Ugrás a tartalomra
x

IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK

Megérkezett az igazi tél, az influenzaszezon itt kopogtat, nem árt, ha felkészülünk némi immunerősítéssel. A multivitamintabletták mellett, a változatos táplálkozás a legfontosabb alappillére az egészségünknek, de jó, ha van a tarsolyunkban egy-két olyan recept, amivel még egy kicsit turbózhatunk fizikumunkon!

A különböző vitaminturmixok egyszerűen,gyorsan elkészíthetők,magunkkal vihetők.

HÁZI "KUBU" CUKOR NÉLKÜL

Nemcsak a kicsik szeretik ezt a finom vitamin és energiabombát.

Hozzávalók

1 db répa
1 db banán
1 db alma
1 db narancs
5 dl víz 

Elkészítése

Percek alatt elkészíthetjük: a hozzávalókat megtisztítjuk,feldaraboljuk. Mindent a turmixgépbe teszünk,és alaposan összeturmixoljuk. 

 

ZÖLD TURMIX KELLEVÉLLEL

Hozzávalók

1 db    narancs    
1 db    banán    
1.5 dl    szójajoghurt    
2 levél    kelkáposzta    
víz    

Elkészítés

A meghámozott és feldarabolt narancsot és banánt turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a szójajoghurtot, a vastagabb ereitől megszabadított és durvára vágott kellevelekt, összeturmixoljuk. Ha szükséges, vizet adunk hozzá, majd poharakba töltve azonnal fogyasztjuk.

 

ÁFONYÁS TURMIX

Hozzávalók

1 csésze áfonya
3/4 csésze friss citromlé
1/2 grapefruit leve
3 csésze víz
méz

Elkészítés

Egyszerűen csak turmixoljuk össze. Igazi vitaminbomba, ami pluszban A-, B6-, E- és K-vitaminnal, valamint a legfontosabb ásványi anyagokkal is feltölti a szervezetet. Nemcsak fantasztikus immunkoktél, de a zsírégetést is támogatja.

VITAMINKOKTÉL SMOOTHIE

Hozzávalók

2 db kiwi
1 db banán
1 db narancs
1 csésze cukrozatlan ananászbefőtt
1 db kb 2 cm-es gyömbér
1-1,5 dl víz

Elkészítés

A kiwit, a banánt és a narancsot szabadítsd meg a héjától, az utóbbit szedd szét cikkekre, a többi gyümölcsöt az ananásszal együtt kockázd fel. A gyömbért tisztítsd meg, hámozd meg, és reszeld le. Pakold bele az összetevőket egy turmixgépbe, löttyintsd rá az előkészített vizet, majd készíts pépes italt belőlük. 

ALMÁS ZABPELYHES TURMIX

A következő recept nemcsak szuper egészséges, de különlegessége, hogy melegen is fogyaszthatod, ezáltal a reggeli teát, kávét is helyettesítheti.

Hozzávalók

1 alma
2 ek zabpehely
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/1 teáskanál méz
1 pohár tej

Elkészítés

Az össze hozzávalót turmixold össze.Fehérjében, rostokban, A-, B- és C-vitaminban, valamint nélkülözhetetlen ásványi anyagokban bővelkedik ez az ital, amiben a fűszerek kulcsszerepet játszanak: méregtelenítenek, csökkentik a gyulladást, gomba- és vírusölő tulajdonságaikkal pedig az immunrendszert is erősítik.

CÉKLÁS TURMIX

Hozzávalók

1 kisebb megpárolt cékla
1 marék áfonya
1 marék kockára vágott ananász
1 evőkanál joghurt
ízlés szerint méz

Elkészítés

A hozzávalókat összeturmixoljuk.C-, B-, K- és E-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagot tartalmaz ez az ital, ami lúgosító, vérképző és májtisztító hatással is rendelkezik.

TÖKMAGOS PESTO

Hozzávalók

10 dkg    héj nélküli tökmag    
4 gerezd    fokhagyma    
1 dl    olaj    
2 tk    tökmagolaj    
reszelt parmezán sajt    
1 csok    bazsalikom    
1 csok    petrezselyemzöld    

Elkészítés

A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tökmagot pirulni, folyamatosan kevergetve fakanállal. Ha megpirult, mixerbe öntjük, aprítjuk, jöhet hozzá a zúzott fokhagyma, a felaprított bazsalikom és petrezselyem, megint aprítjuk, majd hozzáadjuk az olajat és a tökmagolajat, és annyi reszelt parmezánt, amennyitől krémes, megfelelő állagú lesz. Izlés szerint sózzuk.

COBB SALÁTA, A 20 PERCES LAKOMA

Hozzávalók

8 db    koktélparadicsom    
1 fej    római saláta    
4 db    tojás    
8 szelet    bacon    
40 dkg    csirke    
0.33 csésze    vörösborecet    
0.66 csésze    olívaolaj    
1ek  dijoni mustár    
só    
fekete bors (őrölt)    
1 db    avokádó    
10 dkg    kéksajt

Elkészítése

A paradicsomokat félbe vágjuk. A római salátát  közepes darabokra tépkedjük. A tojásokat keményre főzzük, majd miután megpucoltuk, negyedeljük őket. A bacont ropogósra sütjük, miközben a főtt csirkét apróra kockázzuk.
Az ecetet, az olajot és a mustárt egy edényben összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. 
Egy nagyobb lapos tányér aljára szórjuk a salátát, majd a tojásból, a paradicsomból, a csirkéből, az avokádó szeletekből, a szalonnából és a kék sajtból rakjunk ki egységes sorokat. Végül leöntjük az elkészült salátaöntettel.

KELKÁPOSZTÁS-ÉDESKÖMÉNYES-ALMÁS SALÁTA

Hozzávalók

15 dkg kelkáposzta
20 dkg édeskömény
½ tk só
1 db nagyobb piros alma
1 ek frissen aprított koriander
2 ek olívaolaj
1 ek citromlé

Elkészítése

Az előkészített kelkáposztát legyaloljuk. Félbevágjukaz édesköménygumót, és felszeleteljük nagyjából egyforma, hajszálvékony szeletekre. Egy tálba rakjuk, sózzuk, és kézzel alaposan összeforgatjuk. Rárakunk egy kistányért, majd arra valamilyen súlyt (pl. egy nehezebb konzervet), és így 15 percig pihentetjük.
Leszűrjük, majd egy másik tálba téve óvatosan összeforgatjuk a vékonyra szeletelt almával (nem szükséges meghámozni), a korianderrel, és meglocsoljuk az olívaolajjal, valamint a citromlével. Tálalásig a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek összeérjenek.

TÉLI SALÁTA ÉDESBURGONYÁVAL ÉS CÉKLÁVAL

Hozzávalók 

2 ek    szezámmag    
15 dkg     csirkemellfilé    
só    
bors    
2 ek    olívaolaj    
1 db    cékla    
1 db    édesburgonya    
3 dkg    vaj    
3 ek    balzsamecet    
2 csip    őrölt kömény    
1 szál    újhagyma    
3 szelet    sonka    
0.5 db    jégsaláta

Elkészítés

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A csirkemellet felkockázzuk, megsózzuk, borsozzuk és összeforgatjuk az olajjal, majd egy kevés ideig állni hagyjuk.
A céklát és az édesburgonyát meghámozzuk és nagyon vékony hasábokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vaj felét, megforrósítjuk, és beledobjuk az édesburgonyát. Néhányszor átforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és ha megsült, kiszedjük és félretesszük (nagyon hamar megpuhul). Ugyanebben a serpenyőben a vaj másik felén megpároljuk és megpirítjuk a céklát 2 ek balzsamecettel és egy kevés vízzel (egy kicsit tovább tart, mint az édesburgonya). Közben meghintjük sóval, borssal és őrölt köménnyel. Ha elkészült, összeforgatjuk a pirított szezámmaggal és félretesszük.
Az újhagymát megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A fűszeres csirkemellkockákat egy kevés olajon készre pirítjuk. A sonkát apróbb darabokra tépkedjük. A saláta összeállításához a jégsalátát leveleire szedjük, leöblítjük, leszárítjuk, majd kézzel vagy késsel kisebb darabokra tépkedjük vagy vágjuk.
Tálaláskor a tányért meglocsoljuk vékonyan balzsamecettel, ráhalmozunk a jégsalátából, ráteszünk a csirkekockákból, a céklából, az édesburgonyából és a sonkából. A tetejére szórunk a felkarikázott hagymából, majd az egészet meglocsoljuk még egy kevés balzsamecettel.

MÉZES GYÖMBÉRTEA

Hozzávalók

3 dkg    friss gyömbér    
8 dl    víz    
3 ek    méz    
1 db    citrom
    
Elkészítés

A mézes gyömbértea elkészítéséhez a gyömbért megmossuk, megtiszítjuk és lereszeljük. A vízben felforraljuk a gyömbért, majd lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, leszűrjük, majd kb. 60 fokosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a mézet és ízlés a citrom kifacsart levét. Citomkarikákkal kínáljuk. 
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux