Ugrás a tartalomra
x

Együnk salátát

Itt a tavasz végre, a jó idő. A boltok polcain feltűnnek a szebbnél szebb zöldségek,gyümölcsök, az ember pedig már ki van éhezve némi vitaminra.A salátáról általában az jut az eszünkbe,hogy csupa zöld levelet ropogtat az ember mint egy nyuszi.Mutatunk párat,amire ez a leírás nem illik:egyszerű,gyors, kicsit feltölti a szervezetünk a tél után,és nem mellesleg segíthet jobb formába kerülni nyárra.

MEDVEHAGYMÁS-MAJONÉZES BURGONYASALÁTA (VEGÁN)

Medvehagyma:
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti,a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.Természetes Antibiotikum.
Felhasználása:
Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom.

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal.Legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak.

HOZZÁVALÓK

A burgonyasalátához:
2ek    medvehagyma pesto    
1kg    héjában főtt burgonya    
20dkg    fagyasztott borsó    
1db    zöld csilipaprika    
A majonézhez:
1db    avokádó    
2ek    rizsecet    
0.5tk    mustármag    
4ek    olaj    
2csip    só

ELKÉSZÍTÉS

A medvehagymás-majonézes burgonyasaláta elkészítéséhez a héjában főtt burgonyát karikára vagy kockára felszeleteljük.
A zöldborsót 2 perc főzési idővel blansírozzuk. Ehhez forrázzuk, röviden előfőzzük: a zubogó, forró vízbe, szűrőbe téve, 2-3 percre belemerítjük a borsót, utána kiemeljük, és lecsepegtetjük.
Robotgépbe helyezzük a vegán majonéz elkészítéséhez az avokádót, a rizsecetet, a mustármagot, az olajat és a sót, majd krémesre keverjük.
Az avodkádós öntethez hozzákeverjük a medvehagyma pestót és a feldarabolt csilipaprikát. Jól összekeverjük, majd ráöntjük a főtt krumplit, elkeverjük, végül a borsót is hozzáadjuk.

MEDVEHAGYMA PESTO PISZTÁCIÁVAL

HOZZÁVALÓK

12dkg    medvehagyma    
3dkg    pisztácia (elmaradhat)    
0.5db    citrom    
7.5dkg    parmezán    
150ml    olívaolaj    
só    
bors

ELKÉSZÍTÉS

A medvehagymát az alapos leöblítést követően csíkokba felszeljük. A pisztáciát megpucoljuk, a parmezán sajtot lereszeljük.
Az összes hozzávalót beletesszük egy tálba, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pépesítjük. Az elkészült medvehagyma pestot légmentesen zárható edényben és hűtőszekrényben tároljuk.
Remekül illik pirítós, de tojásos ételek mellé is.

CÉKLÁS-ALMÁS SALÁTA SAJTKRÉMMEL

HOZZÁVALÓK
20 dkg ecetes cékla
1 db alma

bors
25 dkg tejszínes sajtkrém
1 db zöldpaprika
2 szál újhagyma
4 szelet barna kenyér

ELKÉSZÍTÉS

A céklát leszűrjük és lecsepegtetjük, majd vékonyan felcsíkozzuk, és összeforgatjuk a meghámozott, kimagozott, durvára reszelt almával. Megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a sajtkrémet. A salátát a hűtőbe tesszük 30 percre, hogy ízek összeérjenek. 
A megmosott, szárazra törölt paprikát kimagozzuk, majd karikákra vágjuk a megtisztított újhagymával együtt, és a salátába forgatjuk. A kenyérszeletekre halmozva kínáljuk. Céklacsírával és ízlés szerinti zöldfűszerrel díszítve tálaljuk. 

PIKÁNS SAJTSALÁTA

HOZZÁVALÓK
30dkg    sajt    
2db    csemegeuborka    
1db    paprika    
1fej    lila hagyma    
néh    salátalevél    
2ek    ecet    
3ek    olívaolaj    
só    
bors    
metélőhagyma    
1db    paprika

ELKÉSZÍTÉS
A sajtot előbb vastag szeletekre, majd kockákra vágjuk. Az uborkát feldaraboljuk, a kicsumázott, megmosott paprikát és a megtisztított lila hagymát felkarikázzuk, a megmosott és leszárított salátaleveleket falatnyi darabokra tépjük. 
Az előkészített hozzávalókat elvegyítjük egy tálban. Az ecetből és az olajból dresszinget keverünk. Sóval, borssal és egy kevés felkarikázott metélőhagymával ízesítjük, majd meglocsoljuk vele a salátát, és óvatosan összeforgatjuk.

Aki hiányolná a húst a saláta mellől,az válogathat az alábbiakból:

PULYKAMELLES SALÁTA ÜVEGBEN

HOZZÁVALÓK

1 marék salátamix
4 ek lecsöpögtetett csemegekukorica
1/2 db kápia paprika felkockázva
15 dkg pulykamell felcsíkozva

bors
1 db avokádó
2 ek majonéz

ELKÉSZÍTÉS

A felcsíkozott pulykamellet kevés olívaolajon megsütjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük. Az avokádót megpucoljuk, felszeleteljük.
Egy csatos üvegbe helyezzük a saláta hozzávalóit. Alulra tesszük a salátát, rá az apróra vágott kápiával elkevert kukoricát. Erre jön a pulykamell, az avokádó, és a majonéz.

CÉZÁR-SALÁTA

HOZZÁVALÓK

A kenyérkockákhoz:
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
2 nagy szelet - 1 centis kockákra vágott - kenyér
csipet só
Az öntethez:
1 db tojás
1 teáskanál Worcestershire-szósz
3 evőkanál citromlé
1 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál szardellapaszta
1 teáskanál kapribogyó
1 teáskanál dijoni mustár
1 dl olívaolaj (extraszűz)

ELKÉSZÍTÉS

A krutonhoz a fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük az olajjal és sóval, majd összeforgatjuk a kenyérkockákkal. Előmelegített sütőben (esetleg serpenyőben)aranysárgárapirítjuk az egészet, majd félretesszük hűlni.
A Worcestershire-szószt, citromlevet, zúzott fokhagymát, szardellapasztát, kapribogyót, mustárt egy tálban összekeverjük, sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A lágyra főzött tojást (max. 1 perc!) simára keverjük a mártással, és lassan, állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat, vigyázva, nehogy kiváljon.
A megmosott salátát apróra tépjük, salátástálba tesszük és ráöntjük az öntet felét. Összekeverjük, hozzáadjuk a pirított kenyérkockákat, a parmezánt és az öntet másik felét, majd még egyszer összekeverjük. Azonnal tálaljuk. 

TONHALAS TÉSZTASALÁTA

HOZZÁVALÓK

25dkg    spagetti tészta    
25dkg    koktélparadicsom    
1db    tonhalkonzerv    
marék.    olajbogyó    
bazsalikom    
3ek    vörösborecet    
4ek    olívaolaj    
só    
bors    
1gerezd    fokhagyma    

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben kifőzzük, leszűrjük. 
Az összevágott paradicsomot, és az apró darabokra tördelt tonhalat összekeverjük a tésztával. Hozzáadjuk az olívabogyót és a bazsalikomot.
Kis tálkában összeöntjük az ecetet és az olívaolajat, sóval, borssal ízesítjük, majd egy kézi habverővel krémes állagúra keverjük és hozzáadjuk az áttört fokhagymát. Az öntetet a tésztára öntjük.

HIDEG CSIRKÉS TÉSZTASALÁTA

HOZZÁVALÓK

1 db csirkemellfilé (kockára vágva)
1 db padlizsán (kockára vágva)
1 db kígyóuborka (kockára vágva)
0.5 kg csemegekukorica (cső kukorica megfőzve)
2 közepes db paradicsom (nagy fürt, félbevágva)
50 dkg farfalle tészta(megfőzve, kihűtve)
5 dl joghurt
1 db citrom
só ízlés szerint
2 ek olívaolaj
1 teáskanál garam masala
bazsalikom ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, hogy ne tapadjanak össze, és lehűtjük.
A kockára vágott padlizsánokat besózzuk, állni hagyjuk. Közben a szintén kockára vágott csirkét ízlés szerint befűszerezzük (én sóval, borssal, kevés garam masalával, bazsalikommal, oregánóval ízesítettem).
A csirkehúst kevés olívaolajon, forró serpenyőben megsütjük, hűlni hagyjuk. A padlizsánról leitatjuk a vizet, és őket is forró serpenyőben megsütjük, papírtörlőre szedjük, kihűtjük.
A megfőtt kukoricáról éles késsel levágjuk a szemeket.
Az uborkát kockára vágjuk, a koktélparadicsomokat méretük szerint félbe-negyedbe vágjuk.
A kihűlt hozzávalókat egy szép nagy tálba rétegesen lerakjuk úgy, hogy alulra tészta kerüljön, megszórjuk arányosan padlizsánnal, csirkehússal, uborkával, paradicsommal, majd megint tészta, addig míg el nem fogynak az alapanyagok. Az egészet hűtőben jól lehűtjük.
Az öntethez összekeverjük a joghurtot a citrom kifacsart levével, sózzuk. Aki szereti, kevés chilipelyhet is keverhet bele.
Tálaláskor a salátát tányérokba szedjük, és meglocsoljuk az öntettel.
Ínyencek mini mozzarellát is szórhatnak rá.

És az édes ízek kedvelői se maradjanak saláta nélkül:

GYÜMÖLCSSALÁTA VANÍLIÁS JOGHURTTAL

HOZZÁVALÓK

1poh    vaníliás joghurt    
2marék    eper    
2db    alma    
2db    banán    
2db    narancs    
méz    
cukor

ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcsöket meghámozzuk, és egyforma apró darabokra vágjuk - a legjobb ha gyufaszál méretű csíkokra tudjuk szeletelni. 
Az eperből pár szemet lepürésítünk, majd hozzákeverünk a joghurtot és mézet. A többi joghurtot keverd a gyümölcsökhöz, és ízesítsd mézzel. Adagold fagylaltos kehelybe és a tetejére szedj a rózsaszínű öntetből. Díszítheted dióval vagy szárított gyümölcsökkel, esetleg egy mentalevéllel.

JOGHURTOS ZABPELYHES GYÜMÖLCSSALÁTA

HOZZÁVALÓK

600 ml natúr joghurt
50 g aprószemű zabpehely
méz 
bármilyen idénygyümölcs

ELKÉSZÍTÉS

A gyümülcsöket mossuk meg,és vágjuk apró kockákra. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat.Rakjuk bele rétegezve a gyümölcsöket, a joghurtot, a zabpelyhet, és minden joghurtszintet locsoljunk meg mézzel. A tetejére gyümölcs kerüljön. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben!

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux