Ugrás a tartalomra
x

Szilveszteri receptek

Elmúlt a karácsony,itt a szilveszter.Van aki otthon,buliban,egyedül vagy társasággal ünnepel,a közös pont a jellegzetes,hagyományos szilveszteri ételek.

Természetesen ehhez a naphoz is számtalan babona,szokás tartozik.

10 dolog, amit NE tegyél szilveszterkor és Újév napján:

- A mosást hagyd máskorra, ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét!
- Ne teregess, mert az „kiterítést”, halálozást jelent a családban az öregek szerint!
- Ne veszekedj, ne vitatkozz senkivel, különben nem találsz békességet az egész esztendőben!
- Vidd ki a szemetet már december 30-án, mert szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.
- Semmit ne adj kölcsön, vagy ha mégis, kérd és kapd is vissza január elsején. Ha nem így teszel, jövőre minden kimegy a házadból.
- Ne egyél baromfit (tyúkot, kacsát, libát, pulykát) szilveszterkor, mert azok hátrafelé kaparnak, elkaparják a szerencsédet.
- Ha halat ennél, mert úgy tudod, hogy a pikkelye gazdaggá tesz, akkor arra figyelj, hogy a farkánál kezdd enni, mert így nem tud elúszni a szerencséddel együtt.
- Úgy vigyázz magadra, hogy ne legyél beteg, és ne kelljen orvost hívnod, mert ugye tudod, hogy ez azt jelenti a hiedelmek szerint, hogy egész évben betegeskedsz majd.
- Ne tegyél olyan fogadalmat, amiről már a fogadkozás pillanatában is tudod, hogy nem fogod betartani! Okosan fogadkozz!
- Ne bánkódj és ne legyél szomorú ezen a napon, mert tudod, amit teszel ilyenkor, abban gyakran lesz részed az újévben is!

10 dolog, amit MEG KELL TENNED szilveszterkor és Újév napján:

- Érezd magad nagyon jól, töltsd kellemesen az óév utolsó és az újév első napját, hiszen ami az év első napján történik, az a néphit szerint később, az év során újra megismétlődik. Lépj vidáman, gazdagon terített asztal mellett, baráti társaságban 2019-be, és kívánjatok egymásnak minden jót!
- Feltétlenül hagyj egy kis időt az alvásra is ezen az éjszakán! A régiek úgy vélték, hogy az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt, ezért a nagy mulatozás mellett érdemes pár órát aludni is.
- Ha nem faljuk fel az összes, szilveszterre készített ételt, akkor nem szenvedünk hiányt az új évben sem. Tartalékoljunk egy kicsit!
- Mosakodj reggel friss, hideg vízben, hogy egészséges maradj!
- Ha január elsején egy férfit engedsz először a lakásba vagy házba, az szerencsét hoz, tartják az öregek. Sajnos egy nő épp ellenkezőleg…
- Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
- A szilveszteri babonák szerint egyél malacot és lencsét újévkor, hogy szerencsés és gazdag legyél! A ropogósra sütött malac nemcsak finom, hanem minden szempontból szerencsés évet vetít előre, ugyanis a malac előtúrja a szerencsét. Edd a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencsédet. A rántott szeletet hagyd máskorra, mert szilveszterre csakis malacsült illik!
- Aki lencsét eszik, annak egész évben tele lesz a pénztárcája, de vigyázat, Újév napján első étkezésként kell fogyasztani a lencsét! Biztos, ami biztos, éjfélkor szórj lencsét a szeretteidre, sőt tegyél is a zsebedbe egy maroknyi lencsét!
- Rétessel megnyújthatod a gazdagságod, érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!
- Tegyél újévi fogadalmat! De jól gondold át! Érdemes olyan dolgot megfogadnod, amit legalább az új év első napján betartasz, hiszen nem lesz jó érzés, ha azt gondolod majd, hogy hiábavaló volt a fogadkozás.
- Koccints pezsgővel! Hogy miért éppen pezsgővel? Mert a pezsgő elegáns, fényűző ital, egy cseppnyi luxus, ezért szeretünk vele koccintani jeles eseményeken és ünnepeken. Így, ha ilyen úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk.

Hagyományos szilveszteri fogás a lencse,bármilyen formában.

A LEGFINOMABB LENCSELEVES

Hozzávalók

2ek     olívaolaj    
1fej    vöröshagyma    
1db    sárgarépa    
25dkg    vörös lencse    
1l    húslevesalaplé    
2ek    paradicsompüré    
1db    paradicsom    
só    
1dl    cukrozatlan habtejszín    
0.5csok    petrezselyem    

Elkészítés
Lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, és megdinszteljük rajta a meghámozott, felaprított hagymát és répát, valamint az átöblített, majd alaposan lecsepegtetett lencsét.
Felöntjük a lencsés keveréket az alaplével, beleforgatjuk a paradicsompürét, továbbá a megmosott, felkockázott paradicsomot, megsózzuk, és felforraljuk. Azután közepes lángon, lefedve főzzük tovább a levest addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Lehúzzuk a levest a tűzről, pürésítsük botmixerrel, végül mélytányérokba merjük. A kemény habbá vert tejszínnel és a petrezselyem lecsipkedett leveleivel díszítve tálaljuk.

RABLÓHÚS LILA HAGYMÁS LENCSESALÁTÁVAL

Hozzávalók
A nyársakhoz:
1,5 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
1 csapott tk édes-nemes paprika
1⁄2 tk durvára tört színes bors
1 ág rozmaring

70 dkg sertéscomb

25 dkg húsos szalonna
3 db pritaminpaprika
3 db hegyes-erős zöldpaprika
4 fej lila hagyma
A lencsesalátához:
20 dkg lencse
2 db babérlevél

Elkészítés

A salátáhozbeáztatjuk a lencsét egy éjszakára. A nyársakhoz összekeverjükaz olajat a meghámozott, átnyomott fokhagymával, a piros- paprikával, a színes borssal, a rozmaring lecsipkedett, felaprított leveleivel és egy kevés sóval. Összeforgatjukaz így kapott pácot a megtisztított, felkockázott sertés combbal, és lefedve a hűtőszekrénybe rakjuk legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára. 
Másnap leszűrjük a lencsét, átöblítjükhideg vízzel, majd lábasba rakjuk a babérlevelekkel együtt.Felöntjükannyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és közepes lángon puhára főzzük. Közben sózzuk. Ezután leszűrjük, eltávolítjuk belőle a babérleveleket, és hagyjuk kihűlni.
A szalonnát felkockázzuk. A kétféle, kimagozott paprikát felvágjuk cikkekre a meghámozott lila hagymával együtt. A bepácolt sertéskockákkal felváltva az előkészített alapanyagokat vízbe áztatott fanyársakra húzzuk.A nyársakat rácsos tepsibe rakjuk, és időnként megforgatva ropogósra sütjük a 190 fokos sütőben. 
A citrom kifacsart levét összekeverjük 1,5 dl vízzel, egy kevés sóval és borssal, valamint a mézzel.Összeforgatjuk az így kapott öntetet a lencsével, majd hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott lila hagymát. Végül megszórjuk a salátát egy kevés felaprított petrezselyemmel.

KOCKÁS MALACPECSENYE PÓRÉHAGYMÁS LENCSÉVEL

Hozzávalók

1kg    malachús    
só    
50dkg    lencse    
1fej    vöröshagyma    
1db    póréhagyma    
2gerezd    fokhagyma

Elkészítés

Éles késsel bekockázzuk a malacbőrt, a húsdarabok másik felét alaposan besózzuk. A római tálat és a fedelét legalább félóráig vízben áztatjuk, majd belerakjuk az előkészített húsdarabokat. Rárakjuk a fedőt, és 180 fokos sütőben 2-3 órán át sütjük.
Közben a megmosott lencsét sós vízbe rakjuk főni. Teszünk mellé egy meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, és félpuhára előfőzzük és leszűrjük.
Kivesszük a sütőből a római tálat. Ha már megpuhult a hús, kiszedjük. Hagyjuk egy picit állni, majd egy kis merőkanállal leszedjük a pecsenyeléről a felesleges zsiradékot.
A lencsét elkeverjük az összevágott póréhagymával és a zúzott fokhagymával. A zsírtalanított szaftba visszatesszük a húst, köré szórjuk a lencsét. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg a pecsenye szépen meg nem pirul, közben a lencse is elkészül.

VIRSLIS-SÁRGABORSÓS SZENDVICSKRÉM

Hozzávalók

20dkg    sárgaborsó    
4db     virsli    
2ek    tejföl    
0.5tk    currypor    
só    
bors    
bagettszeletek    
petrezselyem

Elkészítés

A sárgaborsót átöblítjük hideg vízzel, és bő, hideg vízbe áztatjuk éjszakára. 
Másnap leszűrjük a sárgaborsót, ismét átöblítjük, majd lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. 
Megfőzzük a virsliket a szokott módon. Botmixerrel pürésítjük a sárgaborsót, majd hozzákeverjüka tejfölt , a curryport, némi sót és borsot, valamint az apróra kockázott virsliket. Bagettszeletekre kenve, egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

LEVELES TÉSZTÁBA GÖNGYÖLT VIRSLI

Hozzávalók

1csom    leveles tészta    
15db     virsli    
1db    tojás    
sajt    
szezámmag    

Elkészítés

A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedjük, majd kb. 0,5 cm vékonyságúra nyújtjuk. A tésztát felszeleteljük 3 cm-es csíkokra, és a három részre vágott virsliket begöngyöljük vele.
Egymás mellé tepsibe rakjuk, de lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze. Tetejüket megkenjük tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük. 

VIRSLIS CSILIDOG

Hozzávalók

1ek     olívaolaj    
1fej    vöröshagyma    
2gerezd    fokhagyma    
25dkg    paradicsompüré    
só    
bors    
1csip    kristálycukor    
1csip    csili    
4db    frankfurti  virsli    
4db    hot dog kifli    
4db    csemegeuborka    
1fej    lila hagyma    
majonéz

Elkészítés

Egy kis lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk rajta a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Ha túl sűrű, felhigítjuk egy kevés olajjal vagy vízzel. A keveréket némi sóval, borssal, a cukorral és a csilivel ízesítjük, azután kis lángon, kevergetve főzzük 10-15 percig.
A virsliket megfőzzük a szokott módon. A hot dog kifliket megmelegítjük.
Összeállítjuk a csilidogokat. Rétegezzük a hosszában félbeszelt hot dog kiflikbe a felkarikázott uborkát és a meghámozott, felszeletelt lila hagymát, majd ráteszüml 1-1 db virslit, végül rájuk kanalazunk egy kevés csiliszószt és majonézt. Azonnal tálaljuk.

SZÍNES SAJTGOLYÓK

Hozzávalók

10dkg    krémsajt    
10dkg    kék sajt    
10dkg    feta    
10dkg    kecskesajt    
A hempergetéshez:
6dkg    bacon    
6dkg    pisztácia    
3dkg    dió    
3dkg    füstölt paprika

Elkészítés

A sajtokat összedolgozzuk, gombócokat formázunk belőle, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük.
Ha lehűltek a golyók, felváltva a baconbe, a pisztáciába, a dióba vagy a füstölt paprikába hempergetjük őket. Krékerrel, grissinivel tálaljuk.

KÓKUSZGOLYÓ A LEGEGYSZERŰBBEN

Hozzávalók

50 dkg kekszmorzsa
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
2 dl tej
20 csepp rumaroma
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

A fenti alapanyagokat összedolgozzuk a kókuszreszelék kivételével. Vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk, és belehempergetjük a kókuszreszelékbe. 2 órára a hűtőbe tesszük.

KÓKUSZOS KEKSZTEKERCS

Hozzávalók

hozzávalók a kekszes réteghez
45 dkg háztartási keksz
20 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
6 ek cukrozatlan kakaópor
15 ml rumaroma
1.5 dl tej
1.5 dl feketekávé
hozzávalók a vajkrémhez
22 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 g kókuszreszelék (+ a szóráshoz)

Elkészítés

hozzávalók a kekszes réteghez
Egy nagy tálba kimérjük a háztartási kekszet, a porcukrot, az 5 dkg kókuszreszeléket, a kakaóport, a rumaromát, a tejet, valamint a kávét, és az egészet összegyúrjuk. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
Egy másik tálban krémesre keverjük a vajat a porcukorral, majd hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nyújtódeszkát folpackkal befedünk. Rátesszük a kekszes massza felét, és sodrófával 4-5 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragadna, szórjuk meg egy kevés kókuszreszelékkel vagy darált keksszel.
A kinyújtott kakaós massza széleit vágjuk le úgy, hogy szabályos téglalapot kapjunk. Ezt kenjük meg a vajkrém felével, majd óvatosan tekerjük fel. A második rúddal ugyanígy járjunk el.
A tekercseket körben szórjuk be kókuszreszelékkel, majd éjszakára tegyük hűtőbe.

FILLÉRES HÁZI CHIPS OLAJ NÉLKÜL

Hozzávalók

4 db krumpli
5 dkg vaj 

bors

Elkészítés:

A krumplit mosd meg jó alaposan, majd itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Nem kell megpucolni. Minél vékonyabbra vágod, annál ropogósabb lesz. A legpraktikusabb, ha a szeleteléshez uborkagyalut használsz. A vajat olvaszd fel, és keverd össze borssal, sóval, ha szeretnéd, zúzott fokhagymát, zöldfűszereket is rakhatsz hozzá. Rendezd a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. Locsold meg a vajas keverékkel, és tedd forró sütőbe. Süsd 200 fokon 15 percig. Amikor a chips elkezd hólyagosodni és barnulni, vedd ki a sütőből! Vigyázz, ha túlsütöd, keserű lesz! Még forrón szórd meg sóval.

Különleges szilveszteri vendégváró italok

KRAMPAMPULI

A krampampuli nem más, mint cukorral elkevert, fűszerezett alkoholos ital, amelyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak. A feltehetően olasz származású nedű a crampus (ördög) szóból kaphatta a nevét, amely az ital pokoli mivoltára utal.
 
Kevésbé elterjedt szilveszteri ital Magyarországon, éppen ezért teheti olyan különlegessé a házi bulit.
 
Hozzávalók:

apróra vágott cukrozott narancshéj
aszalt szilva
datolya
füge
mazsola
darabos dió, mandula
50 dkg kockacukor
3-4 dl rum
1 l száraz vörösbor
1 l sötétre főzött tea
 

Elkészítés:
Tegyük a gyümölcsöket egy tálra. A tetejére helyezzünk egy fém rácsot, arra pedig egy fém szűrőt, amibe a kockacukrot tesszük. Öntsük le jó erős rummal és gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, ami a tálban lévő gyümölcsökre csepeg. Miután a láng elaludt, öntsük a gyümölcsre a vörösbort, valamint adjuk hozzá az el nem olvadt cukrot.  
Hogy kicsit lágyítsunk az ízén, adjuk hozzá a teát, de a bátrabbak tea nélkül is fogyaszthatják. Gyümölccsel együtt szervírozzuk.

SZILVESZTERI BORPUNCS

Hozzávalók:

1 üveg száraz fehérbor
1 üveg száraz vörösbor
15 cl barna rum
8 dkg porcukor
6 cl frissen facsart citromlé
1 citrom
1 narancs
3-4 db szegfűszeg
4 egész fahéjrúd
 

Elkészítés:

Öntsük egy tűzálló tálba a 2 üveg bort és oldjuk fel benne a porcukrot, majd adagoljuk hozzá a gerezdekre szedett citromot, narancsot, a gyümölcsleveleket és a fűszereket. Melegítsük fel 60 fokra, majd húzzuk le a tűzről. Tálalás előtt öntsük hozzá a barna rumot, még melegen szervírozzuk.

Egyszerűen elkészíthető italok a bólék,viszont garantáltan feldobják a hangulatot:

BERLINI SZILVESZTERI BÓLÉ

Hozzávalók:
5 cl cukorszirup
3 cl citromlé
7 dl habzóbor
2 üveg Berliner sör

Elkészítés:

A sört és a bort hűtsük le. Öntsük a hozzávalókat egy tálba, keverjük össze és fogyasztás előtt legalább 15 percre tegyük hűtőbe. Díszítésként tegyünk citromkarikákat a tálba.
 
FŰSZERES SZILVESZTERI BÓLÉ

Hozzávalók:
1 l fehérbor
1 l vörösbor
5 narancs
1-1 kanál rum, triple sec és meggylikőr
1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
20 dkg cukor

Elkészítés:
Karikázzuk fel a gyümölcsöt és tegyünk egy nagy tálba. Öntsük hozzá a többi hozzávalót, keverjük alaposan össze, majd 1 napra tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
 
ÜTŐS TRÓPUSI BÓLÉ

Hozzávalók:

3 doboz trópusi gyümölcskonzerv
2 üveg száraz fehérbor
1 üveg száraz pezsgő
fél liter vodka

Elkészítés:

Öntsük a gyümölcskonzerveket egy nagy tálba, majd adagoljuk a többi hozzávalót. Keverjük jól össze, behűtve tálaljuk.
 
KARIBI ÚJÉVI BÓLÉ

Hozzávalók:

1 ananász
1 narancs
1 citrom
1 őszibarack konzerv
2 kiwi
1 mangó
1 banán
koktélcseresznye
15 dkg cukor
5 dl De Kuyper Peachtree
3 dl Monin Passion Fruit szirup
1 üveg Bacardi Limón
1 l ananászlé
1 l narancslé (lehetőleg frissen facsart)
1 üveg Martini Brut pezsgő

Elkészítés:

Vágjuk cikkekre a gyümölcsöket és tegyük egy nagy bólé tálba. Hozzáadjuk a cukrot, a koktélcseresznyét, a likőrt, a szirupot és a Bacardit. Jól összekeverjük és hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek alaposan összeérjenek (akár előző este is elkészíthetjük). Az ananászlét, a narancslét és a pezsgőt csupán tálalás előtt öntsük bele.
 
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux