Ugrás a tartalomra
x

Könyvajánló:Douglas Stuart - Shuggie ​Bain

468 oldal                                  Park Kiadó, 2020
Eredeti cím: Shuggie Bain       Fordító: Greskovits Endre

"Shuggie hagyta, hogy sírjon, hagyta, hogy beszéljen, és nem mondott ellent, amikor anyja szép ígéretekkel traktálta amelyekről a fiú tudta, hogy nem tudja majd betartani őket."
A jó öreg glasgow-i piás kihaló faj – hagyományosan jóindulatú lélek, aki a drogok terjedésével valami fiatalabb és sokkal vészjósló alakká változik át."

„Nem lehetett hasznát venni a matekleckénél, és bizonyos napokon az ember inkább éhen halt, mint hogy megegye a főztjét, de ahogy Shuggie ránézett, megértette, hogy az anyja miben különleges: a sminkjével meg a frizurájával mindennap kimászik a sírjából, és magasba emeli a fejét. Amikor megszégyenítette magát az ivással, másnap fölkelt, felvette legszebb kabátját, és szembenézett a világgal. Amikor üres volt a hasa, és a gyerekei éhesek voltak, megfésülködött, és elérte, hogy a világ az ellenkezőjét gondolja.”

Glasgow-nak leáldozott: a bányák és gyárak bezártak, az iparváros munka nélkül maradt. Shuggie Bain a 80-as évek Skóciájának kegyetlen, feszültségekkel terhelt világába születik, a külvárosok és a bányásztelepek tehetetlenséggel, durvasággal és alkoholizmussal teli valóságába.
Douglas Stuart önéletrajzi regénye keresetlen szavakkal, kérlelhetetlen pontossággal és rengeteg szeretettel kíséri végig Shuggie életét a kamaszkor végéig. A kiközösített, meleg kisfiú és a büszke, törékeny alkoholista anya kálváriája felejthetetlen tisztelgés egy magára hagyott város és egy derékba tört élet méltósága előtt.

Első regényéért vehette át az idei Booker-díjat a skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart. A 44 éves Stuart a Shuggie Bain című könyvéért részesült a több mint fél évszázada alapított, 50 ezer font (21 millió forint) pénzdíjjal járó legrangosabb brit irodalmi elismerésben – írta az MTI.
Douglas Stuart – aki Glasgowban született, de évek óta New Yorkban él – nem jelentette ki egyértelműen, hogy önéletrajzi ihletésű regényt írt, de elmondta: 16 éves volt, amikor elvesztette édesanyját, aki alkoholizmus okozta betegségekben halt meg, és a Booker-díjat az ő emlékének szenteli.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.

Molyos értékelések

Beleolvasó

A könyv elérhetőségei

Molybolt Kartonált változat 3824 Ft  pk:1299 Ft
Mai Könyv könyvesbolt Kartonált változat 3278 Ft  pk: 1199 Ft - személyes átvétel
Új Könyvek könyvesbolt Kartonált változat 3284 Ft  pk:1190 Ft
Book 24 könyvesbolt Kartonált változat 3779 Ft  pk: 890 Ft - 1190 Ft
Líra könyvesboltok Kartonált változat 3824 Ft  ebook: 2999 Ft  pk: 1199 Ft - személyes átvétel

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux