen tartalmak megjelenítése, majd jött a népszavazás ötlete. Gyermekvédelmi szakemberek már múlt nyáron azt emelték ki, hogy vannak nagyobb bajok a rendszerben, mint a kiskorúak számára megtiltani a nemátalakító kezeléseket, hiszen ma már egyszerűen nincsenek nevelők, bárkit felvesznek az intézmények, hogy csökkentsék a létszámhiány, de alig van pszichiáter is, aki a súlyos traumát átélt gyerekekkel foglalkozna. A kormánynak ezen a helyzeten kellene változtatni és nem álkérdésekről milliárdokért népszavazást szervezni - fogalmaztak. 

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux